Friday, November 22, 2024
Home » Η εξωτερική πολιτική Χριστοδουλίδη και οι μικροπρέπειες

Η εξωτερική πολιτική Χριστοδουλίδη και οι μικροπρέπειες

0 comments

Από χθες το απόγευμα, οΝίκος Χριστοδουλίδης έγινε ο πρώτος μετά από 28 χρόνια Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου και συνάντησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Οι λεπτομέρειες και το παρασκήνιο της χθεσινής συνάντησης δεν έχουν γίνει ακόμα πλήρως γνωστές. Η σημασία όμως της χθεσινής μέρας δεν εξαντλείται στο τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες μπροστά στο οβάλ γραφείο.

Η σημαντικότητα της πρόκλησης από τον Τζο Μπάιντεν στο Νίκο Χριστοδουλίδη ήταν πρόδηλη από την πρώτη στιγμή της γνωστοποίησης της. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αυτή έγινε αυτή την χρονική περίοδο, με αυτό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όχι κάποια άλλα στιγμή τα προηγούμενα χρόνια. Σε αυτό βέβαια συνέβαλαν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και αυτό ως δεδομένο, προσθέτει στην σημαντικότητα της πρόσκλησης, ακριβώς διότι αποτελεί ένδειξη αναγνώρισης του ρόλου που η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει στην περιοχή σε αυτή την κρίσιμη χρονικά περίοδο.

Αυτή η αναγνώριση είναι συνέπεια ασφαλώς της εξωτερικής πολιτικής της Κυβέρνησης, η οποία χτίζει στη βάση της πολιτικής της προηγούμενης δεκαετίας, όπου έγιναν και τα πρώτα βήματα προσέγγισης μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ. Η πραγματικότητα επίσης είναι ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης ως Υπουργός Εξωτερικών την δεύτερη πενταετία Νίκου Αναστασιάδης, δούλεψε αρκετά για να οικοδομηθεί αυτή η σχέση συνεργασίας, εντάσσοντας αρχικά τις ΗΠΑ στο σχήμα των τριμερών συνεργασιών που είχαν αναπτυχθεί με την Ελλάδα και το Ισραήλ.

Ακολούθησαν σταδιακά μια σειρά από γεγονότα μέχρι να φτάσει η χθεσινή συνάντηση. Από την άρση του εμπάργκου πώλησης όπλων μέχρι την συμφωνία για κατάργηση της θεώρησης βίζας για Κύπριους που επισκέπτονται τις ΗΠΑ. Κομβικό σημείο αναφοράς ασφαλώς ήταν και είναι η πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα που δούλεψε η Κυπριακή Δημοκρατία και απέδειξε ότι μπορεί να έχει ρόλο στην περιοχή.

Γιατί τα αναφέρουμε όλα αυτά; Τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης θα τα δούμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Η πρόσκληση όμως η ίδια από μόνη της ήταν μια σημαντικότατη εξέλιξη με την οποία κορυφώθηκε μία προσπάθεια ανάδειξης του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας μας στην περιοχή. Είτε αρέσει, είτε όχι σε κάποιους, η εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, χάριν ασφαλώς και στον αθόρυβο αλλά ουσιαστικότατο ρόλο του Κωσταντίνου Κόμπου, αποδίδει αποτελέσματα και αυτό φαίνεται στην πράξη. Στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης μπορεί να υπάρχουν επί καθημερινής βάσεως λόγοι και αφορμές για να ασκείται κριτική στον Νίκο Χριστοδουλίδη και την Κυβέρνηση του.

Οφείλουμε όμως την ίδια ώρα να αναγνωρίζουμε ότι σε ο,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, έχει θετικά επιτεύγματα για την χώρα. Για αυτό και η όποια προσπάθεια υποτίμησης τις προηγούμενες μέρες του ταξιδιού του Προέδρου Χριστοδουλίδη στις ΗΠΑ, είναι ατυχής και αγγίζει τα όρια της μικροπρέπειας. Ιδιαίτερα όταν τα όποια υποτιμητικά σχόλια και αναφορές προέρχονται από άτομα που διατυμπανίζουν την ανάγκη υιοθέτησης μιας εξωτερικής πολιτικής με ξεκάθαρο δυτικό προσανατολισμό. Ε, η πρόσκληση και αυτό το ταξίδι ήταν μια απόδειξη της αναγνώρισης της ξεκάθαρης πολιτικής του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Έχει μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον η δήλωση του Τούρκου βουλευτή και υπεύθυνου

εξωτερικής πολιτικής του CHPΝαμίκ Ταν ο οποίος στις ανησυχίες που εξέφραζε χθες για το τι μπορεί να αποκομίσει η Κυπριακή Δημοκρατία από αυτό το ταξίδι, δήλωνε τα εξής: «Ο Χριστοδουλίδης έχει ένα αρεστό προφίλ στις ΗΠΑ» και η Κυπριακή Δημοκρατία «δεν θεωρείται πλέον κέντρο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

Χαρακτήρισε μάλιστα το ταξίδι του Νίκου Χριστοδουλίδη ως πανωλεθρία για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, σημειώνοντας πώς «η προθυμία της Τουρκίας να λειτουργήσει ως προστάτης της Χαμάς και εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ παρέχει στην Ελλάδα και στην ‘ε/κ διοίκηση της νότιας Κύπρου’ (όπως αποκαλεί την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας) ευκαιρίες που αναζητούσαν, και αναγκάζει τις ΗΠΑ και την ΕΕ να επανεξετάσουν τις πολιτικές τους στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πηγή: Φilenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More