Προτιμήσεις για επενδύσεις σε ομόλογα δείχνουν οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες και για τον λόγο αυτό το χαρτοφυλάκιο τους έχει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά, με τα πιστωτικά ιδρύματα να προτιμούν ομόλογα σε επενδυτική βαθμίδα.
Στην έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Κεντρικής Τράπεζαςδίνεται μια εικόνα των επενδύσεων στις οποίες προχωρούν δυο βασικοί τομείς του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού τομέα. Το ομολογιακό χαρτοφυλάκιο των πιστωτικών ιδρυμάτων (ποσοστό περίπου 20% του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού), αποτελείται κυρίως από ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας (investment grade) (με ποσοστό περίπου 92% του συνολικού ομολογιακού χαρτοφυλακίου).
Τα εν λόγω ομόλογα χαρακτηρίζονται από χαμηλότερο πιστωτικό κίνδυνο και συντείνουν στην υψηλή ποιότητα του ομολογιακού του χαρτοφυλακίου των πιστωτικών ιδρυμάτων. Σημειώνεται ότι η έκθεση του τραπεζικού τομέα στον κίνδυνο αγοράς, ο οποίος δύναται να επηρεάσει την αξία του ομολογιακού χαρτοφυλακίου είναι μικρή, καθώς τα ομόλογα που βρίσκονται στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων, στην πλειοψηφία τους (88,3% στις 31 Δεκεμβρίου 2023) επιμετρούνται σε αποσβεσμένο κόστος (amortised cost) αντί στην αγοραία αξία. Ως εκ τούτου, οι διακυμάνσεις στις τιμές των ομολόγων δεν επηρεάζουν την κερδοφορία και τα ίδια κεφάλαια του τραπεζικού τομέα.
Οι ασφαλιστικές
Το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο τωνασφαλιστικών εταιρειών αποτελείται κυρίως από ομόλογα (τόσο εταιρικά όσο και κυβερνητικά) καθώς και επενδύσεις σε οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες, σύμφωνα με την έκθεση, προτιμούν τα τελευταία χρόνια να έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους επενδύσεις σε οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων, ενώ παρατηρείται μία μείωση στις επενδύσεις σε ομόλογα και ακολουθούν πολιτική ακόμη μεγαλύτερης διασποράς των επενδύσεών τους, μειώνοντας έτσι τους κινδύνους από τη συγκέντρωση στον ισολογισμό τους.
Αυτό αναφέρεται στην έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας 2023 που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα και διευκρινίζεται ότι η έκθεση του δανειακού του χαρτοφυλακίου του ασφαλιστικού τομέα σε πιστωτικό κίνδυνο είναι περιορισμένη λόγω του εξαιρετικά μικρού του μεγέθους σε σύγκριση με τον τομέα των πιστωτικών ιδρυμάτων και των Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων. Ως εκ τούτου, αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα, οι πιθανές επιπτώσεις στη χρηματοοικονομική σταθερότητα λόγω ενδεχόμενης επιδείνωσης της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου του ασφαλιστικού τομέα αξιολογούνται ως χαμηλές.
Ποιους επηρεάζουν οι κίνδυνοι από την αξία ακινήτων
Στην έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας αναφέρεται σε ποια λογιστική αξία έχουν εγγεγραμμένα τα ακίνητα οι ασφαλιστικές εταιρείες, σε αντίθεση με το τι κάνουν οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων. Όπως σημειώνεται, η λογιστική αξία των ακινήτων που είχαν στην κατοχή τους τα πιστωτικά ιδρύματα και οι ΕΕΠ στις 31 Δεκεμβρίου 2023 ήταν κατά 24% και 18% μικρότερη από την αγοραία αξία, αντίστοιχα, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των υπό αναφορά τομέων σε περίπτωση μείωσης των τιμών των ακινήτων.
Αντίθετα, οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι επενδυτικοί οργανισμοί και τα συνταξιοδοτικά ταμεία είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο απομείωσης της αξίας των ακίνητων που έχουν στους ισολογισμούς τους, καθώς η αποτίμησή τους βασίζεται στις τρέχουσες τιμές της αγοράς (mark-to-market).
Ως εκ τούτου, σημειώνει η Κεντρική στην έκθεση, μειώσεις στις τιμές ακινήτων θα επηρεάσουν αρνητικά την κερδοφορία και τα ίδια κεφάλαιά τους. Όσον αφορά τον τομέα των επενδυτικών ταμείων, η έκθεση του συνόλου του τομέα στον τομέα των ακινήτων είναι σχετικά μικρή σε σχέση με το ενεργητικό του τομέα. Εντούτοις, η έκθεση αυτή βρίσκεται συγκεντρωμένη στους επενδυτικούς οργανισμούς ακίνητης περιουσίας, για τους οποίους η αναντιστοιχία ρευστότητας (liquidity mismatch) αποτελεί βασική ευπάθεια.
Πηγή: philenews.com