Η προσοχή του πολιτικού κόσμου είναι στραμμένη στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και στους προϋπολογισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας. Κάλλιστα, όμως, μπορεί να ελλοχεύει μια πολιτική κρίση στη Γερμανία, που ίσως οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.
Χωρίς να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο “βαρύ” γεγονός, εκτός από τη διαδικασία δημιουργίας μιας τοπικής κυβέρνησης στο κρατίδιο της Θουριγγίας (όπου το κόμμα της Σάρα Βάγκενκνεχτ -BSW- μπορεί να συμφωνήσει σε συνασπισμό με τα κυβερνητικά κόμματα), στο Βερολίνο γίνεται όλο και πιο έντονη η αίσθηση ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι “εύθραυστος” και ότι το χάσμα μεταξύ του FDP (Φιλελεύθεροι), των Πρασίνων και του SDP (Σοσιαλιστές) μεγαλώνει. Μάλιστα, εν μέσω οικονομικών πιέσεων (όπως η πρόσφατη ανακοίνωση της Volkswagen ότι θα κλείσει μερικά εργοστάσιά της) οι σχέσεις μεταξύ του καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δεν βρίσκονται στο καλύτερό τους επίπεδο. Ούτε οι σχέσεις μεταξύ του αντικαγκελάριου Ρόμπερτ Χάμπεκ και των συναδέλφων του στον κυβερνητικό συνασπισμό είναι καλές.
Έτσι, ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία βρίσκεται σε κατάσταση “παράλυσης”, συνθήκη διόλου θετική, δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Γερμανία. Και η φημολογία για διάλυση του συνασπισμού εντείνεται – το ερώτημα είναι πώς αυτή θα μετουσιωθεί σε πολιτικό γεγονός.
Και υπάρχουν διάφορες οδοί προς αυτό τον προορισμό: να μην λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ο Σολτς και να απομακρυνθεί προς όφελος κάποιου πιο δημοφιλούς συναδέλφου του (ενδεχομένως του υπουργού Άμυνας Μπόρις Πιστόριους). Στη συνέχεια, θα πρέπει να διεξαχθούν εκλογές μετά τον Αύγουστο του 2025. Και το να σπάσει ο σταθερός εκλογικός κύκλος της Γερμανίας είναι πολύ δύσκολο. Θα έπρεπε να αποχωρήσει επισήμως από τον κυβερνητικό συνασπισμό ένα κόμμα, και εφόσον δεν μπορούσε να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, θα προκηρύσσονταν εκλογές. Μια τέτοια εξέλιξη θα ευνοούσε το κεντροδεξιό CDU, αφού μάλλον θα αναδεικνυόταν από τις κάλπες ως ο κορμός της νέας κυβέρνησης.
Ως εκ τούτου, μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον αρχηγό του CDU Φρίντριχ Μερτς θα καλούνταν να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ταλανίζουν τη Γερμανία: έλλειψη αποφασιστικότητας σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, απουσία δράσης και φιλόδοξων σχεδίων σε οικονομικό επίπεδο και μια γενικότερη απροθυμία να χαραχθεί μια στρατηγική για το μεταναστευτικό που θα βρει ανταπόκριση στον γερμανικό λαό. Επιπλέον μια νέα κυβέρνηση θα δημιουργούσε την προσδοκία ότι μπορεί να ανακόψει την άνοδο της ακροδεξιάς, δεδομένου ότι AfD συγκέντρωσε μεγάλα ποσοστά στις πρόσφατες τοπικές εκλογές των κρατιδίων.
Απόδοση – επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος
Forbes
Πηγή: philenews.com