Sunday, October 27, 2024
Home » Γιατί δεν ανησυχούν για τα κέρδη οι τράπεζες, παρά τη μείωση επιτοκίων

Γιατί δεν ανησυχούν για τα κέρδη οι τράπεζες, παρά τη μείωση επιτοκίων

0 comments

Δεν είναι μόνο οι δανειολήπτες που κρατούν την υπολογιστική τους για να δουν πόση θα είναι η ελάφρυνση της μηνιαίας τους δόσης τους μετά και τη νέα μείωση επιτοκίου που αποφάσισε η ΕΚΤ. Το θέμα βρίσκεται ψηλά και στην ατζέντα των τραπεζικών διοικήσεων, με γνώμονα τη διατήρηση των εσόδων τους από τόκους, τα οποία τροφοδότησαν την κερδοφορία τους τα τελευταία χρόνια.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ την Πέμπτη προχώρησε στην τρίτη κατά σειρά μείωση από τον Ιούνιο, κατά 25 μονάδες βάσης και οι τραπεζίτες ήδη έχουν κάνει τους υπολογισμούς τους, λαμβάνοντας υπόψη και τις μειώσεις στο κόστος δανεισμού.

Η πρώτη μείωση των επιτοκίων, μόλις 25 μονάδων βάσης, από την ΕΚΤ έγινε τον Ιούνιο 2024 αλλά δεν ήταν ικανή να ανακόψει τα ισχυρά κέρδη των τραπεζών για το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Στα 602,92 εκατομμύρια ευρώ, μετά τη φορολογία, ανήλθαν στο εξάμηνο του 2024 τα συνολικά κέρδη των κυπριακών τραπεζών, από 345,64 εκ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου του 2024, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα συγκεντρωτικά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας.

Παράλληλα, τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα των κυπριακών τραπεζών ανήλθαν στο τέλος του εξαμήνου στα 1,03 δισεκατομμύρια ευρώ, από 519,19 εκατ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου του 2024. Υπενθυμίζεται πως το 2023 τα καθαρά κέρδη για το τραπεζικό σύστημα είχαν εκτοξευτεί στα €1,27 δισεκατομμύρια, με την κερδοφορία να παρουσιάζει αύξηση 644% από την αντίστοιχη του 2022 (€171,4 εκατ.), λόγω των υψηλών επιτοκίων.

Με δεδομένο ότι το δανειακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών είναι κυρίως με κυμαινόμενο επιτόκιο, τα έσοδα από τόκους θα πιέζονται σε κάθε μείωση από την ΕΚΤ, ενώ από την άλλη πλευρά, η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση για δάνεια από νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να έχει θετική επίδραση στην πιστωτική επέκταση.

Επιπρόσθετα, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού μειώνει τον κίνδυνο δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ο οποίος όμως ούτως ή αλλιώς περιορίστηκε σημαντικά, κυρίως λόγω των επαναδιαπραγματεύσεων δανείων που έγιναν όταν οι πελάτες ένιωθαν ότι δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν.

Επιπρόσθετα, το κόστος των καταθετικών λογαριασμών παραμένει χαμηλό και καταθέσεις που λήγουν θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, με αποτέλεσμα το επιτοκιακό κέρδος να μην επηρεάζεται σημαντικά.

Με βάση τα σχέδια που έχουν παρουσιάσει οι συστημικοί όμιλοι, στοχεύουν να αυξήσουν τις χορηγήσεις, να συγκρατήσουν το λειτουργικό κόστος και να ενισχύσουν τα έσοδα από άλλες πηγές.

Η Τράπεζα Κύπρου στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου 2024 εμφανίζεται να μην ανησυχεί, καθώς όχι μόνο δεν προβλέπει αρνητικό αντίκτυπο στον ισολογισμό της από τις μειώσεις επιτοκίων, οι οποίες θα ενσωματωθούν στα ετήσια αποτελέσματα, αλλά αναβάθμισε τους οικονομικούς της στόχους για το 2024 και 2025. Όπως σημειώνει «ο στόχος για καθαρά έσοδα από τόκους για το 2024 αναβαθμίζεται από μεγαλύτερος από €670 εκατ. σε περίπου €800 εκατ. Η αναβάθμιση αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το περιβάλλον επιτοκίων αποδείχθηκε πιο ανθεκτικό από ό,τι αρχικά αναμενόταν, με τον ρυθμό της μείωσης των επιτοκίων να παρατείνεται».
Για το 2025 η Τράπεζα Κύπρου αναφέρει πως «τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να είναι χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2024, αλλά να παραμείνουν ισχυρά, ξεπερνώντας τα €700 εκατ., βασισμένα σε επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ και Euribor 6 μηνών στο 3.0% κατά μέσο όρο, αντανακλώντας κυρίως τα προβλεπόμενα χαμηλότερα επιτόκια και το υψηλότερο κόστος των καταθέσεων, σε σύγκριση με το 2024».

Στην Ελληνική Τράπεζα, τα καθαρά έσοδα από τόκους για την εξαμηνία που έληξε στις 30 Ιουνίου 2024 ανήλθαν σε €304,4 εκατ., αυξημένα κατά 29% σε σύγκριση με €235,4 εκατ. για την εξαμηνία που έληξε στις 30 Ιουνίου 2023.
Η τράπεζα στην ανακοίνωση των αναθεωρημένων οικονομικών στόχων δεν έδωσε στοιχεία πόσο υπολογίζει να διαμορφωθούν τα έσοδα από τόκους το 2024.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More