Friday, November 22, 2024
Home » Μάχη ιδιωτικών φορέων για να αποφύγουν τις επιπτώσεις από το 15% οι πολυεθνικές

Μάχη ιδιωτικών φορέων για να αποφύγουν τις επιπτώσεις από το 15% οι πολυεθνικές

0 comments

Την εξεύρεση φόρμουλας για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις που θα έχουν οι περίπου 1,900 πολυεθνικές εταιρείες στην Κύπρο με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των €750 εκατ. από την επιβολή του παγκόσμιου φόρου 15% απαιτούν οι επηρεαζόμενοι επαγγελματικοί φορείς του ιδιωτικού τομέα.

Ωστόσο, ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία εξέτασε χθες το συγκεκριμένο περίπλοκο νομοσχέδιο, ανέφεραν πως με τη φόρμουλα θα πρέπει η Δημοκρατία να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή Οδηγία που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομιλών πολυεθνικών επιχειρήσεων και εγχώριο ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ένωση, γνωστός και ως «Πυλώνας 2», που αποτελεί μέρος των δύο πυλώνων στα πλαίσια του ΟΟΣΑ.

Επιπρόσθετα, οι επηρεαζόμενοι φορείς απαιτούν με τη ρύθμιση να αποτραπούν τα όποια αμερικανικά αντίποινα, καθώς υπάρχουν σχετικές απειλές για συμπερίληψη στη μαύρη λίστα. Και αυτό γιατί οι ΗΠΑ, Ινδία, Κίνα καθώς και άλλες χώρες έχουν διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να εφαρμόσουν τη συγκεκριμένη φορολογία.

Πάντως, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πέραν της Κύπρου δεν έχουν ενσωματώσει την ευρωπαϊκή Οδηγία η Πολωνία και η Ισπανία. Μάλιστα, λέχθηκε πως ήδη η Πολωνία ετοιμάζει μια παράλληλη νομοθεσία με την ευρωπαϊκή Οδηγία, με την οποία θα δίνονται φορολογικές εκπτώσεις, για να μειωθεί ο οικονομικός αντίκτυπος στις επιχειρήσεις.

Και όλα αυτά, την ώρα που η Νομική Υπηρεσία προειδοποίησε πως πιθανό σε ένα μήνα να καταχωριστείεπίσημα υπόθεση κατά της Δημοκρατίας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δώστε κίνητρα, λένε οι δικηγόροι

Από πλευράς του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, η Μαρία Γρηγορίου είπε πως κάποια κράτη μέλη εξετάζουν το ενδεχόμενο να δώσουν πίσω τον φόρο, κατά την έκφραση της, για να μειωθεί ο αντίκτυπος στις εταιρείες.
Όπως εξήγησε, παράλληλα με την κατ’ αρθρο συζήτηση στη Βουλή πρέπει να αρχίσει διάλογος στο Υπουργείο Οικονομικών για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων στο υφιστάμενο φορολογικό πλαίσιο της Κύπρου, για να μειωθούν οι επιπτώσεις. «Η ουσία είναι ότι υπάρχει παγκόσμιος φόρος 15%, ο οποίος δεν επηρεάζει όλες τις χώρες» υποστήριξε.

«Κίνδυνος να φύγουν 300 εταιρείες»

Ο Άγγελος Γρηγοριάδης, εκ μέρους του Teck Island, μιλώντας στη Βουλή ανέφερε πως στην Κύπρο υπάρχουν 300 εταιρείες τεχνολογίας, προειδοποιώντας πως υπάρχει κίνδυνος να αποχωρήσουν από τη χώρα. Σημείωσε πως εάν δεν εφαρμόσει τη νομοθεσία το 70% των χωρών, υπάρχει κίνδυνος να αποχωρήσουν από την Κύπρο εταιρείες που φορολογούνται με χαμηλή φορολογία και να μεταφερθούν σε άλλες χώρες.

Ο κ. Γρηγοριάδης ανέφερε πως δεν θα έρθουν στην Κύπρο αμερικανικές εταιρείες στην περίπτωση που ο εταιρικός φόρο αυξηθεί στο 15%. «Υπάρχει το ενδεχόμενο να μπούμε στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ εάν εφαρμοστεί η φορολογία. Υπάρχει απειλή να μην τρέξουμε να το ψηφίσουμε», υποστήριξε. Παράλληλα, θα πρέπει η Δημοκρατία, είπε, να έχει απευθείας επαφές με την ΕΕ, για να προστατευθούν οι τομείς της τεχνολογίας. «Να πάρουμε εξαίρεση για τον τομέα της τεχνολογίας, ίσως έτσι κερδίσουμε χρόνο, παρόλο που ίσως επιβληθεί πρόστιμο στη χώρα» κατέληξε.

ΥΠΟΙΚ: Τραγικά προβλήματα

Άμεση ήταν η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών, με την εκπρόσωπο του να τονίζει πως εάν θεσπιστεί νομοθεσία η οποία δεν θα είναι εναρμονιστικά συμβατή με την Οδηγία, τότε το πρόβλημα θα είναι τραγικό.

Όπως είπε, θα γίνεται διπλή φορολόγηση ενός πολυεθνικού ομίλου, τόσο στην Κύπρο όσο και στη δικαιοδοσία που θα επιβάλλει τον εταιρικό φόρο 15%. Με αυτόν τον τρόπο, είπε, καμία εταιρεία δεν θα μείνει στην Κύπρο.

Τόνισε πως μέχρι σήμερα, παγκόσμια, έχουν συμμορφωθεί με τη συγκεκριμένη φορολογία 55 χώρες, επισημαίνοντας πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει σταδιακή αύξηση των χωρών που εφαρμόζουν τους συγκεκριμένους κανόνες.

Άλλο οι ΗΠΑ…

Ο Γενικός Διευθυντής του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Θωμάς Καζάκος, σημείωσε πως τα τελευταία 24 ώρα υπήρξαν αλλαγές στις ΗΠΑ, μετά τοις εκλογές, επαναλαμβάνοντας πως το αμερικανικό Κογκρέσο έστειλε επιστολή στον ΟΟΣΑ πως δεν θα εφαρμόσει τη φορολογία. Εκπρόσωπος του ΣΕΛΚ τόνισε την ανάγκη λήψης αντισταθμιστικών μέτρων για να αποτραπεί η φυγή των εταιρειών.

Σε παρέμβασή της, εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε πως οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ευνοϊκή θέση γιατί δεν αποτελούν μέλος της ΕΕ, σε αντίθεση με την Κύπρο.

Σε σχέση με τα κίνητρα ή αντισταθμιστικά μέτρα, σημείωσε πως το Υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσει εάν τα επιτρέπει η ευρωπαϊκή οδηγία, νοουμένου ότι δεν αποτελούν κρατική ενίσχυση. Να αναφερθεί πως το υπουργείο προχώρησε σε αναθεώρηση του νομοσχεδίου, το οποίο ήταν ήδη περίπλοκο και κατατέθηκε στην Βουλή αφού η Κομισιόν παρέπεμψε τη Δημοκρατία στο Δικαστήριο της ΕΕ. Η καθυστέρηση που υπήρξε στην κατάθεση του νομοσχεδίου και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα με στα οποία καλείται η Βουλή να λάβει την απόφασή της προκάλεσαν την έντονη αντίδραση βουλευτών.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More