Αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι ενδείξεις ότι οι περισσότερες «έξυπνες» οικιακές συσκευές ενδέχεται να μας παρακολουθούν… για σκοπούς μάρκετινγκ. Πολλές μάρκες φαίνεται να συγκεντρώνουν πολύ περισσότερα δεδομένα από όσα χρειάζονται για τη λειτουργία του προϊόντος, από έξυπνα ηχεία που μοιράζονται δεδομένα πελατών με το TikTok και τη Meta, τις smart τηλεοράσεις που επιμένουν να γνωρίζουν τις συνήθειες προβολής, αλλά και τις έξυπνες συσκευές air-fryers που προσφέρουν στους κατόχους τους τη δυνατότητα να συνδέονται μαζί τους μέσω εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα και έτσι να προγραμματίζουν το πότε θα λειτουργήσουν σύμφωνα με το ημερήσιο πρόγραμμα τους.
Τα πιο πάνω ενισχύονται από τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας που διενέργησε η εταιρεία Which? (η εν λόγω εταιρεία δημιουργήθηκε από την Ένωση Καταναλωτών της Βρετανίας και πραγματοποιεί δοκιμές και ελέγχους στην ποιότητα των προϊόντων, συγκρίσεις τιμών και διαφόρων ειδών έρευνες για τα καταναλωτικά προϊόντα) για να αξιολογήσει το πόσο ευάλωτες στους χάκερ είναι διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές.
Όπως διαπίστωσε η έρευνα, τα έξυπνα ρολόγια αποτελούν μία σοβαρή πηγή κινδύνου εισόδου χάκερ στη ζωή των κατόχων αυτών των συσκευών. Η έκπληξη ωστόσο ήρθε από την ανακάλυψη ότι ευάλωτα και πύλη εισόδου για τους χάκερς είναι και τα… air-fryers. Ειδικότερα τα μοντέλα air-fryers που παρέχουν τη δυνατότητα στους κατόχους τους να συνδέονται μαζί τους μέσω εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα, ώστε να προγραμματίζουν το πότε θα λειτουργήσουν σύμφωνα με το ημερήσιο πρόγραμμα τους. Να θέτουν δηλαδή σε λειτουργία τη συσκευή από το γραφείο ώστε το φαγητό να είναι έτοιμο την ώρα που θα επιστρέφουν στο σπίτι.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, η έρευνα αποκάλυψε ότι ένα μοντέλο air-fryer γνωστής κινεζικής εταιρείας έστελνε προσωπικά δεδομένα των κατόχων της συσκευής σε βάσεις δεδομένων στην Κίνα την στιγμή που στα τεχνικά του χαρακτηριστικά το μοντέλο αυτό αναφέρει ότι δεν έχει τέτοιου είδους λειτουργία μετάδοσης δεδομένων. Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι κάποια μοντέλα νέας γενιάς ηχείων (τα digital speakers) έχουν προεγκατεστημένο μηχανισμό μετάδοσης δεδομένων σε τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Metα (Facebook, Instagram), η Google και σε διαφημιστικές εταιρείες.