Wednesday, October 23, 2024
Home » Στο μεροκάματο όλοι οι ξένοι φοιτητές χωρίς περιορισμούς – Πολλές οι τρύπες

Στο μεροκάματο όλοι οι ξένοι φοιτητές χωρίς περιορισμούς – Πολλές οι τρύπες

0 comments

Oι σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού στην Κύπρο και η πολυσυζητημένη στρατηγική απασχόλησης υπηκόων τρίτων χωρών ήταν από τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου χθες Τρίτη.

Το ΚΕΒΕ υποστηρίζει τη συνέχιση της πολιτικής για παραχώρηση αδειών εργοδότησης σε εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες, εκεί όπου αποδεδειγμένα δεν υπάρχει ενδιαφέρον από Κύπριους ή Ευρωπαίους.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο αίτημα του ΚΕΒΕ για αύξηση από 10% σε 25% της αποκοπής που γίνεται από τον μισθό του εργοδοτούμενου για το κόστος διαμονής που του παρέχει ο εργοδότης, όπως ήταν σύμφωνα με το Επιμελητήριο η δέσμευση του ΠτΔ.
Παράλληλα, το ΚΕΒΕ ζήτησε όπως επιτραπεί σε όλους τους φοιτητές να εργάζονται χωρίς περιορισμούς σε όλα τα επαγγέλματα, όπως συμβαίνει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Συζητήθηκε επίσης η διαφωνία του ΚΕΒΕ στη θέση που προβάλλεται για επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, ώστε να καλύπτει το 80% των επιχειρήσεων. Η θέση του ΚΕΒΕ είναι ότι κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς αυτή μιλά για ενθάρρυνση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και όχι επέκταση των συλλογικών συμβάσεων.

Το ΚΕΒΕ τόνισε τη διαχρονική του θέση ότι επιβάλλεται η νομοθετική ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες, αφού πιστεύει ότι μόνο με αυτό το μέτρο θα συμμορφώνονται όλοι και θα τηρούν τα εργασιακά θέσμια έτσι ώστε να σταματήσουν να υπονομεύουν την οικονομία και να επισωρεύουν προβλήματα στο σύνολο του λαού.

Επιπρόσθετα, έγινε συζήτηση για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό. Το ΚΕΒΕ μετέφερε στον υπουργό την διαφωνία του με τον καθορισμό ωριαίου κατώτατου μισθού. Ο καθορισμός του ωριαίου κόστους εργασίας θα πρέπει να μείνει ως έχει σήμερα, δηλ. σύμφωνα με το ωράριο εργασίας που επικρατεί στην κάθε επιχείρηση ξεχωριστά.

Τα μέλη του ΔΣ ανέπτυξαν τη θέση του ΚΕΒΕ για αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος υπολογισμού της Α.Τ.Α, για όσες επιχειρήσεις την παραχωρούν, με ένα νέο σύγχρονο σύστημα παραχώρησης αυξήσεων, που θα λαμβάνει υπόψη δείκτες, όπως την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα στην εργασία και την μεγέθυνση του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More