Monday, October 28, 2024
Home » Τα μηνύματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 πιο επίκαιρα από ποτέ. Τοποθετήσεις κομμάτων

Τα μηνύματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 πιο επίκαιρα από ποτέ. Τοποθετήσεις κομμάτων

0 comments

Τα μηνύματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 πιο επίκαιρα από ποτέ – Τοποθετήσεις κομμάτων

Μαζί με όλο τον Ελληνισμό η Κύπρος τιμά σήμερα την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, το «ΟΧΙ» των Ελλήνων στους ξένους κατακτητές, στον φασισμό και στον ναζισμό.

Advertisement

Τα μηνύματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 πιο επίκαιρα από ποτέ με τα κόμματα τοποθετούνται με δηλώσεις και ανακοινώσεις.

ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ τιμά την επέτειο του ηρωικού ΟΧΙ του ελληνικού λαού και την αναχαίτιση της επίθεσης της φασιστικής Ιταλίας του Μουσολίνι. Το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940 αποτελεί κορυφαία σελίδα στην ελληνική -αλλά και την παγκόσμια ιστορία- η οποία συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια με την ένδοξη εποποιία της Εθνικής Αντίστασης του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Με την ευκαιρία της επετείου, απευθύνουμε αδελφικό χαιρετισμό στον λαό και την ηγεσία της Ελλάδας, η οποία ήταν και παραμένει το πολύτιμο στήριγμα της Κύπρου στον αγώνα της για ελευθερία.

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 θυμίζει τη θυσία χιλιάδων Ελλήνων και Ελληνίδων στα πεδία των μαχών, στο κίνημα της Αντίστασης, στους τόπους εκτελέσεων και βασανιστηρίων, στους τόπους μαρτυρίου όπως το Δίστομο, τα Καλάβρυτα, η Καισαριανή, η Κοκκινιά αλλά και τους χιλιάδες νεκρούς από την πείνα και την εξαθλίωση κατά την περίοδο της ναζιστικής κατοχής της Ελλάδας. Η επέτειος υπενθυμίζει επίσης με ποια ιδεολογήματα είχαν ανέλθει στην εξουσία των χωρών τους οι φασίστες τότε, όπως επίσης ότι οι δωσίλογοι συνεργάτες των κατακτητών στα χρόνια της κατοχής της Ελλάδας είχαν ντυθεί με την προβιά της εθνικοφροσύνης. Αντίστοιχα δηλαδή με τη σύγχρονη ακροδεξιά στην Ευρώπη η οποία περιλαμβάνει και διακηρυγμένους νοσταλγούς του Μουσολίνι και του Χίτλερ.

Σε μια εποχή που ο φασισμός έχει επιστρέψει στην Ευρώπη και στον κόσμο, η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου και οι αγώνες ελληνικού λαού αναδεικνύονται ως ένα επίκαιρο σύμβολο πατριωτισμού κι αντιφασισμού, ως έμπνευση αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ειρήνης.

ΕΛΑΜ

Τιμούμε σήμερα μια από τις ενδοξότερες επετείους της ελληνικής μας ιστορίας, το Έπος του 1940 και του μεγαλειώδους ΟΧΙ των Ελλήνων εναντίον του Ναζισμού και των Ιταλογερμανών. Από τις βουνοκορφές της Πίνδου, το Αργυρόκαστρο, τους Αγίους Σαράντα, μέχρι το Τεπελένι και την Κορυτσά, οι Έλληνες επανέλαβαν το «Μολών Λαβέ» του Λεωνίδα και αρνήθηκαν να παραδοθούν στους επίδοξους κατακτητές.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, το μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου, αποτελεί διδακτικό και διαχρονικό. Πλάι στις θυσίες και στο υπερήφανο ΟΧΙ του ‘40 δεν χωρούν «ΝΑΙ», ούτε συμβιβασμοί σε θέματα εθνικής κυριαρχίας. Όπως τότε δεν παραχωρήσαμε από τη γη μας μια σπιθαμή, έτσι ούτε σήμερα δεν παραχωρούμε από την Κύπρο μας ούτε ένα εκατοστό αιματοβαμμένης με Ελληνικό αίμα Γης σε κανένα βάρβαρο κατακτητή.

ΕΔΕΚ

Το ΟΧΙ του 1940, το ΟΧΙ στην υποταγή, στην επιβολή, στην παράδοση, πρέπει να καθοδηγεί τον αγώνα για απελευθέρωση της Κύπρου

Τιμούμε σήμερα την επέτειο μιας απόφασης που έλαβε το 1940 σύσσωμος ο λαός της Ελλάδος και η ηγεσία της χώρας και η οποία απόφαση, χωρίς υπερβολή, άλλαξε την ροή της ιστορίας της Ευρώπης και απέτρεψε την υποδούλωση του ευρωπαϊκού χώρου από τις φασιστικές ορδές των Ναζί του Χίτλερ.

Το 1940, οι Έλληνες δεν αντιστάθηκαν απλώς. Είπαν ΟΧΙ στην υποταγή, ΟΧΙ στην επιβολή, ΟΧΙ στην παράδοση.

Έπραξαν αυτό που η ιστορία των Ελλήνων θεωρούσε αυτονόητο και που για άλλους λαούς ίσως να θεωρείτο μάταιο, να τα βάλουν με απείρως περισσότερους εχθρούς και απείρως πιο εξοπλισμένους.

Αλλά, οι εχθροί που ζήτησαν την άνευ όρων παράδοση της Ελλάδας, δεν είχαν διαβάσει φαίνεται ιστορία, για να ξέρουν ότι το ίδιο έπραξαν και οι Πέρσες και πήραν ακριβώς την ίδια απάντηση από την Ελληνική ψυχή.

