Tuesday, October 22, 2024
Home » Έργα πέρα των €450 εκατ. αναζωογονούν τη Λάρνακα

Έργα πέρα των €450 εκατ. αναζωογονούν τη Λάρνακα

0 comments

Αν και η υποστελέχωση μπλοκάρει στους πρώτους μήνες λειτουργίας του και τον νεοσύστατο Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης Λάρνακας (ΕΟΑΛ), κυρίως στον τομέα της Αδειοδότησης, ο προγραμματισμός του για τα έργα που πρέπει να γίνουν στους τομείς της Αποχέτευσης και της Ύδρευσης προχωρά. Στο πλάνο υπάρχουν έργα που ξεπερνούν τα €450 εκατ., γεγονός που καταδεικνύει και τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στη δημιουργία υποδομών που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης και επαρχίας Λάρνακας.

Το ένα από τα έργα (Γ’ Φάση του αποχετευτικού) βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, αφού μεταφέρθηκε στον οργανισμό από το ΣΑΛ ( τέως Συμβούλιο Αποχετεύσεων), ενώ τα πλείστα από τα υπόλοιπα αναμένεται να εκτελεστούν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΑΛ, Άγγελο Χατζηχαραλάμπους, εντός της επόμενης πενταετίας. Ο «Φ» κατέγραψε τα έργα που θα γίνουν, τα οποία –ειδικά στον τομέα της Ύδρευσης– έχουν ως στόχο να φέρουν, σε βάθος χρόνου, σημαντικές εξοικονομήσεις, τις οποίες θα καρπωθούν οι καταναλωτές.

Γ’ φάση αποχετευτικού Λάρνακας, κόστος €108 εκατ.: Το έργο ξεκίνησε το 2023 από το ΣΑΛ και πλέον τα πέντε συμβόλαιά του υλοποιούνται από τον ΕΟΑΛ. Οι εργασίες καλύπτουν τις περιοχές δυτικά του αεροδρομίου Λάρνακας, δηλαδή τον Δήμο Δρομολαξιάς-Μενεού και τα δημοτικά του διαμερίσματα Κίτι, Περβόλια και Τερσεφάνου. Η τρίτη φάση περιλαμβάνει την κατασκευή αγωγών 190χλμ και 12 αντλιοστασίων λυμάτων που θα ενωθούν με τον υφιστάμενο Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων, ο οποίος αναμένεται να επεκταθεί με το επιπλέον κόστος να εκτιμάται προκαταρκτικά στα €10 εκατ. Η λειτουργιά του έργου θα καλύψει τις ανάγκες των περίπου 29.000 κάτοικων της περιοχής, ενώ́ γίνεται πρόβλεψη για 40.000 κάτοικους μέχρι το 2060. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής ΘΑλΕΙΑ 2021-2027 με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ.

Δ΄ φάση αποχετευτικού Λάρνακας, κόστος €270 εκατ.: Πρόκειται για το μεγαλύτερο (σε κόστος) έργο που καλείται να διεκπεραιώσει ο ΕΟΑΛ, για την καθυστέρηση του οποίου υπάρχει καταδίκη της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ. Το έργο θα καλύψει με αποχετευτικό σύστημα λυμάτων τις οικιστικές περιοχές του Δήμου Αραδίππου, την Ορόκλινη, τα Λιβάδια και την Πύλα. Εκτιμάται πως θα χρειαστούνπερίπου 330km αγωγών λυμάτων, 14 αντλιοστάσια και νέος Σταθμός Επεξεργασίας Λυμάτων, αφού ο υφιστάμενος στην περιοχή του αεροδρομίου Λάρνακας δεν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που θα προκύψουν. Οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το 2027 και να ολοκληρωθούν μέχρι το 2031.

Αντιπλημμυρικά, κόστος €20.5 εκατ.: Σε πορεία υλοποίησης βρίσκεται σειρά αντιπλημμυρικών έργων σε ολόκληρη τη Λάρνακα, τα οποία δρομολογήθηκαν από το ΣΑΛ, που εξασφάλισε σχετική χρηματοδότηση από το κράτος αλλά και Ευρωπαϊκά κονδύλια. Το σημαντικότερο είναι το αντιπλημμυρικό στις πολύπαθες Καμάρες, κόστους €7 εκατ., που καθυστέρησε για δέκα χρόνια. Ο ΕΟΑΛ, ως αναθέτουσα αρχή, προκήρυξε και δεύτερο διαγωνισμό για το έργο αφού ο πρώτος απέτυχε. Πριν από λίγες ημέρες κατακυρώθηκε η προσφορά σε επιτυχόντα προσφοροδότη και μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με τον κ. Χατζηχαραλάμπους, θ’ αρχίσουν οι κατασκευαστικές εργασίες που θα έχουν διάρκεια 14 μηνών. Το κόστος του έργου θα αναλάβει το κράτος.

