Table of Contents
Μια απροσδόκητη, χρονικά τουλάχιστον, εξέλιξη ήρθε να ανοίξει και πάλι τον φάκελο για την υπόθεση Novartis, που προκάλεσε στο πρόσφατο παρελθόν σκληρές πολιτικές αντιπαραθέσεις, αλλά και μακροχρόνιες δικαστικές έρευνες, με επίκεντρο καταγγελίες, που δεν επιβεβαιώθηκαν, για δωροληψίες από τον φαρμακευτικό κολοσσό προς σημαίνοντα και προβεβλημένα πολιτικά πρόσωπα.
Η απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας να αρθεί κάθε προστασία σε δύο έως τώρα προστατευόμενους μάρτυρες που είχαν καταγγείλει πολιτικούς, μεταξύ των οποίων και πρώην πρωθυπουργούς (Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένο), για δωροληψίες από τη Novartis σηματοδοτεί ήδη δικαστικές αλλά και πολιτικές εξελίξεις.
Οι δικαστικές κινήσεις
Με την εν λόγω απόφαση οι πολιτικοί που ενοχοποιήθηκαν από τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες μπορούν τώρα να κινηθούν δικαστικά εναντίον τους και να ζητήσουν την ποινική τους καταδίκη, ενώ όσες μηνύσεις και αγωγές έχουν ήδη κατατεθεί – οι οποίες ήταν προς το παρόν σε δικαστική αναστολή – θα ενεργοποιηθούν άμεσα.
Πληροφορίες από δικαστικές πηγές αναφέρουν ήδη προς «Το Βήμα» πως αγωγές και μηνύσεις που έχουν κατατεθεί κατά των δύο έως τώρα προστατευόμενων μαρτύρων ενεργοποιούνται άμεσα από τις εισαγγελικές αρχές, ενώ στο εξής οι κωδικοί «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» που κάλυπταν τις πραγματικές ταυτότητες των προστατευόμενων μαρτύρων θα πάψουν στο εξής να ισχύουν.
Η πραγματική ταυτότητα και των δύο καταγράφεται στο εισαγγελικό έγγραφο για την άρση της προστασίας τους και πρόκειται για στελέχη της Novartis. Eιδικότερα πρόκειται για τον Φιλίστορα Δεστεμπασίδη και Μαρία Μαραγγέλη, που είχε διατελέσει γραμματέας του άλλοτε ισχυρού άνδρα της εταιρείας Κωνσταντίνου Φρουζή.
Η απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας για άρση της προστασίας για τους δύο μάρτυρες της Novartis ελήφθη, σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από εισήγηση της επίκουρης εισαγγελέως Ελένης Παπαδοπούλου, που έγινε δεκτή από την οικονομική εισαγγελέα Παναγιώτα Φάκου.
Να σημειωθεί εδώ ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες που είχαν καταγγείλει πολιτικούς (δέκα συνολικά) αρχικά ήταν τρεις, αλλά ο ένας από αυτούς αποχαρακτηρίστηκε μόνος του, δεν ήταν ως εκ τούτου σε καθεστώς προστασίας.
Εν όψει εξελίξεων
Μετά την αποδέσμευση των ποινικών διώξεων σε βάρος των έως πρότινος προστατευόμενων μαρτύρων, οι δικαστικές εξελίξεις αναμένονται σύντομες, καθώς οι δύο αυτοί μάρτυρες θα καταστούν κατηγορούμενοι για συκοφαντικές δυσφημήσεις και ψευδείς καταμηνύσεις, με μηνυτές τους πολιτικούς που συκοφαντήθηκαν από τις καταθέσεις τους, καθώς όσα είπαν σε βάρος τους δεν επιβεβαιώθηκαν από κανένα άλλο αποδεικτικό μέσο. Συνέπεια αυτού ήταν οι φάκελοι για τους πρώην πρωθυπουργούς Αντ. Σαμαρά, Π. Πικραμμένο, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και τους πρώην υπουργούς Αδωνη Γεωργιάδη και Ανδρέα Λοβέρδο, αλλά και για άλλους, να τεθούν από την αρμόδια Εισαγγελία στο αρχείο.
Το σημαντικότερο όμως που εκτιμάται ότι σηματοδοτεί η άρση της προστασίας των δύο μαρτύρων της Novartis, εκτός από τις ποινικές συνέπειες για τους ίδιους τους μάρτυρες, οι οποίοι πια δεν προστατεύονται, είναι το γεγονός ότι μέσω των μηνύσεων και των αγωγών σε βάρος τους δικαστικά, αλλά κυρίως πολιτικά, θα ανοίξει και πάλι το κεφάλαιο Νοvartis.
