Friday, October 25, 2024
Home » Σφίγγει ο κλοιός για αδήλωτη εργασία – Ψηφίστηκε νέος νόμος

Σφίγγει ο κλοιός για αδήλωτη εργασία – Ψηφίστηκε νέος νόμος

0 comments

Ομόφωνα η Βουλή ενέκρινε χθες την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου που ζητούσε το Υπουργείο Εργασίας για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της «μαύρης εργασίας», αδήλωτης ή και υποδηλωμένης, επιβεβαιώνοντας την κοινή πλεύση της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας.

Το αυστηρότερο πλαίσιο, που συνθέτειο διπλασιασμός των διοικητικών προστίμων για κάθε περίπτωση εντοπισμού αδήλωτης εργασίας αλλά και η ηλεκτρονική απογραφή των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και των όρων απασχόλησής τους, αναμένεται πλέον να τεθεί σε ισχύ με τη δημοσιοποίηση των νομοθετικών αλλαγών στην επίσημη εφημερίδας της Δημοκρατίας.

Με τις αλλαγές, το διοικητικό πρόστιμο το οποίο επιβάλλεται από τους επιθεωρητές σε περίπτωση διαπιστωθείσας αδήλωτης εργασίας μισθωτού, έστω και αν πρόκειται για παράνομη απασχόληση, διπλασιάζεται, καθώςαυξάνεται από €500 σε €1.000 για κάθε μισθωτό, αναφορικά με τον μήνα στον οποίο διαπιστώθηκε η παράβαση.

Επιπρόσθετα, σε περίπτωση κατά την οποία επιθεωρητής διαπιστώνει επανάληψη του αδικήματος της αδήλωτης εργασίας από τον εργοδότη για δεύτερη ή τρίτη φορά εντός δύο ετών, η ποινή/πρόστιμο για κάθε αδήλωτο μισθωτό αυξάνεται σε δύο χιλιάδες ευρώ και στις τρεις χιλιάδες σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης για κάθε μεταγενέστερη της δεύτερης φοράς. Υπενθυμίζουμε ότι αρχικά το νομοσχέδιο προέβλεπε και εξώδικα πρόστιμα αλλά στη διάρκεια της συζήτησης αυτά αποσύρθηκαν για αποφυγή πιθανών νομικών κωλυμάτων. Είχαν επίσης διαφωνήσει οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι.

Αλλαγές στο πλαίσιο της συζήτησης των νομοσχεδίων υπήρξε και όσον αφορά την ηλεκτρονική απογραφή, η οποία, αντί με διάταγμα, καθίσταται υποχρεωτική βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Όπως αναφέρεται και στην εισηγητική έκθεση της Επιτροπής Εργασίας, με το αναθεωρημένο κείμενο του νομοσχεδίου «η υποχρέωση των εργοδοτών να καταχωρίζουν τους όρους εργοδότησης των εργοδοτουμένων τους σε πληροφοριακό σύστημα περιλαμβάνεται ρητά στις πρόνοιες της νομοθεσίας και παρέχεται εξουσία στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να εκδίδει διάταγμα με το οποίο να καθορίζονται οι διαδικαστικές ρυθμίσεις που αφορούν την υλοποίηση της εν λόγω υποχρέωσης των εργοδοτών».

Τα πολλά κακά της αδήλωτης

Όπως αναφέρθηκε, στόχος του νέου νομοθετικού πλαισίου είναι να καταστεί πιο αποτελεσματικότερη η αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, η οποία δημιουργεί σωρεία αρνητικών προβλημάτων.

Ο υπουργός Εργασίας είχε αναφέρει στη Βουλή πως το φαινόμενο της αδήλωτης και παράνομης εργασίας υπολογίζεται ότι επιφέρει απώλειες στο ΤΚΑ ύψους €10 εκατ. ετησίως.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More