Άλλα €13.5 εκατ. που εξασφαλίστηκαν από το Πρόγραμμα ΘΑλΕΙΑ 2021-2027 θα χρησιμοποιηθούν για αντιπλημμυρικά έργα σε διάφορες περιοχές του κέντρου της Λάρνακας, που πλημμυρίζουν με τις πρώτες βροχές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΑΛ, το πρώτο έργο θα προκηρυχθεί εντός του 2025 και θα αφορά σε αντιπλημμυρικές εργασίες στη λεωφ. Γρηγόρη Αυξεντίου στο ύψος του Costa Coffee, ενώ θα ακολουθήσει περιοχή που αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα επί της λεωφόρου Μακαρίου. «Θα συνεχίζουμε τα αντιπλημμυρικά έργα με στόχο τη θωράκιση της Λάρνακας. Μέχρι στιγμής έχουν εκτελεστεί αντιπλημμυρικά κόστους €50 εκατ., τα οποία βρίσκονται σε λειτουργία. Θεωρούμε πως με αυτές τις υποδομές μειώσαμε κατά πολύ την πιθανότητα πλημμυρικών φαινομένων σε κάποιες περιοχές», σημείωσε ο κ. Χατζηχαραλάμπους.

Ασφαλτοστρώσεις, κόστος €1.6 εκατ.: Ξεκίνησαν εδώ και μερικές εβδομάδες σε δρόμους της Μητρόπολης, του Αγίου Λαζάρου και του προσφυγικού συνοικισμού Αγίων Αναργύρων, στους οποίους εκτελέστηκαν έργα του ΣΑΛ και θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα στις περιοχές Σωτήρος και Χρυσοπολίτισσας όπου βρίσκονται σε εξέλιξη έργα της Β’ φάσης του αποχετευτικού συστήματος Λάρνακας. Η Β’ φάση αναμένεται, σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα, να ολοκληρωθεί αρχές του 2025 με πάνω από 10 χρόνια καθυστέρησης, κυρίως λόγω της εύρεσης αρχαιοτήτων.

€50 εκατ. για να περιοριστούν οι διαρροές του νερού

Η μεγαλύτερη πληγή που καλείται να κλείσει ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης Λάρνακας είναι οι διαρροές νερού, που σε κάποιες κοινότητες ξεπερνούν το 50%, λόγω πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμοι υδάτινοι πόροι, το κόστος των οποίων επωμίζονται οι ίδιοι οι καταναλωτές. Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος είναι το γεγονός πως στους πρώτους τρεις μήνες λειτουργίας του ο ΕΟΑΛ κλήθηκε ν’ αντιμετωπίσει περίπου 1.450 διαρροές στην επαρχία Λάρνακας.

Γι’ αυτό τον λόγο εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης, που περιλαμβάνει έργα για αναβάθμιση των δικτύων ύδρευσης, που κοστολογήθηκαν στα €50 εκατ. «Τα έργα θα γίνουν σε βάθος πενταετίας. Θα γίνει ιεράρχηση και θα ξεκινήσουμε από τα δίκτυα που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Η προτεραιότητά μας είναι να μειώσουμε τις απώλειες», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΑΛ.

Ανάμεσα στα έργα που θα εκτελεστούν είναι η αντικατάσταση πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης, η ανέγερση νέων υδατοδεξαμενών, η εγκατάσταση κεντρικών τροφοδοτικών αγωγών μεταφοράς νερού, έξυπνων υδρομετρητών, συστημάτων τηλελέγχου και τηλεμετρίας,
καθώς και αισθητήρων πίεσης και ποιότητας. Επιπρόσθετα, θα εκσυγχρονιστούν δίκτυα ύδρευσης και θα εγκατασταθούν αυτόματα συστήματα ελέγχου και διαχείρισης, καθώς και συστήματα παρακολούθησης CCTV.

Ο οργανισμός, εξάλλου, θα διαθέσει κι ένα σημαντικό κονδύλι για έργα πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Εκτιμάται πως το κόστος τους θα ανέλθει σε €10 εκατ. (αξιοποιείται ήδη κονδύλι €5.25 εκατ. που είχε εξασφαλίσει το ΣΑΛ από το Ταμείο Ανάκαμψης) και θα ολοκληρωθούν εντός τριετίας με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Ανάμεσα σε άλλα υπάρχει πλάνο για εφαρμογή νέων καινοτόμων τεχνολογιών και εσωτερικών συστημάτων για τη διεκπεραίωση εργασιών (employee web portal, DMS, ERP), συστήματος ticketing, εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, συστημάτων τηλεμετρίας και φωτοβολταϊκών.

«Όλα αυτά τα έργα που έχουμε προγραμματίσει θα τα ολοκληρώσουμε για να φτάσουμε τον οργανισμό εκεί που πρέπει καινα καρπωθούν οι κάτοικοι καλές υπηρεσίες και σε βάθος χρόνου και πιο φθηνές, επειδή θα γίνει και αυτό», σημείωσε ο κ. Χατζηχαραλάμπους, υποδεικνύοντας πως θα υλοποιηθεί η δέσμευση για βελτίωση των υποδομών που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της πόλης και επαρχίας Λάρνακας.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More