Tuesday, October 22, 2024
Home » ΔΗΣΥ: Τριμερής συνεργασία κράτους – ΚΟΑΓ – τραπεζών για το στεγαστικό

ΔΗΣΥ: Τριμερής συνεργασία κράτους – ΚΟΑΓ – τραπεζών για το στεγαστικό

0 comments

Υπάρχουν λύσεις ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ κράτους – ΚΟΑΓ – τραπεζών και να μπορέσει να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η διαδικασία δανειοδότησης των δικαιούχων στεγαστικών προγραμμάτων, υποστηρίζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου παρουσίασε, μαζί με την ομάδα παραγωγής πολιτικής του κόμματος, τις προτάσεις τους για αύξηση της προσφοράς και υποβοήθηση της ζήτησης, προκειμένου ηστέγαση να γίνει πιο προσιτή.

Ο Ανδρέας Ανδρέου, πρόεδρος της ομάδας παραγωγής πολιτικής, είπε ότι «μέτρα που μπορεί να δούλευαν στο παρελθόν, σήμερα δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα. Γι’ αυτό, διαβουλευτήκαμε με διάφορους φορείς και επεξεργαστήκαμε σειρά μέτρων που πρέπει να υιοθετηθούν, για να βοηθηθεί η αγορά ακινήτων και η οικονομία», είπε.

Οι10 συν μία προτάσεις του ΔΗΣΥ είναι:

Επιτάχυνση αδειοδότησης ΕΟΑ

Ο κ. Ανδρέου σημείωσε ότι οι καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών οικοδομής και πολεοδομικών αδειών προκαλούν μεγάλη έλλειψη στην προσφορά κατοικίας. Γι’ αυτό, ο ΔΗΣΥ προτείνει άμεση στήριξη στους ΕΟΑ για αγορά υπηρεσιών, ενώ προτείνει και τη διεύρυνση του αυτοελέγχου για περισσότερα οικιστικά έργα, όχι μόνο για δύο κατοικίες που ισχύει τώρα.

Βελτίωση σχεδίου παραχώρησης συντελεστή δόμησης ΥΠΕΣ

Όπως είπε ο κ. Ανδρέου, τα σχέδια παραχώρησης συντελεστή δόμησης (ως κίνητρα σε ιδιώτες επιχειρηματίες) του Υπουργείου Εσωτερικών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, σημείωσε ότι υπάρχουν περιορισμοί που δεν το καθιστούν ελκυστικό.

«Χρειάζονται βελτιώσεις ως προς τη μείωση των περιορισμών για να αυξηθεί το ενδιαφέρον για τα σχέδια, όπως η μείωση του εμβαδού των επιλέξιμων οικοπέδων για να δύνανται να ενταχθούν περισσότεροι αιτητές». Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι το κράτος θα πρέπει να εξετάσει και την παραχώρηση φορολογικών κινήτρων, ώστε να αυξηθεί το στεγαστικό απόθεμα.

Επιτάχυνση έγκρισης νέων τοπικών σχεδίων

Χρειάζονται, είπε, άμεσο εκσυγχρονισμό τα τοπικά σχέδια, καθώς δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες.

Παραχώρηση δικαιώματος ανέγερσης ανώγειου κατοικίας

Ο ΔΗΣΥ προτείνει να παραχωρηθεί το δικαίωμα ανέγερσης ανώγειας κατοικίας νέων οικογενειών, με επιπρόσθετο συντελεστή δόμησης, πάνω δηλαδή από υφιστάμενες κατοικίες των γονέων τους.

Επιτάχυνση των φοιτητικών εστιών από ΤΕΠΑΚ και Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση νέων φοιτητικών εστιών στα δύο κρατικά πανεπιστήμια δεν προχώρησε όπως προγραμματίστηκε, σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου, παρά το ότι υπήρχε ο διαθέσιμος προϋπολογισμός.

Ειδικά κίνητρα για ιδιωτικά φοιτητικά διαμερίσματα

Ο κ. Ανδρέου είπε, ακόμα, ότι προτείνεται να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές τα κίνητρα που υπάρχουν στο πλαίσιο της αναζωογόνησης της παλιάς Λευκωσίας για ανέγερση φοιτητικών διαμερισμάτων ιδιωτικά.

Ουσιαστική αναβάθμιση και διαφοροποίηση του ρόλου του ΚΟΑΓ

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση του ρόλου και τη διαφοροποίηση των σχεδίων του ΚΟΑΓ, με οικονομική ενίσχυση από το κράτος. Συγκεκριμένα, ο ΔΗΣΥ προτείνει: (α) Ο ΚΟΑΓ να εισέλθει στην αγορά του προσιτού ενοικίου ως λύση στέγασης, κυρίως για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. (β) Επιτάχυνση του έργου του ΚΟΑΓ σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού για τις 600 κοινωνικές κατοικίες και η επέκταση του προτύπου αυτής της συνεργασίας και με άλλες αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης. (γ) Το κράτος να παραχωρήσει κρατική γη στον ΚΟΑΓ για να ανεγείρει περισσότερες οικιστικές μονάδες σε όλες τις επαρχίες, που θα πωλούνται ή θα νοικιάζονται σε προσιτές τιμές.