Δεν ήξεραν οι εχθροί, ότι οι στρατιώτες που είχαν απέναντι τους, δεν ήταν μόνοι τους, αλλά μαζί τους πολεμούσαν αυτοί που γονάτισαν την Περσική αυτοκρατορία και την Οθωμανική αυτοκρατορία.

Το 1940, οι Έλληνες για μια ακόμα φορά επέλεξαν αντί του εξευτελισμού, την αξιοπρέπεια, αντί της σκλαβιάς, την ελευθερία.

Και εμείς εδώ στην Κύπρο που αντιμετωπίζουμε εδώ και μισό αιώνα την απειλή της Τουρκίας, δεν έχουμε δικαίωμα να οδεύσουμε σε άλλο μονοπάτι από αυτό του αγώνα για απελευθέρωση, μέσω μιας λύσης δημοκρατικής και βιώσιμης, χωρίς στρατούς κατοχής, έποικους και εγγυήσεις, με σεβασμό στα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα και πλήρη εφαρμογή των ευρωπαϊκών ελευθεριών, αρχών και αξιών και του κεκτημένου.

Όσα χρόνια και να περάσουν, αυτό που έπραξαν οι Έλληνες το 1940, θα παραμείνει ανεξίτηλα γραμμένο στα κατάστιχα της παγκόσμιας ιστορίας.

Θα τολμήσουμε εμείς να αμαυρώσουμε την ιστορία των προγόνων μας;

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

28η Οκτωβρίου 1940: Πότε ξανά Φασισμός!

Συμπληρώνονται 84 χρόνια από την 28η Οκτωβρίου του 1940. Οι Έλληνες αντιστάθηκαν με πείσμα και ενέπνευσαν τους λαούς της Ευρώπης στο αγώνα τους κατά του χιτλεροφασισμού.

Η ημέρα του ιστορικού ΟΧΙ του ελληνικού λαού έναντι του φασισμού, παραμένει ένα κορυφαίο γεγονός στην ιστορία του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Όταν οι ναζί κατέλαβαν την Ελλάδα, η εθνική αντίσταση του λαού συνεχίστηκε από άκρη σε άκρη της χώρας, χωρίς να λογαριάζεται το τίμημα που πλήρωνε καθημερινά ο λαός. Οι Έλληνες με το έπος του 40 και της Εθνικής Αντίστασης υπερασπιστής τις ιδέες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, έναντι στον σκοταδισμό του φασισμού.

Δυστυχώς, παρατηρούμε σήμερα τον φασισμό να αναβιώνει σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Τα εθνικιστικά κινήματα -λάτρεις και νοσταλγοί του χιτλεροφασισμού- κερδίζουν έδαφος και επανέρχονται στην εξουσία στην Ευρώπη και την Αμερική.

Έχουμε χρέος μια τέτοια μέρα να θυμηθούμε τα δεινά που έφεραν στη χώρα μας και σε όλο το κόσμο ο φασισμός και να πούμε το δικό μας ΟΧΙ.

ΔΗΠΑ – Δήλωση Κάρογιαν

Οι αξίες που πρεσβεύει το έπος του 1940 θυμίζουν τη συλλογική ευθύνη που έχουμε για να διατηρήσουμε ζωντανό τον αγώνα για επανένωση και δικαίωση του νησιού μας.

Ο απανταχού ελληνισμός τιμά το ηρωικό «Όχι» που είπε η Ελλάδα το 1940 στον φασισμό και ναζισμό, αναγνωρίζοντας τον ηρωισμό και την θυσία των Ελλήνων που υπερασπίστηκαν την ελευθερία και την εθνική αξιοπρέπεια.

Το έπος του 40’ αποτελεί φωτεινό παράδειγμα αντίστασης ενάντια στην καταπίεση, υπενθυμίζοντας πως η πίστη στα ιδανικά της ελευθερίας και ανεξαρτησίας μπορεί να υπερβεί ακόμα και τις μεγαλύτερες δυσκολίες.

Η επέτειος του «Όχι» δεν είναι μόνο μια ιστορική ανάμνηση αλλά και μια ευκαιρία αναστοχασμού πάνω στις αξίες της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της αλληλεγγύης.

Το θάρρος και η αποφασιστικότητα των αγωνιστών του 40’ μας παρακινούν να μην αποδεχόμαστε την αδικία που βιώνει η Κύπρος εδώ και μισό αιώνα. Μας θυμίζουν τη συλλογική ευθύνη που έχουμε για να διατηρήσουμε ζωντανό τον αγώνα για επανένωση και για δικαίωση.

Οι φετινοί εορτασμοί της 28ης Οκτωβρίου γίνονται με την ευχή και την ελπίδα για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού.

Καλούμαστε να σταθούμε ενωμένοι, χωρίς εσωτερικές αντιπαραθέσεις, για να στηρίξουμε την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά.

Οφείλουμε να υπερασπιστούμε με αποφασιστικότητα τα δίκαιά μας, απέναντι στη συνεχιζόμενη τουρκική επιβουλή. Η συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία δεν πρέπει να κάμπτει την βούλησή μας, αλλά να μας ωθεί σε μια ισχυρότερη και πιο συγκροτημένη στάση.

Ας είναι η φετινή ιστορική αυτή ημέρα η απαρχή για μια νέα κοινή προσπάθεια όλων για επανεκκίνηση της διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού, στην βάση των ψηφισμάτων των Η.Ε και των αρχών και αξιών της Ε.Ε.

Χρόνια πολλά Ελλάδα!

Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες!»

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More