Wednesday, October 23, 2024
Home » Παραιτήθηκε ο Γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας μετά από σκάνδαλο διαφθοράς

Παραιτήθηκε ο Γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας μετά από σκάνδαλο διαφθοράς

0 comments

Επί της ουσίας, οι περισσότεροι από τους υπουργούς που «παραιτήθηκαν» το τελευταίο χρονικό διάστημα, «ξηλώθηκαν» από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Η Ουκρανία χρειάζεται νέα ενέργεια», έχει δηλώσει σχετικά

Ο Γενικός Εισαγγελέας της ΟυκρανίαςΆντριι Κόστιν ανακοίνωσε την Τρίτη την παραίτησή του, μετά την έρευνα των υπηρεσιών ασφαλείας που αποκάλυψε ένα σύστημα διαφθοράς μεγάλης κλίμακας στο οποίο δεκάδες αξιωματούχοι φέρεται ότι έκαναν κατάχρηση της θέσης τους για να χαρακτηριστούν ανάπηροι και να αποφύγουν τη στράτευσή τους.

Advertisement

“Ανακαλύφθηκαν πολλές επαίσχυντες πράξεις κατάχρησης” στην εισαγγελία στην Ουκρανία, έγραψε ο Άντριι Κόστιν.

“Στην κατάσταση αυτή, θεωρώ ότι είναι σωστό να ανακοινώσω την παραίτησή μου”, πρόσθεσε.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ανακοινώσει ότι θα συνεδρίαζε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για το θέμα αυτό.

Αξιωματούχοι “διαφορετικών κρατικών οργάνων” δήλωσαν “πλασματικές αναπηρίες” ώστε να αποφύγουν τη στράτευσή τους, δήλωσε επικαλούμενος τα συμπεράσματα έρευνας των δυνάμεων της τάξης και των υπηρεσιών ασφαλείας (SBU).

Ο κ. Ζελένσκι δήλωσε ότι υπάρχουν “προσωπικές ευθύνες” επικαλούμενος κυρίως τις ευθύνες του Γενικού Εισαγγελέα.

Οι ανακοινώσεις αυτές εκδίδονται έπειτα από σειρά σκανδάλων στα οποία εμπλέκονταν ιατρικοί αξιωματούχοι που κατηγορούνταν για την έκδοση πλαστών εγγράφων αναπηρίας κυρίως για να επιτρέπουν σε ανυπότακτους να ξεφύγουν από την επιστράτευση.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας είχαν ανακοινώσει νωρίτερα την Τρίτη ότι ανακάλυψαν “μεγάλης κλίμακας” σύστημα διαφθοράς στη στράτευση.

Το 2024, 64 υπεύθυνοι κρίθηκαν ύποπτοι για τις εγκληματικές αυτές πράξεις και άλλοι εννέα παραδέχτηκαν την ενοχή τους, σύμφωνα με τη SBU.

Σχεδόν 4.100 πιστοποιητικά αναπηρίας διαγράφηκαν γιατί βασίζονταν σε “πλαστά έγγραφα”, εξήγησαν οι υπηρεσίες αυτές.

Υπεύθυνοι των ειδικών ιατρικών επιτροπών θεωρούνται ύποπτοι για την πώληση πλαστών ιατρικών πιστοποιητικών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στις αρχές Οκτωβρίου, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κατέσχεσαν ποσό που ισοδυναμεί με σχεδόν πέντε εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά στο σπίτι της επικεφαλής της ιατρικής επιτροπής της περιφέρειας Χμελνίτσι, στη δυτική Ουκρανία. Παρόμοιες περιπτώσεις ανακαλύφθηκαν και σε άλλες περιφέρειες.

Μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι περισσότεροι από 50 εισαγγελείς της περιφέρειας Χμελνίτσι χαρακτηρίστηκαν ανάπηροι χάρη στις υπηρεσίες αυτής της αξιωματούχου, γεγονός που τους επέτρεψε να πάρουν πολύ υψηλές συντάξεις.

Η Ουκρανία, που μαστίζεται από μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, δεσμεύτηκε να εντείνει την πάταξη των πρακτικών αυτών στο πλαίσιο των προσπαθειών της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, αρκετές ανάλογες υποθέσεις ξέσπασαν από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, κυρίως στο Υπουργείο Άμυνας και στον στρατό, οι οποίες οδήγησαν στην αποπομπή και σε συλλήψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More