Συνεργασία κράτους με τραπεζικά ιδρύματα

Η τελευταία πρόταση του ΔΗΣΥ αφορά τη συνεργασία κράτους-ΚΟΑΓ-τραπεζικών ιδρυμάτων, προκειμένου να μπορούν να δανειοδοτούνται ευκολότερα οι δικαιούχοι των στεγαστικών προγραμμάτων.

«Από τη μια οι τράπεζες δεν λαμβάνουν υπόψη τους τη χορηγία που πρόκειται να παραχωρηθεί στη φάση της αξιολόγησης, και από την άλλη το κράτος θέτει τη χρηματοδότηση από την τράπεζα ως βασικό προαπαιτούμενο», είπε.

Πρότεινε, με την κατάλληλη συνεργασία κράτους, Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης και τραπεζών, να εξευρεθεί ο τρόπος έτσι ώστε οι χορηγίες να λαμβάνονται υπόψη και περισσότεροι δικαιούχοι των στεγαστικών προγραμμάτων να μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση.

Κριτήρια Υπηρεσίας Μέριμνας και νεαρά ζευγάρια

Όσον αφορά τη στήριξη που προσφέρουν τα σχέδια της Υπηρεσίας Μέριμνας, ο κ. Ανδρέου είπε ότι πρέπει να αναθεωρηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια και το ύψος της στήριξης, ώστε να ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες. Επίσης, είπε ότι χρειάζεται κλιμακωτή εφαρμογή του ύψους της στήριξης, αναλόγως των εισοδημάτων.

Ο αστικός αναδασμός είναι απαραίτητος στις παρούσες συνθήκες, είπε ο κ. Ανδρέου, προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο πολλά περίκλειστα τεμάχια θα μπορούν να αναπτυχθούν.

«Πιστεύουμε ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν τα νεαρά ζευγάρια για απόκτηση και βελτίωση υφιστάμενου, παλαιού στεγαστικού αποθέματος», είπε ο κ. Ανδρέου, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα έχει σημαντικά περιβαλλοντικά, πολεοδομικά και ενεργειακά οφέλη.

Απάντηση ΥΠΕΣ στις προτάσεις του Δημ. Συναγερμού

Σχολιάζοντας τις θέσεις του Δημοκρατικού Συναγερμού για τη στεγαστική πολιτική, ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, καλωσόρισε τις εισηγήσεις, οι οποίες όπως επισήμανε ταυτίζονται με τα μέτρα που ήδη λαμβάνει η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ενιαίας στεγαστικής πολιτικής που για πρώτη φορά σχεδιάστηκε ολοκληρωμένα και υλοποιείται πρακτικά από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο κ. Ιωάννου επανέλαβε τη δέσμευση στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος, κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών σε επιλογές στέγασης.

Απαντώντας στις θέσεις του ΔΗΣΥ, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αναμένεται η έγκριση των προϋπολογισμών των ΕΟΑ, ώστε άμεσα να προχωρήσουν στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, γεγονός που θα συμβάλει, μεταξύ άλλων, στον περιορισμό των καθυστερήσεων.

Πρόσθεσε ότι σε σχέση με τη διαδικασία έκδοσης αδειών, οι αλλαγές θα επεκταθούν σε άλλες αναπτύξεις χαμηλού ρίσκου, όπως σε πολυκατοικίες μέχρι 20 διαμερίσματα ή κατοικίες μέχρι 12 σε σειρά.

Αναφορικά με την εισήγηση του ΔΗΣΥ για την αναθεώρηση των πολεοδομικών κινήτρων και του Σχεδίου «Build to Rent», ώστε να γίνουν πιο ελκυστικά για τους επαγγελματίες ανάπτυξης γης, ο κ. Ιωάννου υπενθύμισε ότι «από τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε και τέθηκαν για πρώτη φορά σε ισχύ, έχουν τροποποιηθεί τον Ιούνιο, ενσωματώνοντας τα σχόλια που λάβαμε από τους ίδιους τους επαγγελματίες ανάπτυξης γης. Παρά την εκτίμηση του ΔΗΣΥ ότι τα μέτρα δεν είναι ελκυστικά, τα δεδομένα αποδεικνύουν το αντίθετο, αφού με ικανοποίηση καταγράφουμε το αυξημένο ενδιαφέρον των επαγγελματιών του κατασκευαστικού κλάδου για αξιοποίησή τους, ενώ έχουν ήδη υπογραφεί οι πρώτες συμφωνίες με τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ)».

Σε άλλο σημείο της δήλωσής του ανέφερε ότι «στις 30 Οκτωβρίου ανακοινώνονται και τίθενται σε εφαρμογή στα μέσα Νοεμβρίου άλλες δύο πολιτικές, το Σχέδιο «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» και το Σχέδιο παραχώρησης οικονομικής ενίσχυσης σε νέους ή/και νεαρά ζευγάρια. Το πρώτο επιδιώκει να συμβάλει στην ένταξη στην αγορά αδρανών οικιστικών μονάδων για προσιτή ενοικίαση, και το δεύτερο, να ενισχύσει την αγοραστική δυνατότητα νέων και νεαρών ζευγαριών για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Όλες οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα».

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More