Friday, October 25, 2024
Home » Καθολική Εκκλησία: Σιωπή από το Βατικανό για τις «ιερές» μπίζνες – Ο επιχειρηματίας-κλειδί και το ένοχο παρελθόν του

Καθολική Εκκλησία: Σιωπή από το Βατικανό για τις «ιερές» μπίζνες – Ο επιχειρηματίας-κλειδί και το ένοχο παρελθόν του

0 comments

Το οικονομικό σκάνδαλο που ξέσπασε στην Καθολική Εκκλησία της Ελλάδας έχει φέρει αναταραχές στους κόλπους της. Η υπόθεση φαίνεται να φτάνει μέχρι το Βατικανό και μέσα σε αυτό φέρεται να εμπλέκονται και Έλληνες υψηλόβαθμοι ιερείς.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι ιερείς διακινούσαν τεράστια ποσά σε νυχτερινά κέντρα της Πάτρας, τα οποία ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Η αρμόδια Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος διαπίστωσε ότι τα χρήματα «έφευγαν» από τα ταμεία της Καθολικής Εκκλησίας και «επενδύονταν» στα κέντρα διασκέδασης. Ο έλεγχος έγινε τυχαία.

Οι έρευνες οδήγησαν τις Αρχές στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων πέντε επιχειρηματιών από την Πελοπόννησο. Από την Καθολική Εκκλησία δε, στο στόχαστρο της αστυνομίας έχουν τεθεί δύο υψηλόβαθμοι ιερείς. Σε βάρος των ανδρών αυτών προέκυψαν ενδείξεις για υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ από τους λογαριασμούς που διαχειρίζονταν.

Τι λέει η Καθολική Εκκλησία της Ελλάδας – Γιατί σιωπά το Βατικανό

Από την πλευρά της, η Καθολική Εκκλησία Ελλάδας δεν έχει προς το παρόν καμία ενημέρωση για τις «επενδύσεις» των καθολικών ιερέων.

Αν και σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ένας εκ των επιχειρηματιών που εμπλέκεται στο σκάνδαλο, είχε αναμειχθεί και στο παρελθόν σε μία υπόθεση από το χώρο της εκκλησίας, όχι της Καθολικής, με ποινικά κολάσιμες πράξεις.

«Είναι μια σοβαρή ιστορία, το θέμα βρίσκεται στην εισαγγελία της Σύρου. Είναι δύο υψηλόβαθμοι ιερωμένοι που η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τυχαία γεγονότα ψάχνοντας επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε νυχτερινά κέντρα ή από καταγγελία, βρήκε ότι έπαιρναν ποσά, είχαν διακινήσεις χρημάτων από αυτούς που ήταν ιερείς», σημείωσε η Ιωάννα Μάνδρου στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega».

Όπως φαίνεται η υπόθεση εντοπίζεται στην επισκοπή της Σύρου, όπου είναι και μία από τις μεγαλύτερες επισκοπές της Καθολικής Εκκλησίας στη χώρα.

Για το σκάνδαλο φέρεται να έχει ενημερωθεί η Αγία Έδρα στο Βατικανό, χωρίς να έχει προβεί σε κάποια ανακοίνωση προς το παρόν.

Πώς αποκαλύφθηκε σκάνδαλο στην Καθολική Εκκλησία – Τα πρόσωπα

Πέντε επιχειρηματίες νυχτερινών κέντρων στην Πελοπόννησο φέρονται ως αποδέκτες των 3 εκ. ευρώ, για τους οποίους ήδη ο επικεφαλής της Αρχής Χαράλαμπος Βουρλιώτης προχώρησε στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών και των περιουσιακών τους στοιχείων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η παράνομη αυτή διαρροή χρημάτων, που αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο ενός τυχαίου ελέγχου, φαίνεται να ξεκίνησε πριν από 7 με 8 χρόνια με τελευταία ύποπτη διαδρομή πριν από λίγες ημέρες ποσού 50.000 ευρώ. Στην αναζήτηση στοιχείων για τις περίεργες κινήσεις των επίμαχων τραπεζικών λογαριασμών, η Αρχή έφτασε στην ταυτότητα των δύο ιερέων και στη συνέχεια στους πέντε επιχειρηματίες.

Ο πρόεδρος της Αρχής Χαράλαμπος Βουρλιώτης συνέταξε πόρισμα με τα συμπεράσματα της έρευνας του, το οποίο διαβίβασε στην αρμόδια Εισαγγελία για ποινική διερεύνηση προκειμένου να ελέγξει για το κακούργημα της υπεξαίρεσης τους δύο ιερείς και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος τους ιδιώτες-επιχειρηματίες.

Οι ποινικές εμπλοκές του παραλήπτη

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Ιωάννας Μάνδρου ένα από τα πρόσωπα που φαίνεται να είναι παραλήπτης των χρηματικών ποσών, έχει και ποινικές εμπλοκές στο παρελθόν, πληροφορία που επιβεβαίωσε και ο Βασίλης Λαμπρόπουλος.

Το ρεπορτάζ του αστυνομικού συντάκτη των εφημερίδων «Βήμα» και «Νέα», Βασίλη Λαμπρόπουλου αναφέρει ότι ο ανθρώπους που παραλάμβανε τα χρήματα και είχε ποινικές εμπλοκές, πρόκειται για έναν ιδιώτη, που έχει καταδικαστεί σε 7 χρόνια κάθειρξη για εκβίαση Μητροπολίτη στην Κεντρική Ελλάδα και σήμερα έχει φύγει από την ζωή.

Το εν λόγω πρόσωπο, που έκανε εκβιασμούς πριν από λίγες ημέρες είχε προβεί στην αγορά νυχτερινού κέντρου στην Πάτρα.

Τι σχολιάζουν τα διεθνή μέσα για την Καθολική Εκκλησία της Ελλάδας

Το ζήτημα έχει απασχολήσει και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Το euronews σημειώνει στον τίτλο του δημοσιεύματός του, «δύο υψηλόβαθμοι ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος κατηγορούνται για ξέπλυμα χρήματος μέσω των νυχτερινών κέντρων».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters γράφει στον τίτλο της είδησης, «η Ελλάδα ερευνά ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων ως ύποπτους για ξέπλυμα χρήματος της Καθολικής Εκκλησίας».

Ενώ το ιταλικό μέσο ANSA αναφέρει, «η Ελλάδα ερευνά μέλη της Καθολικής Εκκλησίας – Δικαστήριο για υπεξαίρεση».

Πηγή: To Vima

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More