Απάντηση στο ερώτημα του ευρωβουλευτή Φειδία Παναγιώτου για την υπόθεση του τέως Γενικού Ελεγκτή έδωσε σήμερα ο αρμόδιος Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, Didier Reynders.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο Ευρωβουλευτής Φειδίας Παναγιώτου είχε υποβάλει γραπτό ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με θέμα: Το κράτος δικαίου στην Κύπρο και η υπόθεση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.
Στην επιστολή του έγραφε πως : «Ενημερώνουμε την Επιτροπή, ως θεματοφύλακα των Συνθηκών της ΕΕ, σχετικά με την περίπτωση του πρώην Γενικού Ελεγκτή της Κύπρου, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο».
Δεδομένου ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία, έγραφε ο κ.Παναγιώτου, «αποτελεί βασικό θεσμικό όργανο σε θέματα που σχετίζονται με τη χρήση δημόσιων πόρων και διενεργεί ανεξάρτητους εξωτερικούς ελέγχους επί της εκτελεστικής αρχής, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης απομακρύνθηκε λόγω του ευρέως γνωστού έργου του κατά της διαφθοράς».
Στο πλαίσιο αυτό ρωτούσε: «Προτίθεται η Επιτροπή να κινήσει επίσημη έρευνα για πιθανές παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Κύπρο σε σχέση με την κατάσταση του πρώην Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και, εφόσον δικαιολογείται, θα προτείνει διαδικασία επί παραβάσει;»
Σήμερα Πέμπτη ο ευρωβουλευτής με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενημέρωσε ότι έλαβε απάντηση από τον Επίτροπο Δικαιοσύνης Didier Reynders, ο οποίος του αναφέρει ότι βάσει των συνθηκών της ΕΕ, η Επιτροπή δεν διαθέτει τις γενικές εξουσίες για να παρεμβαίνει σε μεμονωμένες δικαστικές υποθέσεις, ούτε για να εξετάζει με τρόπο με τον οποίο εκδικάζονται μεμονωμένες δικαστικές υποθέσεις από τις δικαστικές αρχές κράτους μέλους.
Στην επιστολή του ο κ.Reynders, σημειώνει ότι οι δικαστικές αποφάσεις για συγκεκριμένες υποθέσεις, εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των εθνικών δικαστικών αρχών του κάθε κράτους μέλους.
Η Επιτροπή, επισημαίνει, παρακολουθεί τις σημαντικές εξελίξεις σχετικά με το κράτος δικαίου σε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης της για το κράτος δικαίου, η οποία περιλαμβάνει ειδικές ανά χώρα συστάσεις προς όλα τα κράτη μέλη.
Σύμφωνα με το κεφάλαιο για την Κύπρο το 2024, το οποίο δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, η περιορισμένη πρόσβαση σε σχετικές πληροφορίες επηρεάζει την ικανότητα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να διενεργεί αποτελεσματικά ελέγχους στον τομέα της χρηματοδότησης των δημόσιων οργανισμών.
Η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στον τομέα αυτό, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τον σημαντικό εποπτικό ρόλο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας όσον αφορά τον έλεγχο των δαπανών των δημόσιων οργανισμών και τον εντοπισμό υπονοιών διαφθοράς, και θα παράσχει επικαιροποιημένη αξιολόγηση της κατάστασης στην έκθεσή της για το κράτος δικαίου το 2024.
Πηγή: Φilenews