Monday, November 25, 2024
Home » Ανεργιακό… στα ξενοδοχεία, έναντι εργοδότησης – κατάρτισης υπαλλήλων τον χειμώνα

Ανεργιακό… στα ξενοδοχεία, έναντι εργοδότησης – κατάρτισης υπαλλήλων τον χειμώνα

0 comments

Πέραν των Χριστουγεννιάτικων Χωριών και άλλων συντονισμένων δράσεων για ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού, τον Νοέμβριο τίθεται σε ισχύ άλλο ένα μέτρο προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρόκειται για δράση μακράς πνοής, που θα βοηθήσει τον προγραμματισμό των ξενοδοχειακών μονάδων για τα επόμενα χρόνια. Στόχος είναι να διευκολυνθούν οι ξενοδόχοι να αφήνουν περισσότερες εβδομάδες ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους.

Συγκεκριμένα, από τον Νοέμβριο τίθεται σε ισχύ το Πενταετές Σχέδιο Κατάρτισης Εργαζομένων σε Ξενοδοχειακές Μονάδες που βρίσκονται σε ολική ή μερική αναστολή εργασιών, το οποίο στην ουσία αντικαθιστά το σχέδιο προσωρινών αναστολών για τους εργοδοτούμενους της Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας που ίσχυαν στο παρελθόν την περίοδο Νοεμβρίου – Μαρτίου από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Το νέο πενταετές σχέδιο θα διαχειρίζονται επίσης οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας και θα αφορά σε κατάρτιση εργαζόμενων σε Ξενοδοχειακές Μονάδες που βρίσκονται σε ολική ή μερική αναστολή εργασιών κατά την περίοδο Νοεμβρίου – Μαρτίου και Ιανουαρίου – Μαΐου για τα ξενοδοχεία ορεινών θερέτρων.

Τι προσφέρει το Σχέδιο

Το σχέδιο, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, αποτελεί προϊόν διαβούλευσης μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Υφυπουργείου Τουρισμού και των εργοδοτικών συνδέσμων ΣΤΕΚ και ΠΑΣΥΞΕ, προεξοφλώντας έτσι σε μεγάλο βαθμό πως η ευελιξία που ζητούσαν οι ξενοδόχοι γύρω από τις αναστολές ικανοποιούνται και κατ’ επέκταση και την επιτυχία του, η οποία ωστόσο θα φανεί μεσοπρόθεσμα.

Σύμφωνα, πάντως, με τοΥπουργείο Εργασίας, η πενταετής διάρκεια του σχεδίου στοχεύει στο να υποβοηθήσει τις επηρεαζόμενες επιχειρήσεις να προβούν σε μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό, ώστε να παραμένουν ανοιχτές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, υλοποιώντας κατ’ αυτό τον τρόπο τις επιδιώξεις της κυβέρνησης για επέκταση της τουριστικής περιόδου και συνακόλουθα της ενίσχυσης του χειμερινού τουρισμού.

Σκοπός του σχεδίου είναι η παροχή ευκαιριών κατάρτισης στους εργαζόμενους των υπό ένταξη στο σχέδιο ξενοδοχειακών μονάδων, με απώτερο στόχο τη βελτίωση των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων και κατ’ επέκταση την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου, με τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων να έχουν ήδη γνωστοποιήσει και τα σχετικά μονοεπιχειρησιακά προγράμματα ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης που στηρίζονται στα αντίστοιχα πρότυπα της ΑνΑΔ και έχουν ήδη εγκριθεί από τον Υπουργό Εργασίας.

Σε αυτά περιλαμβάνονται προγράμματα κατάρτισης ζαχαροπλαστικής, παρασκευής και παράθεσης ποτών, προγράμματα που σχετίζονται με την παρουσίαση λογιστικών αποτελεσμάτων και έλεγχο τιμολογίων κ.α. τα οποία θα γίνονται στην ελληνική γλώσσα.

