Tuesday, October 22, 2024
Home » ΑΠΟΕΛ: Μπαίνει σε εβδομάδα… μαχητών

ΑΠΟΕΛ: Μπαίνει σε εβδομάδα… μαχητών

0 comments

Γνωρίσαμε την Μπόρατς Μπάνια Λούκα από τις αναμετρήσεις της με τον ΠΑΟΚ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και με τον Παναθηναϊκό στην πρεμιέρα του League Phase του Κόνφερνες Λιγκ. Σειρά παίρνει ο ΑΠΟΕΛ, ο οποίος θα την υποδεχτεί την ερχόμενη Πέμπτη για τη 2η αγωνιστική της τρίτης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Τόσο οι στενές ήττες από τους πρωταθλητές Ελλάδας (2-3, 0-1) όσο και το 1-1 με τον Παναθηναϊκό, ασφαλώς και προϊδεάζουν δυσκολοκατάβλητη αντίπαλο.

«Οι μαχητές της Μπάνια Λούκα»

«Οι μαχητές της Μπάνια Λούκα» είναι η ελεύθερη μετάφραση. Όπου «μαχητές» βάλτε «Μπόρατς». Συνεπώς οι γαλαζοκίτρινοι μπαίνουν σε «εβδομάδα… μαχητών», αφού μετά το ευρωπαϊκό ματς ακολουθεί το ντέρμπι της Δευτέρας με την Ανόρθωση («μαχητές» αποκαλούνται οι ως γνωστόν οι οργανωμένοι οπαδοί των κυανολεύκων).

Είναι αλήθεια πως αυτή η όχι και τόσο γνωστή ομάδα από τη Βοσνία τιμάει το όνομά της. Το καλοκαίρι απέδειξε πως δύσκολα καταλαβαίνει από τίτλους και ρόστερ. Μπορεί τελικά ο ΠΑΟΚ να πήρε την πρόκριση, όμως η Μπόρατς απέκτησε λίγη παραπάνω πολύτιμη εμπειρία.

Για 50 χρόνια άλλωστε δεν είχε πανηγυρίσει ποτέ ευρωπαϊκή πρόκριση μέσα από διπλούς αγώνες. Το κατάφερε απέναντι στην Εγνατία στον πρώτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ και έσπασε… κατάρα μισού αιώνα, στο πρώτο βήμα που ξεκλείδωσε τα υπόλοιπα. Η πρωταθλήτρια Βοσνίας μπορεί να μην τα κατάφερε κόντρα στον ΠΑΟΚ, ούτε ακολούθως απέναντι στη Φερεντσβάρος, όμως σε κάθε γύρο έδειξε μέταλλο και αυταπάρνηση.

Ειδικά στη δεύτερη περίπτωση οι Ούγγροι… μόχθησαν και χρειάστηκαν τη λυτρωτική διαδικασία των πέναλτι ώστε να πάρουν το εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ και να στείλουν τη Μπόρατς στο Κόνφερενς Λιγκ. Ακόμα κι έτσι ωστόσο, η Μπόρατς χαμογελάει. Πρόκειται άλλωστε για την παρθενική της συμμετοχή σε διοργάνωση της UEFA, κάτι που αποτελεί μεγάλη οικονομική νίκη για τους μαχητές της Μπάνια Λούκα.

Μια μικρή πόλη που γιορτάζει για τη σταχτοπούτα της, η οποία έρχεται με ενθουσιασμό, στρατηγική και ανυπομονησία στη Λευκωσία για το ραντεβού της με τον ΑΠΟΕΛ.

Τα διδάγματα με ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό

Από τα δυο ματς με τις ελληνικές ομάδες έγινε αρκετά ευκρινές το πλάνο και η δυναμική της Μπόρατς. Οι Βόσνιοι, με ενορχηστρωτή τον Μλάντεν Ζίζοβιτς, παρουσιάστηκαν ως σύνολο με αμυντική φιλοσοφία, με ιδιαίτερη προσοχή στον οπισθοφυλακή, και χωρίς την απαραίτητη ποιότητα στη μεσαία γραμμή ώστε να διασφαλίζουν τα ηνία και τη ροή του αγώνα, πόσω δε μάλλον απέναντι σε πολύ πιο ποιοτικούς αντιπάλους.

Παρόλα αυτά, τα νούμερα αποδεικνύουν πως το πλάνο της (συνήθως) λειτουργεί. Αν εξαιρέσουμε τον ΠΑΟΚ ο οποίος ήταν ο μοναδικός που σε δυο ματς κατάφερε να σκοράρει τέσσερα γκολ, οι Βόσνιοι τα πήγαν εξαιρετικά στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές βραδιές τους. Στο απόγειο των ανασταλτικών τους δυνατοτήτων πάντως βρέθηκαν απέναντι στη Φερεντσβάρος, η οποία πέτυχε μόλις ένα γκολ σε 180 αγωνιστικά λεπτά και χρειάστηκε τη ρώσικη ρουλέτα για να γλιτώσει τον αποκλεισμό.

H Ευρώπη ήταν η μεγάλη αρένα, με προπόνηση βέβαια τα εγχώρια… Την προηγούμενη περίοδο η Μπόρατς κατέκτησε το πρωτάθλημα με την καλύτερη άμυνα στην κατηγορία και την τρέχουσα σεζόν έχει ξεκινήσει στον ίδιο δρόμο, με μόλις τρία γκολ κατά σε εφτά αγώνες.
Ωστόσο είχε… παραστρατήματα που την είχαν εκτοπίσει στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας και το -6 από την κορυφή έως πριν από μερικές αγωνιστικές. Ωστόσο έκανε την αντεπίθεσή της και ισοβαθμεί με την πρωτοπόρο Ζρίνσκι, η οποία όμως έχει παιχνίδι λιγότερο.

Η συνταγή της διαφύλαξης των μετόπισθεν κερδίζει και ως τέτοια δεν αλλάζει, όπως και το προφίλ που την έστειλε σε τελική φάση ευρωπαϊκής αρένας. Ένα σύνολο δηλαδή που του αρέσει να περιμένει πίσω από τη μπάλα, εικόνα που αναμένεται και για το παιχνίδι απέναντι στον ΑΠΟΕΛ. Οι δυο στόπερ, ο Σεμπάστιαν Ερέρα και ο Ζόραν Κβρίζιτς αναμένεται να έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους, τη στιγμή που ο αμυντικός χαφ και αρχηγός Γκράχοβατς, μαζί με τον 20χρονο αριστερό εξτρέμ Βούκοβιτς αποτελούν δυο από τα πιο ηχηρά ονόματα στο ρόστερ.

Η Μπόρατς, υπό τις οδηγίες του Ζίζοβιτς, αποτελεί σύνολο με αγωνιστικές αρχές προσανατολισμένες προς την άμυνα και το χαμηλό τέμπο. Η φιλοσοφία άλλωστε των μαχητών της Μπάνια Λούκα δεν αφορά το καλαίσθητο, αλλά τον τρόπο που θα έρθει η νίκη…

Πηγή: Goal News

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More