Kαι τούτο, καθώς όλες οι εκτιμήσεις κατατείνουν στο ότι στις δίκες με κατηγορουμένους τους δύο μάρτυρες οι πολιτικοί μηνυτές τους θα αξιώσουν, όπως είναι φυσικό και επόμενο, να αποκαλύψουν πού βρήκαν τα στοιχεία με τα οποία τους σπίλωσαν και τους ενοχοποίησαν.
Η δικαστική διαδικασία, που εκτιμάται για ορισμένες αγωγές και μηνύσεις ότι θα ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου χρόνου (αρχές του 2025), θα φέρει και πάλι στο προσκήνιο τις πολιτικές διαδικασίες μέσω των οποίων κυοφορήθηκε η ενοχοποίηση των δέκα πολιτικών, διαδικασίες που κορυφώθηκαν το 2017-2018 επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων και σκληρών πολιτικών συγκρούσεων.
Αλλωστε κατά την εκδίκαση των αγωγών και των μηνύσεων κατά των δύο μαρτύρων κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι μπορεί να αποκαλυφθεί και τι μπορεί να προκύψει, ενώ η αναμόχλευση αυτής της ιστορίας θα προκαλέσει, πέραν των δικαστικών συνεπειών, προφανώς και πολιτικές συνέπειες για πρόσωπα που βρέθηκαν τότε στον σκληρό πυρήνα των σχετικών αποφάσεων για τη διαχείριση της Novartis, καθώς το όλο θέμα θα επανέλθει στην επικαιρότητα με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την τότε πολιτική δράση ορισμένων, αλλά και για το σήμερα.
Από την άλλη πλευρά, η σημαντική αυτή εξέλιξη, όπως τη χαρακτήρισε άλλωστε ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναφερόμενος με δήλωσή του στην απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας, επαναφέρει τη διαχρονική του αξίωση που είχε εκφραστεί με τη φράση «μέχρι τέλους», φράση την οποία ο ίδιος επανέλαβε και μετά την απόφαση για την άρση προστασίας των μαρτύρων της Novartis.
Εκτιμάται επίσης ότι η απόφαση των οικονομικών εισαγγελέων, που προφανώς ανοίγει τον δρόμο για πλήρη δικαίωση του πρώην πρωθυπουργού αλλά και των λοιπών πολιτικών που τότε συκοφαντήθηκαν και ενοχοποιήθηκαν από τους προστατευόμενους, ενδέχεται να συντελέσει, υπό προϋποθέσεις, στην άμβλυνση του τεταμένου κλίματος που επικρατεί στις σχέσεις του πρώην πρωθυπουργού με το Μέγαρο Μαξίμου, σχέσεις που διέρχονται κρίση τελευταία και δοκιμάζονται σκληρά.
Η άρση και ο νέος νόμος
Σημαντικό είναι επίσης το πώς έφτασε η Εισαγγελία στην άρση της προστασίας των μαρτύρων της Novartis ύστερα από τόσα χρόνια και ενώ κάτι τέτοιο είχε πολλές φορές επιδιωχθεί από τους πολιτικούς, το όνομα των οποίων είχε εμπλακεί στις δωροληψίες του φαρμακευτικού κολοσσού.
Οπως ανέφερε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, η δυνατότητα δόθηκε στους εισαγγελείς για να επανεξετάσουν το όλο θέμα από νόμο που ψηφίστηκε από τον σημερινό υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη.
Ο εν λόγω νόμος έδωσε την ευχέρεια στους οικονομικούς εισαγγελείς να κρίνουν εκ νέου τα αιτήματα πολιτικών και τελικά να άρουν την προστασία των δύο μαρτύρων, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο για την υπόθεση Novartis, η έρευνα για την οποία επικεντρώθηκε τα κρίσιμα πρώτα χρόνια στις ανεπιβεβαίωτες καταγγελίες για τους πολιτικούς και χάθηκε το πραγματικό σκάνδαλο με τις παράνομες πρακτικές του φαρμακευτικού κολοσσού και κάθε δυνατότητα να αποζημιωθεί η χώρα μας, όπως έγινε στις ΗΠΑ, ή να τιμωρηθούν επίορκοι γιατροί…
Πηγή: To Vima