Friday, October 25, 2024
Home » Η NASA καλωσόρισε την Κύπρο που γίνεται η 46η χώρα που προσχωρεί στις Artemis Accords των ΗΠΑ για το Διάστημα

Η NASA καλωσόρισε την Κύπρο που γίνεται η 46η χώρα που προσχωρεί στις Artemis Accords των ΗΠΑ για το Διάστημα

0 comments

Σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, σε απευθείας σύνδεση με την Εθνική Διοίκηση Αεροναυτικής και Διαστήματος (ΝASA) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, υπέγραψε την προσχώρησή της στις Συμφωνίες Άρτεμις (Artemis Accords) για το Διάστημα. Πρόκειται για ένα μη δεσμευτικό σύνολο αρχών που αφορούν στην ειρηνική εξερεύνηση και εκμετάλλευση του διαστήματος, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) και της NASA.

Η προσχώρηση έγινε στο πλαίσιο του Πρώτου Γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Κύπρου-ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2024, στη Λευκωσία με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κύπρο, στην παρουσία του Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για Ευρωπαϊκά και Ευρω-ασιατικά θέματα των ΗΠΑ κ. James O’Brian. Στόχος του Διαλόγου ήταν η εμβάθυνση και διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε σειρά τομέων προτεραιότητας, περιλαμβανομένης και της τεχνολογίας και θεμάτων διαστήματος, για τη δημιουργία μέλλοντος ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής δρα Νικόδημο Δαμιανού, «η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για την Κύπρο. Καθώς ξεκινάμε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι, επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας σε μια ασφαλή και υπεύθυνη εξερεύνηση του διαστήματος, καθώς και την ισχυρή μας πίστη στη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για τη διασφάλιση της αξιοποίησης του διαστήματος προς όφελος όλης της ανθρωπότητας. Η Κύπρος, ως κράτος μέλος της ΕΕ και αξιοποιώντας τη γεωστρατηγική της θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, φιλοδοξεί όπως αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διεθνούς διαστημικής κοινότητας».

Σε απευθείας σύνδεση, ο Αναπληρωτής Διοικητής της NASA κ. Jim Free καλωσόρισε την Κυπριακή Δημοκρατία ως το 46ο κράτος που δεσμεύεται προς την επωφελή χρήση του διαστήματος για την ανθρωπότητα, σημειώνοντας: «Χαιρετίζουμε την προσχώρηση της Κύπρου στα Artemis Accords, η οποία αναμένεται να ενισχύσει τη συνεργασία της χώρας με τη NASA και τη διεθνή κοινότητα. Με την ένταξή της σε αυτή την προσπάθεια στο πλευρό των ΗΠΑ, η Κύπρος θα συμβάλει στην εφαρμογή των συμφωνιών και σε μία ανοικτή, υπεύθυνη, διαφανή, ειρηνική και προς όφελος όλων εξερεύνηση του διαστήματος».

digitallife.com.cy

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More