Saturday, October 26, 2024
Home » Ερχονται φοροελαφρύνσεις το 2025 – Η λίστα

Ερχονται φοροελαφρύνσεις το 2025 – Η λίστα

0 comments

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα για να πάρει μετά το δρόμο προς τη Βουλή, φέρνει φοροελαφρύνσεις για εργαζόμενους, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες και εκμισθωτές ακινήτων και ανατροπές στην διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Η λίστα

Η λίστα με τις παρεμβάσεις περιλαμβάνει:

  1. «Τέλος» το τέλος επιτηδεύματος. Το τέλος επιτηδεύματος καταργείται το 2025 για όλα τα φυσικά πρόσωπα (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, ατομικές επιχειρήσεις, εργαζόμενους που αμείβονται με «μπλοκάκι»). Το ετήσιο όφελος για τους φορολογούμενους κυμαίνεται από 325 έως 500 ευρώ. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχεδιασμό το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί το 2027 και για τις επιχειρήσεις.
  2. Ελεύθεροι επαγγελματίες. Εκτός από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος οι επαγγελματίες με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων το επόμενο έτος θα διαπιστώσουν τρεις παρεμβάσεις στο σύστημα του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος:
    – Μείωση κατά 50% στο ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με έως 1.500 κατοίκους Σήμερα η έκπτωση 50% ισχύει για όσους έχουν έδρα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους.
    – Μεταφορά στο τέλος μετά την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων του κριτηρίου για το μέγιστο μισθό εργαζομένου που προσαυξάνει την ελάχιστη αμοιβή. Σήμερα ο μισθός του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου λαμβάνεται συγκριτικά στην αρχή ως το μεγαλύτερο ποσό σε σχέση με τον κατώτατο μισθό πλέον των τριετιών του υπόχρεου πριν την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων (προσαύξηση λόγω μισθοδοσίας και τζίρου).
    – Αύξηση του μέσου τζίρου του ΚΑΔ με αποτέλεσμα να περιορίζεται η προσαύξηση του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για τους επαγγελματίες που ο τζίρος τους ξεπερνά το μέσο όρο του αντίστοιχου ΚΑΔ. Με το ισχύον σύστημα προσδιορισμού της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής σε περίπτωση που ο τζίρος του ελεύθερου επαγγελματία υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο τζίρο του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) του κλάδου στον οποίο αυτός ανήκει επιβάλλεται προσαύξηση της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής του κατά 5% επί της διαφοράς.
  3. Ιδιοκτήτες ακινήτων. Τριετή απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος θα κερδίσουν όσοι ανοίξουν κλειστά ακίνητα ή μετατρέψουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες. Βασική προϋπόθεση είναι το ακίνητο να είναι κενό όπως προκύπτει από το Ε2 ή να βρίσκεται σε βραχυχρόνια μίσθωση για τουλάχιστον 3 έτη, το εμβαδόν του να μην ξεπερνά τα 120 τ.μ. και να ανήκει σε φυσικά πρόσωπα και όχι σε επιχειρήσεις.
  4. Έκπτωση ΕΝΦΙΑ. Στο 20% από 10% αυξάνεται η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ έτους 2025 για ιδιοκτήτες με κατοικίες συνολικής αξίας έως 500.000 ευρώ που έχουν ασφαλίσει το σπίτι ή τα σπίτια τους από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα).. Για όσους έχουν στην κατοχή τους ασφαλισμένες κατοικίες φορολογητέας αξίας άνω των 500.000 ευρώ η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ παραμένει στο 10% αλλά εάν δεν τις ασφαλίσουν έναντι φυσικών καταστροφών μέχρι την 1η Ιουνίου 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος για ζημιές από θεομηνίες.
  5. Νεόδμητα ακίνητα. Παρατείνεται η αναστολή του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων έως τα τέλη του 2025.
  6. Φιλοδώρημα.Θεσπίζεται αφορολόγητο μέχρι 300 ευρώ τον μήνα ή 3.600 ευρώ το χρόνο για τα φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις εστίασης, παροχής υπηρεσιών ατομικής φροντίδας κλπ).
  7. Φορολογικές δηλώσεις. Από το 2025 θα υπάρχει σταθερό χρονοδιάγραμμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για φυσικά και νομικά πρόσωπα, από τις 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου. Στο πλαίσιο αυτό κάθε έτος από τις 16 Ιανουαρίου έως την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου κάθε έτους, όλοι οι φορείς του δημοσίου που έχουν υποχρέωση ανάρτησης στοιχείων για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, αφού εγγραφούν σε ειδικό μητρώο, θα πρέπει να ανεβάζουν τα στοιχεία έγκαιρα και χωρίς λάθη. Σε περίπτωση μη έγκαιρης, ανακριβούς διαβίβασης των παραπάνω δεδομένων στην ΑΑΔΕ ή μη εγγραφής στο Μητρώο, προβλέπεται πρόστιμο 2.500 ευρώ στα ευθυνόμενα πρόσωπα. Ως τέτοια θεωρούνται οι επικεφαλής των νομικών προσώπων του Δημοσίου (πχ ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ κλπ), για το Δημόσιο οι υπηρεσιακοί γραμματείς, για τους Δήμους οι γενικού γραμματείς και οριζόντια οι προϊστάμενοι για την εκκαθάριση της μισθοδοσίας. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης διαβίβασης, το πρόστιμο προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να έχει ανοίξει έως τις 15 Μαρτίου και σε περίπτωση καθυστερημένης θα επιβάλλεται πρόστιμο στον Διοικητή της ΑΑΔΕ.
  8. Έκπτωση φόρου. Καθιερώνεται κλιμακωτή έκπτωση 2%-4% για εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος ανάλογα με το χρόνο υποβολής της φορολογικής δήλωσης. Ειδικότερα όσοι υποβάλλουν δήλωση από τις 14 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου και αποπληρώσουν εφάπαξ το φόρο μέχρι τις 31 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 4%, για την υποβολή από 1η Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου η έκπτωση περιορίζεται στο 3% και για φορολογούμενους που θα υποβάλλουν δήλωση στο διάστημα 16 Ιουνίου-15 Ιουλίου η έκπτωση διαμορφώνεται στο 2%.
  9. Νέοι γονείς. Απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των χρηματικών παροχών από εργοδότες σε νέο γονέα για χρονικό διάστημα έως δώδεκα μήνες από την απόκτηση τέκνου και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, προσαυξανόμενο κατά επιπλέον 5.000 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Προϋπόθεση είναι να μην υπάρχει μείωση αποδοχών του νέου γονέα κατά τους μήνες που έλαβε την παροχή, καθώς και για τους αμέσως προηγούμενους και τους επόμενους έξι μήνες σε σχέση με τις αποδοχές του τελευταίου μηνός πριν από την παροχή. Επίσης παρέχεται φοροαπαλλαγή στα voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς που παρέχουν οι επιχειρήσεις σε εργαζομένους τους.
  10. Ασφάλιστρα υγείας. Απαλλαγή από φόρο ασφαλίστρου 15% συμβολαίων υγείας για παιδιά έως 18 ετών.
  11. Γιατροί. Αυτοτελή φορολόγηση με συντελεστή 22% των εφημεριών του ΕΣΥ.
  12. Εργαζόμενοι – εργοδότες. Από την 1η Ιανουαρίου οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται κατά μία ποσοστιαία μονάδα που επιμερίζεται σε 0,5% από τις εισφορές εργαζομένων και 0,5% από τις εργοδοτικές εισφορές κλάδου υγείας.

Πηγή:ot.gr

Πηγή: ToVima.gr

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More