Wednesday, October 23, 2024
Home » Μητσοτάκης: «Μη αναστρέψιμη η πορεία ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας»

Μητσοτάκης: «Μη αναστρέψιμη η πορεία ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας»

0 comments

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρευρέθηκε σε εκδήλωση του υπουργείου Ανάπτυξης με θέμα: «Παραγωγικός μετασχηματισμός, ενίσχυση των επενδύσεων και της βιομηχανίας, για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα», στην Εθνική Πινακοθήκη

Στην ομιλία του ήταν κατηγορηματικός ότι είναι οριστική και μη αναστρέψιμη η πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Κατά τη διάρκειά της στάθηκε σε πέντε παρατηρήσεις για το παραγωγικό μοντέλο που οικοδομεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

«Πρώτη, η οριστική και μη αναστρέψιμη πορεία ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας. Πλέον δεν συντρέχει κανείς από τους λόγους που οδήγησαν στην κρίση. Η οικονομία παράγει σταθερό πλεονάσματα και τα δημόσια έσοδα αυξάνονται παρά το γεγονός ότι οι φόροι μειώνονται. Ο τραπεζικός κλάδος έχει εξυγιανθεί. Όλα αυτά αποτυπωνονται στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της χώρας.

Πλέον στην Ευρώπη είμαστε παράδειγμα προς μίμηση με μια δυναμική ανάπτυξη. Έχουμε μια πολιτική σταθερότητα. Η ισχυρή πλειοψηφία μας επιτρέπει να υλοποιούμε το σχέδιο μας σε βάθος χρόνου. Άλλες χώρες που δεν έχουν πολιτική σταθερότητα όπως η Γαλλία αναγκάζονται να υλοποιούν πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η δεύτερη, αφορά τη φύση της οικονομικής δραστηριότητας. Η κατανάλωση παίζει σημαντικό ρόλο στο ΑΕΠ αλλά αυτή η σχέση αλλάζει λόγω των επενδύσεων και των εξαγωγών. Αυξάνεται η συμμετοχή της μεταποίησης και της βιομηχανίας στο ΑΕΠ. Υπάρχουν μεγάλες επιτυχίες που είναι σχεδόν άγνωστες. Έχουμε μια δυναμική εγχώρια φαρμακοβιομηχανία που παράγει μεγάλο μέρος των ογκολογικών φαρμάκων.

Η τρίτη σχετίζεται με την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα. Τρέχουμε για να καλύψουμε το έδαφος που χάσαμε μια ολόκληρη δεκαετία. Η χώρα μας κινείται πλέον με μεγάλη ταχύτητα για να πετύχει τη σύγκλιση με την ΕΕ. Κάποιοι ζητούν να επιστρέψουμε στην επίπλαστη ευημερία του 2010. Η απάντηση είναι ότι δεν θα γυρίσουμε ποτέ στο 2010.

Τέταρτη παρατήρηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική πρόοδος χωρίς κοινωνική συνοχή και περιφερειακή ανάπτυξη.

Πέμπτη, ότι στον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, η αύξηση της απασχόλησης, και η επένδυση στην Καινοτομία. Αυτές είναι οι μεγάλες προκλήσεις. Το παραγωγικό μοντέλο αλλάζει αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας. Πρέπει να τρέξουμε για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Απαιτείται κόπος και συνεννόηση με τους παραγωγικούς φορείς και τους επενδυτές για να δρομολογήσουμε μια αναπτυξιακή πολιτική με ισχυρά θεμέλια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ToVima.gr

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More