Sunday, October 27, 2024
Home » Προσφορά, γραφειοκρατία και νέα αύξηση τιμών

Προσφορά, γραφειοκρατία και νέα αύξηση τιμών

0 comments

Το Υπουργείο Εσωτερικών, επικαλούμενο στοιχεία του Κτηματολογίου, σημειώνει σε προ ημερών ανακοίνωση του την ενθαρρυντική πορεία του κλάδου των ακινήτων, υπογραμμίζοντας την ίδια ώρα τη σημασία που διαδραματίζουν τα αναθεωρημένα στεγαστικά σχέδια που ετοίμασε η Κυβέρνηση.

Η ανοδική πορεία του κλάδου των ακινήτων αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την Πολιτεία, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν από τους βασικούς συντελεστές της πορείας της οικονομίας. Όχι μόνο ως συνεισφορά στο ΑΕΠ. Ο κλάδος επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα πολλούς άλλους κλάδους και επαγγέλματα, προσφέρει μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας και συμβάλλει μέσω φορολογίας στα κρατικά ταμεία.

Επομένως, το να πηγαίνει καλά ο κλάδος των ακινήτων είναι προς όφελος ολόκληρης της οικονομίας.

Ωστόσο, εδώ είναι αναγκαία μια σημαντική διευκρίνηση. Ο κλάδος δεν πηγαίνει καλά όταν αυξάνονται για μια χρονική περίοδο οι πωλήσεις, ή όταν ανεβαίνουν οι τιμές. Αυτά μπορεί να είναι συγκυριακά και να ανατραπούν λόγω ενός έκτακτου γεγονότος, όπως έτυχε αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. Επομένως, για να καταστεί δυνατό να έχει μια μακροχρόνια σταθερή ή ακόμα και αναπτυξιακή πορεία ο κλάδος των ακινήτων, θα πρέπει να χαραχθεί μια ξεκάθαρη στρατηγική και, ακόμα πιο σημαντικό, να επιλυθούν δομικά προβλήματα που τον ταλανίζουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Για να επανέλθουμε στηνανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου, τους πρώτους εννέα μήνες του 2024 καταγράφηκε αύξηση 19,2% στις πωλήσεις σε σύγκριση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024 κατατέθηκαν 5.253 αγοραπωλητήρια έγγραφα για κατοικίες, εκ των οποίων τα 4.335 αφορούν διαμερίσματα και τα 918 αφορούν οικίες. Η συγκεκριμένη τάση παρατηρείται σε όλες ανεξαιρέτως τις επαρχίες, ενώ είναι σημαντικό το γεγονός ότι η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρουσιάζεται σε επαρχίες, στις οποίες δεν εντοπίζεται αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους αγοραστές.

Σε μια πρώτη ανάγνωση, τα στοιχεία του Κτηματολογίου, τα οποία επικαλείται το Υπουργείο Εσωτερικών, είναι αρκετά ενθαρρυντικά και δείχνουν αυξημένη ζήτηση για αγορά ακινήτων. Ωστόσο, την ίδια ώρα, επαγγελματίες του κλάδου υπογραμμίζουν ότι τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να κτυπήσουν καμπανάκι για του χρόνου. Πώς προκύπτει αυτή η επισήμανση; Όπως επισημαίνεται, η ζήτηση για αγορά ακινήτου είναι όντως αυξημένη και αναμένεται να συνεχίσει και την επόμενη χρονιά. Όμως, για να καλυφθεί αυτή η ζήτηση, πρέπει να υπάρχει και αντίστοιχη προσφορά. Διότι αν δεν υπάρχει, αυτό σημαίνει αναπόφευκτα ότι οι τιμές θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο και η αγορά θα καταστεί απρόσιτη για μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Τι αποτέλεσμα θα έχει αυτό; Να στραφεί ακόμα περισσότερος κόσμος στην επιλογή του ενοικίου και να αυξηθούν ακόμα περισσότερο και εκεί οι τιμές.

Σε όλο αυτό το σκηνικό, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την παράμετρο της μεταφοράς της δικαιοδοσίας όσον αφορά την έκδοση πολεοδομικών αδειών και αδειών οικοδομής στους ΕΟΑ. Εκεί δηλαδή όπου ήδη εκκρεμούν 33.000 αιτήσεις για πολεοδομικές άδειες και η διαδικασία έγκρισης τους προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς.

Επομένως, εάν η Κυβέρνηση επιθυμεί να συνεχίσει να πηγαίνει καλά ο κλάδος, αλλά και, ακόμα πιο σημαντικό, να μπορεί να αγοράζει ο κόσμος ακίνητα σε τιμές στις οποίες μπορεί να ανταπεξέλθει, θα πρέπει να επιλυθούν δομικά προβλήματα της αγοράς και να διοχετευτεί απόθεμα το οποίο θα μπορεί να καλύψει τη ζήτηση. Κάτι άλλωστε που επισημαίνουν και οι επαγγελματίες, οι οποίοι εστιάζουν ακριβώς σε αυτά τα δυο σημεία. Δηλαδή, αύξηση της προσφοράς και μείωση της γραφειοκρατίας.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More