Wednesday, November 27, 2024
Home » Είναι πολλές οι ψήφοι, αγαπητοί βουλευτές!

Είναι πολλές οι ψήφοι, αγαπητοί βουλευτές!

0 comments

Την περασμένη Πέμπτη, η Ολομέλεια της Βουλής, παρά την γκρίνια που είχαν εκφράσει βουλευτές κάποιων κομμάτων, ενέκριναν κατά πλειοψηφία, όπως αναμενόταν, την παραχώρηση γενικών αυξήσεων ύψους 1,5% στους εργαζομένους και τους συνταξιούχους του Δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η παραχώρηση των αυξήσεων έγινε με τις ευλογίες των βουλευτών του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΔΗΠΑ και της ΕΔΕΚ, οι οποίοι ενέκριναν το σχετικό νομοσχέδιο, με το οποίο ουσιαστικά επικυρωνόταν η συμφωνία που έκαναν το περασμένο καλοκαίρι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ και ΠΕΟ με τον υπουργό Οικονομικών.

Οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΕΛΑΜ, των Οικολόγων, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου αλλά και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωστής Ευσταθίου καταψήφισαν την κυβερνητική πρόταση, καθώς με αυτήν φουσκώνει περισσότερο το κρατικό μισθολόγιο.

Επίσης, υποστήριξαν πως με τις αυξήσεις θα επωφεληθούν κυρίως οι υψηλόμισθοι αλλά μίλησαν και για ανισότητα που δημιουργείται μεταξύ των εργαζόμενων του Δημοσίου με αυτούς τους ιδιωτικού τομέα.

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή υπήρξαν και αντιδράσεις γιατί η αύξηση είναι οριζόντια και όχι κλιμακωτή(για να επωφεληθούν περισσότερο οι χαμηλόμισθοι) αλλά και γιατί οι αυξήσεις δεν συνδέονται με την παραγωγικότητα των κυβερνητικών υπαλλήλων. Ειδικά για το τελευταίο ζήτημα, δεν νομιμοποιούνται να μιλούν οι βουλευτές, καθώς όταν άλλαξε ο τρόπος αξιολόγησης των εργαζομένων στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, με το που δέχθηκαν παράπονα από τους επηρεαζόμενους αμέσως προχώρησαν σε αλλαγή του συστήματος αξιολόγησης, συντηρώντας ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο το ισοπεδωτικό σύστημα αξιολόγησης με το οποίο κρίνονταν σχεδόν όλοι οι κυβερνητικοί ως εξαίρετοι.

Πάντως, τα αποτελέσματα με το νέο σύστημα αξιολόγησης δεν κατάδειξε αυτά που ισχυρίζονταν κάποιοι εργαζόμενοι, ότι, δηλαδή, αξιολογούνταν με αυστηρά κριτήρια, λαμβάνοντας χαμηλές βαθμολογίες.

Σύμφωνα με τηντελευταία έκθεση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ), ο μέσος βαθμός αξιολόγησης ήταν 8,74. Συνολικά αξιολογήθηκαν 9.658 υπάλληλοι, με το μέσο όρο βαθμολογίας των αξιολογηθέντων υπαλλήλων ήταν 8.747, ο μέσος όρος βαθμολογίας του μη εναλλάξιμου προσωπικού 8.751 και ο μέσος όρος βαθμολογίας του εναλλάξιμου προσωπικού 8.724.

Με τα συγκεκριμένα δεδομένα, οι βουλευτές δεν πρέπει να συνδέουν τις αυξήσεις με την παραγωγικότητα καθώς οι ίδιοι μείωσαν το ποσοστό της αξιολόγησης και τη βαρύτητα που θα έχει το συγκεκριμένο κριτήριο στη γενική βαθμολογία των εργαζόμενων. Και προχώρησαν στην αλλαγή των κριτηρίων, παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία είναι ευάλωτη σε περίπτωση που προσφύγει κάποιος στη δικαιοσύνης, για να ικανοποιήσουν τους εργαζόμενους της κρατικής μηχανής.

Ο κύριος λόγος που συναίνεσε η πλειοψηφία των κομμάτων με την αλλαγή της αξιολόγησης δεν είναι άσχετος με τη «δύναμη των ψήφων» των δημοσίων υπαλλήλων. Ως γνωστό, οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και οι οικογένειες τους, αποτελούν μεγάλη πηγή άντλησης ψήφων για τα κόμματα και κανένας δεν θα ήθελε να χάσει ψήφους από αυτούς. Συνεπώς οι πράξεις της πλειοψηφίας των κομμάτων δείχνουν, πως δεν συνδέουν την παραγωγικότητα με τις αυξήσεις που θα λάβουν από αυτό το μήνα οι εργαζόμενοι.

Εάν ήθελαν τα κόμματα να δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα στους κυβερνητικούς σε σχέση με τις νοοτροπίες που συντηρούν και τις κακές πρακτικές που εφαρμόζουν, θα μπορούσαν να καταψηφίσουν όλα το σχετικό νομοσχέδιο και να μην συναινέσουν με την παραχώρηση των αυξήσεων.

Ωστόσο, δεν το έπραξαν για να μην «κακοφανήσουν» τους κυβερνητικούς και τις οικογένειες τους, οι οποίοι με τη σειρά τους στις επόμενες εκλογές θα τους πλήρωναν με το ίδιο τίμημα. Από την άλλη τα υπόλοιπα κόμματα που καταψήφισαν το νομοσχέδιο, τήρησαν τη συγκεκριμένη στάση καθώς είχαν σιγουρευθεί πως αυτό εξασφάλιζε τις απαιτούμενες ψήφους από άλλους βουλευτές.

Την ίδια ώρα, τόσο εντός των κομμάτων όσο και υποστηρικτές τους μετέφεραν τη δυσαρέσκεια τους για την αρνητική ψήφο που τους έδωσαν. Συνεπώς, τα κόμματα εάν επιθυμούν να γίνουν πραγματικές τομές στο Δημόσιο, ας μην αλλάζουν και «κουτσουρεύουν» τις μεταρρυθμίσεις για χάρη των ψήφων, οι οποίες, ωστόσο, από τη συγκεκριμένη κατηγορία, είναι πολλές.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More