Friday, November 22, 2024
Home » Αποδομούν τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας

Αποδομούν τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας

0 comments

Υποτίθεται πως η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, η οποία εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2022 και τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η του 2024, είχε ως στόχο τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου, την αύξηση της παραγωγικότητας, της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας, καθώς και την ενίσχυση της αξιοκρατίας.

Στην πράξη αυτά γκρεμίζονται, με το κουτσούρεμα δύο βασικών παραμέτρων της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας. Η αποδυνάμωση της μεταρρύθμισης έγινε από τη μια με τις αλλαγές στο νέο σύστημα αξιολόγησης και από την άλλη τις διατμηματικές προαγωγές. Με το νέο σύστημα αξιολογήσεων επιδιωκόταν να σταματήσουν οι ισοπεδωτικές αξιολογήσεις, με τις οποίες κρίνονταν σχεδόν όλοι οι κυβερνητικοί υπάλληλοι ως εξαίρετοι.

Από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του νέου συστήματος, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, με το αιτιολογικό ότι δεν γίνονταν σωστές αξιολογήσεις από τους αξιολογητές. Στην πορεία διαφάνηκε πως ο μέσος όρος βαθμολογίας των 9.658 εργαζόμενων στο Δημόσιο ήταν 8.74. Πρόκειται για μια σχετικά υψηλή βαθμολογία, η οποία ωστόσο δεν είχε ικανοποιήσει τους επηρεαζόμενους, γι’ αυτό τον λόγο η Βουλή -μετά από νομοθετική ρύθμιση από τα συγκυβερνώντα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ- διαφοροποίησε το σύστημα αξιολόγησης. Από την 1η Αυγούστου, όσοι περνούν από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας για θέσεις προαγωγών η αξιολόγη των προσόντων τους προσμετρά λιγότερο στη γενική τους βαθμολογία. Με αυτό τον τρόπο, κάποιοι οι οποίοι παρουσιάστηκαν ενώπιον της ΕΔΥ πριν από την 1η Αυγούστου βαθμολογήθηκαν διαφορετικά, καθώς το κριτήριο της αξιολογήσης της απόδοσης του δημόσιου υπαλλήλου προσμετρούσε περισσότερο στη γενική βαθμολογία.

Δηλαδή, αυτοί που έλαβαν χαμηλή βαθμολογία στην αξιολόγηση θα αδικηθούν κάπως, ενώ σε περίπτωση που προσφύγουν στη δικαιοσύνη, σύμφωνα με νομικούς, είναι δεδομένο πως θα κερδίσουν την υπόθεση.

Όσον αφορά τις διατμηματικές προαγωγές, οι οποίες αφορούν το νέο θεσμό στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης, κάθε δύο -τρείς μήνες δίνεται και μια νέα εξαίρεση. Από τρείς που ήταν στην αρχή οι εξαιρέσεις τμημάτων, τώρα ο αριθμός τους αυξήθηκε στις έξι.

Συγκεκριμένα, από τις διατημηματικές προαγωγές εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στη Βουλή, στην Ελεγκτική Υπηρεσία, στο Υπουργείο Εξωτερικών, στη Δικαστική Υπηρεσία, οι θέσεις προϊστάμενου νοσηλευτικού λειτουργού και του νοσηλευτικού κλάδου Ψυχικής Υγείας καθώς και επισκέπτριες υγείας. Μάλιστα, το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού κάθε μήνα κατακλύζεται από αίτηματα για να δοθούν εξαιρέσεις και σε άλλα τμήματα, ωστόσο τα απορρίπτει. Στη συνέχεια, όμως, συναινεί σε κάποιες εξαιρέσεις κυρίως για πρακτικούς λόγους, κατόπιν πολλών πιέσεων.

Με τη διατμηματική προαγωγή μπορεί ένας εργαζόμενος από μια υπηρεσία ή υπουργείο να διεκδικήσει προαγωγή στην κλίμακα Α13 σε άλλη υπηρεσία και άλλο υπουργείο. Η διατμηματική προαγωγή γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης, που αφορούν μεταξύ άλλων τις δεξιότητες, τις ικανότητες και την εργασιακή συμπεριφορά των υπαλλήλων.

Όμως, σχεδόν ο χρόνος τελειώνει και ακόμη δεν έγινε καμία διατμηματική προαγωγή, ενώ δεν έχουν λειτουργήσει εξεταστικά κέντρα.

Το ζήτημα που δημιουργείται με τις συνεχείς αλλαγές που γίνονται είναι γιατί η εκτελεστική εξουσία δεν εντόπισε τα προβλήματα προτού εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση. Ενώπιον της είχε αρκετό χρόνο να το πράξει, έτσι ώστε να αρθούν τα οποία εμπόδια εντοπίζονται τώρα, με αποτέλεσμα να γίνονται αλλαγές, με τις οποίες εμμέσως άρχισε η αντίστροφή μέτρηση για επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς.

Όπως φαίνεται, ίσως το αίτημα που έθετε επιτακτικά η ΠΑΣΥΔΥ, για να λειτουργήσει η μεταρρύθμιση πιλοτικά για ένα χρόνο, έτσι ώστε να γίνει ομαλή μετάβαση από το ένα καθεστώς στο άλλο, να ήταν προς την ορθή κατεύθυνση. Θα ήταν καλό, το κράτος, σε μελλοντικές μεταρρυθμίσεις, να μεριμνήσει να δώσει περίοδο προσαρμογής, έτσι ώστε να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία. Με το κουτσούρευμα των μεταρρυθμίσεων, το κράτος παραμένει εκτεθειμένο, ενώ στέλνεται το μήνυμα πως δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις. Δεν πρέπει οι μεταρρυθμίσεις να μένουν στα χαρτιά, αλλά να υλοποιούνται και στην πράξη.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More