Το ανεργιακό πάει στα ξενοδοχεία

Σύμφωνα με το σχέδιο, εάν ξενοδοχειακές μονάδες επιλέξουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και κατά την περίοδο που συνήθιζαν να αναστέλλουν τις εργασίες τους τα προηγούμενα χρόνια, τότε το επίδομα ανεργίας, που κανονικά θα παρεχόταν στους εργαζόμενους, θα παρέχεται στην ξενοδοχειακή μονάδα ως επίδομα κατάρτισης, ενώ η ξενοδοχειακή μονάδα θα καταβάλλει τον πλήρη μισθό στον εργαζόμενο.

Σύμφωνα με τον οδηγό του σχεδίου, ξενοδοχειακή μονάδα δύναται να ενταχθεί στο Σχέδιο νοουμένου ότι αιτηθεί συμμετοχής κατά τα δύο πρώτα χρόνια εφαρμογής του, εκτός από μονάδες που δεν δύνανται να λειτουργήσουν εντός των δυο πρώτων χρόνων εφαρμογής του σχεδίου, λόγω εκτεταμένων εργασιών ανακαίνισης, οπότε δύνανται να αιτηθούν συμμετοχής κατά τον τρίτο χρόνο εφαρμογής.

Επιπρόσθετα, ξενοδοχειακές μονάδες που τίθενται για πρώτη φορά σε λειτουργία εντός των δυο πρώτων χρόνων εφαρμογής του σχεδίου, δύνανται να αιτηθούν συμμετοχής τον τρίτο χρόνο εφαρμογής του. Ως έτος αναφοράς για τη λειτουργία του σχεδίου και υπολογισμό των εβδομάδων δικαιώματος για επίδομα κατάρτισης καθορίζεται η περίοδος αναστολής Νοεμβρίου 2023 – Μαρτίου 2024 και Ιανουαρίου 2024 – Μαΐου 2024 (για τα ξενοδοχεία ορεινών θερέτρων). Ως έτος αναφοράς για τις μονάδες που θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά εντός των δυο πρώτων χρόνων εφαρμογής του σχεδίου, και που θα αιτηθούν συμμετοχής μέχρι το τρίτο έτος λειτουργίας του, καθορίζεται ως η περίοδος προσωρινής αναστολής που προηγείται του έτους κατά το οποίο θα αιτηθούν συμμετοχής στο σχέδιο.

Όφελος για μονάδες – εργαζόμενους

Οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων καταγράφουν στην περιγραφή του σχεδίου ως επωφελούμενους τόσο τις ξενοδοχειακές μονάδες όσο και τους ξενοδοχοϋπάλληλους που τίθεται σε καθεστώς αναστολής εργασίας.

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως επωφελούμενοι είναι οι ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες, κατά την περίοδο αναστολής, που προηγείται της ένταξής τους στο σχέδιο, παρέμειναν κλειστές ή είχαν προβεί σε μερική αναστολή εργασιών και σε αντίστοιχη επόμενη περίοδο εντός της πενταετίας θα λειτουργήσουν έστω και μερικώς ή θα μειώσουν την περίοδο αναστολής.

Νοείται ότι σε καμία περίπτωση το σύνολο των εβδομάδων αναστολής ανά ξενοδοχειακή μονάδα δεν θα υπερβαίνει το αντίστοιχο της περιόδου Νοεμβρίου 2023 – Μαρτίου 2024 και Ιανουαρίου 2024 – Μαΐου 2024 για τα ξενοδοχεία στις ορεινές περιοχές.

Επωφελούμενοι εξακολουθούν είναι και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι οποίοι τίθενται σε καθεστώς αναστολής εργασιών, οι οποίοι κατά την περίοδο αυτή θα συμμετέχουν σε προγράμματα ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης.

Αναφέρεται ακόμα πως στο Πενταετές Σχέδιο Κατάρτισης δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν και εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι που προσλήφθηκαν εντός της τουριστικής περιόδου 2024, οι οποίοι θα πρέπει απαραίτητα να εργάζονταν στην εν λόγω ξενοδοχειακή μονάδα πριν τη χειμερινή περίοδο αναστολών Νοεμβρίου 2023 – Μαρτίου 2024 και κατά την πρώτη περίοδο χειμερινής αναστολής Νοεμβρίου 2024 – Μαρτίου 2025 θα ενταχθούν στην προσωρινή αναστολή.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, και για τα συγκεκριμένα άτομα θα γίνεται πρόσθεση του αριθμού των εβδομάδων επιδόματος ανεργίας που είχαν κάνει χρήση κατά την προηγούμενη περίοδο αναστολών 01/11/2023-31/03/2024, μετά από τερματισμό της εποχικής απασχόλησής τους, στο σύνολο των εβδομάδων που θα δικαιούται η ξενοδοχειακή μονάδα κατά την εφαρμογή του πενταετούς σχεδίου.

