Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) ξεκίνησε επίσημη έρευνα κατά της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου Temu, εξετάζοντας καταγγελίες για διευκόλυνση πώλησης παράνομων προϊόντων και αδυναμία περιορισμού της επανεμφάνισης εμπόρων με ιστορικό απαγορευμένων πωλήσεων. Η έρευνα αυτή βασίζεται στον Κανονισμό Ψηφιακών Υπηρεσιών (DSA), που δίνει στην ΕΕ τη δυνατότητα επιβολής προστίμων έως και 6% του ετήσιου τζίρου της Temu.
Εκτός από την πώληση παράνομων προϊόντων, η ΕΕ διερευνά τον ενδεχομένως εθιστικό σχεδιασμό της πλατφόρμας, τα συστήματα σύστασης προϊόντων και την πρόσβαση ερευνητών σε δεδομένα. Ένας εκπρόσωπος της Temu δήλωσε ότι η εταιρεία σκοπεύει να συνεργαστεί πλήρως με τις αρχές και τόνισε τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται για την ενίσχυση της συμμόρφωσης και την προστασία των καταναλωτών. Παράλληλα, η Temu εξετάζει τη συμμετοχή στο «Μνημόνιο Κατανόησης για την πώληση απομιμήσεων στο διαδίκτυο», μια πρωτοβουλία που ενισχύει τη συνεργασία των διαδικτυακών καταστημάτων για την καταπολέμηση της διάθεσης ψεύτικων προϊόντων στην Ευρώπη.
Η έρευνα ακολουθεί την προκαταρκτική αξιολόγηση κινδύνου που υπέβαλε η Temu τον Σεπτέμβριο και τις απαντήσεις της σε αιτήματα της Επιτροπής τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο. Πληροφορίες προσφέρθηκαν και από τρίτους φορείς. Παρόμοιες έρευνες διεξάγονται και σε άλλες μεγάλες πλατφόρμες όπως Meta, X, AliExpress και TikTok.
Στις ΗΠΑ, η Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων (CPSC) εξέφρασε ανησυχίες για επικίνδυναπροϊόντα βρεφών και νηπίων που διατίθενται στην Temu και ζήτησε αξιολόγηση του θέματος.
Η ΕΕ θα εξετάσει επίσης κατά πόσον η Temu εφαρμόζει συστήματα πρόληψης των εθιστικών μηχανισμών της πλατφόρμας, τη συμμόρφωση με την απαίτηση για μη προφιλική σύσταση προϊόντων και την παροχή πρόσβασης σε δεδομένα για ερευνητικούς σκοπούς. Η έρευνα δεν έχει οριστικό χρονοδιάγραμμα και η Επιτροπή, ανάλογα με τα ευρήματά της, μπορεί να επιβάλει κυρώσεις, να απαιτήσει διορθωτικά μέτρα ή να απορρίψει την υπόθεση.