Friday, October 18, 2024
Home » Απώλεια εδάφους για τα SMS: Στο 32% το μερίδιο τους έως το 29

Απώλεια εδάφους για τα SMS: Στο 32% το μερίδιο τους έως το 29

0 comments

Νέα μελέτη της Juniper Research προβλέπει σημαντική πτώση της αγοράς των SMS τα επόμενα χρόνια, καθώς οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές στρέφονται σε πιο σύγχρονες πλατφόρμες επικοινωνίας, όπως το RCS (Rich Communication Services) και οι εφαρμογές OTT (Over-the-Top), όπως το WhatsApp και το Facebook Messenger. Η έρευνα καταγράφει πως το μερίδιο της αγοράς των SMS, με βάση τα έσοδα, θα μειωθεί από 45% το 2024 σε μόλις 32% το 2029, ενώ η συνολική κίνηση των μηνυμάτων θα αυξηθεί σημαντικά, φτάνοντας τα 280 τρισεκατομμύρια μηνύματα το 2029 από 189 τρισεκατομμύρια το 2024.

Η πτώση αυτή αποδίδεται σε τρεις κύριους παράγοντες: την αυξημένη απάτη μέσω SMS (fraudulent SMS activity), τις υπερβολικές τιμές και την αυξανόμενη διαθεσιμότητα πλουσιότερων σε χαρακτηριστικά λύσεων, όπως το RCS και οι πλατφόρμες OTT. Τα SMS, που για πολλά χρόνια αποτέλεσαν βασικό εργαλείο επικοινωνίας για καταναλωτές και επιχειρήσεις, αρχίζουν να χάνουν έδαφος εξαιτίας των υψηλών χρεώσεων και των αυξημένων ανησυχιών για την ασφάλεια. Η απάτη μέσω SMS και η συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη για νέες υποδομές και συμμόρφωση με κανονισμούς οδήγησαν σε αύξηση των τιμών, ενώ οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις αναζητούν πλέον πιο αποδοτικές και ασφαλείς λύσεις.

Σύμφωνα με την προαναφερθείσα μελέτη, η συνολική κυκλοφορία των SMS προβλέπεται να μειωθεί σταδιακά από το 2024, όταν θα φτάσει τα 5 τρισεκατομμύρια μηνύματα, και να πέσει στα 4,1 τρισεκατομμύρια το 2029, σημειώνοντας πτώση 20%. Παράλληλα, η αργή αλλά σταθερή υιοθέτηση του RCS, που υπόσχεται πλουσιότερα χαρακτηριστικά και μεγαλύτερη διαδραστικότητα σε σύγκριση με τα SMS, αναμένεται να αυξήσει την κίνηση του κατά 1.080% μεταξύ 2024 και 2029. Ειδικά στην Ευρώπη, η κίνηση των RCS μηνυμάτων αναμένεται να αυξηθεί κατά 2.141%, κυρίως λόγω της υιοθέτησης της τεχνολογίας από την Apple με το iOS18.

Οι πλατφόρμες OTT, οι οποίες προσφέρουν πιο διαδραστικές δυνατότητες, όπως κρυπτογραφημένες συνομιλίες και ομαδικές επικοινωνίες, αναμένεται να συνεχίσουν την κυριαρχία τους στην αγορά των κινητών μηνυμάτων. Το 2024, το 60% της συνολικής κίνησης των μηνυμάτων θα προέρχεται από τις πλατφόρμες OTT, οι οποίες, όπως σημειώνεται στην έρευνα, θεωρούνται πιο ελκυστικές για τους καταναλωτές λόγω του χαμηλότερου κόστους και της ενισχυμένης ασφάλειας.

Η Juniper Research επισημαίνει ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι πρέπει να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί. Ειδικότερα, προτρέπει τους παρόχους να μειώσουν τις τιμές των A2P SMS, κυρίως μέσω της ρύθμισης των διεθνών τιμών παράδοσης, προκειμένου να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις στην πλατφόρμα των SMS. Η σταθεροποίηση των τιμών θεωρείται κρίσιμη για την αποφυγή της απώλειας πελατών και την εκμετάλλευση της αυξανόμενης ζήτησης για μηνύματα, που συνεχίζει να παρουσιάζει αύξηση.

Παρά την επικείμενη μείωση των SMS, η μελέτη αναγνωρίζει ότι τα SMS παραμένουν μια βασική μέθοδος επικοινωνίας για συγκεκριμένες χρήσεις, όπως οι κωδικοί επαλήθευσης (OTPs) και η επικοινωνία επιχείρησης προς καταναλωτή (A2P messaging). Ωστόσο, η επιβίωση των SMS εξαρτάται από την ικανότητα των παρόχων να μειώσουν την απάτη, συνεργαζόμενοι με κυβερνητικούς φορείς και εταιρείες ασφαλείας για την ανάπτυξη firewall που θα προστατεύουν από κακόβουλες ενέργειες. Η ασφάλεια, σε συνδυασμό με την ανταγωνιστική τιμολόγηση, είναι κρίσιμοι παράγοντες για τη διατήρηση του μεριδίου των SMS στην αγορά.

Την ίδια στιγμή, η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για τους παρόχους να προωθήσουν και να βελτιώσουν την εμπειρία του χρήστη μέσω RCS, το οποίο αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο μέλλον. Με τη δυνατότητα αποστολής διαδραστικών μηνυμάτων που περιλαμβάνουν εικόνες, βίντεο, QR κωδικούς και ζωντανές ενημερώσεις, το RCS προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για τις επιχειρήσεις που θέλουν να εμπλουτίσουν τις επικοινωνίες τους με τους καταναλωτές. Η προσθήκη της υποστήριξης RCS από την Apple σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο για την τεχνολογία, η οποία μέχρι τώρα αντιμετώπιζε δυσκολίες λόγω της απουσίας υποστήριξης από την εταιρεία από το Cupertino.

Παρά τη ραγδαία ανάπτυξη του RCS, οι πλατφόρμες OTT δεν πρόκειται να υποχωρήσουν. Το WhatsApp, το Facebook Messenger και το WeChat έχουν ήδη κερδίσει σημαντικό μερίδιο αγοράς λόγω των προηγμένων χαρακτηριστικών τους, ενώ η Juniper Research αναμένει ότι η συνύπαρξη αυτών των υπηρεσιών με τα RCS θα συνεχιστεί. Οι καταναλωτές απαιτούν ολοένα και περισσότερες δυνατότητες στις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, οδηγώντας έτσι τις επιχειρήσεις σε μια πολυκαναλική προσέγγιση στην επικοινωνία με τους πελάτες τους.

Η έκθεση της Juniper τονίζει ότι, παρά την πτώση των SMS, καμία πλατφόρμα μηνυμάτων δεν αναμένεται να εξαφανιστεί πλήρως. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν διαφορετικά κανάλια επικοινωνίας, ανάλογα με τις προτιμήσεις των πελατών τους και τις ανάγκες της αγοράς. Το μέλλον των μηνυμάτων διαμορφώνεται μέσα από την ανάγκη για ασφάλεια, διαδραστικότητα και ανταγωνιστική τιμολόγηση, με το RCS και τις OTT πλατφόρμες να πρωταγωνιστούν στο τοπίο της επικοινωνίας.

digitallife.com.cy

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More