Διασφάλιση θέσεων εργασίας

Με τους όρους του σχεδίου διασφαλίζεται μεταξύ άλλων πως το επίδομα κατάρτισης των εργαζομένων θα ισούται με τον κανονικό τους μισθό καθώς και η συνέχιση της εργασίας τους, για τουλάχιστον άλλους εννέα μήνες.

Συγκεκριμένα για σκοπούς διασφάλισης της θέσης εργασίας των συμμετεχόντων μετά τη λήξη κάθε περιόδου κατάρτισης εντός της πενταετούς περιόδου ισχύος του σχεδίου, ο εργοδότης δεσμεύεται να κρατήσει το προσωπικό που καταρτίστηκε για ελάχιστη περίοδο εννέα (9) μηνών από το τέλος της περιόδου προσωρινής αναστολής. Σε αντίθετη περίπτωση, θα αφαιρείται αντίστοιχος αριθμός εβδομάδων αναστολής από την περίοδο που θεωρείται ως έτος αναφοράς και θα απαιτείται να επιστραφεί το ποσό που έλαβε η ξενοδοχειακή μονάδα και αντιστοιχεί στην περίοδο αυτή. Σε περίπτωση δε που η απασχόληση τερματίζεται μετά από την πάροδο των εννέα (9) μηνών από το τέλος της περιόδου προσωρινής αναστολής, θα αφαιρείται αντίστοιχος αριθμός εβδομάδων αναστολής για κάθε τέτοια περίπτωση από το σύνολο των εβδομάδων που δικαιούται να κάνει χρήση η ξενοδοχειακή μονάδα από την περίοδο που θεωρείται ως έτος αναφοράς. Νοείται ότι από την πιο πάνω υποχρέωση εξαιρείται ο εργοδότης που τερματίζει την απασχόληση τέτοιου προσωπικού δυνάμει των προνοιών του άρθρου 5(ε) και 5(στ) του περί Τερματισμού Απασχολήσεως Νόμου (Ν. 24/1967).

Στους όρους αναφέρεται ακόμα πως οι ενδιαφερόμενες ξενοδοχειακές μονάδες θα πρέπει να υποβάλουν στα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων αίτηση χρησιμοποιώντας το καθορισμένο έντυπο, στην οποία θα καθορίζουν ονομαστικά τους εργαζόμενους που θα εκπαιδεύσουν, την ειδικότητα και την περίοδο κατάρτισης. Περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων και τα εξής:

∙ Οι ξενοδοχειακές μονάδες που θα συμμετέχουν στο Σχέδιο θα καταβάλλουν στους καταρτιζόμενους επίδομα κατάρτισης ίσο με τον κανονικό μισθό του καταρτιζόμενου, και βάσει του οποίου θα καταβάλλονται οι εισφορές που εισπράττονται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα καταβάλλουν στην ξενοδοχειακή μονάδα, ως αρχή εφαρμογής του προγράμματος κατάρτισης, το επίδομα ανεργίας που δικαιούνται οι καταρτιζόμενοι με βάση το άρθρο 31(7) των περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμων του 2010-2024 για κάθε περίοδο κατάρτισης διάρκειας τουλάχιστον δεκαπέντε (15) συνεχόμενων ημερών.

∙ Σε περίπτωση διαπίστωσης παραβίασης οποιουδήποτε από τους όρους του Σχεδίου, οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων δύνανται να τερματίσουν άμεσα την συμμετοχή της εν λόγω ξενοδοχειακής μονάδας στο Σχέδιο. Επιπρόσθετα, η ξενοδοχειακή μονάδα, που θα διαπιστωθεί ότι έχει παραβιάσει όρους του Σχεδίου θα αποκλείεται από οποιοδήποτε μελλοντικό Σχέδιο.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More