Thursday, October 17, 2024
Home » Τράπεζες: Στην Κύπρο μπορούν, στην Ελλάδα όχι – Τι ισχύει για πρόσβαση στο Κτηματολόγιο

Τράπεζες: Στην Κύπρο μπορούν, στην Ελλάδα όχι – Τι ισχύει για πρόσβαση στο Κτηματολόγιο

0 comments

Στην Κύπρο ισχύει προ πολλού νομοθεσία που επιτρέπει στις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης δανείων να καταφεύγουν στο Τμήμα Κτηματολογίου και να έχουν πρόσβαση στα ιδιοκτησιακά δεδομένα φυσικών και νομικών προσώπων, ώστε να γνωρίζουν την περιουσιακή κατάσταση δανειοληπτών και να ενεργούν ανάλογα.

Στην Ελλάδα, μόλις πρόσφατα οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης δανείων αιτήθηκαν από τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνο Κυρανάκη να τους αναγνωριστεί δικαίωμα πρόσβασης στη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου, προκειμένου να τα αξιοποιήσουν για τους δικούς τους σκοπούς. Η απάντηση της Κυβέρνησης ήταν κατηγορηματικά αρνητική.

Το συγκεκριμένο δικαίωμα έχουν μέχρι στιγμής μόνο οι δικηγόροι που εκπροσωπούν πολίτες ή εταιρείες, υπό την προϋπόθεση η χρήση των δεδομένων του Κτηματολογίου να εξυπηρετεί αυστηρά μία επαγγελματική υπόθεση και να θεωρείται αναγκαία.

Ειδικότερα, ο κ. Κυρανάκης γράφει ότι «δηλώνουμε τη ρητή αντίθεσή μας για τη χορήγηση πρόσβασης σε πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων στη διαδικτυακή εφαρμογή του Φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Ο υφυπουργός προσθέτει τα εξής: «Εν όψει του ευαίσθητου χαρακτήρα των δεδομένων της βάσης του Κτηματολογίου, διαχρονική μέριμνα του νομοθέτη αποτελεί η όποια πρόσβαση στα δεδομένα αυτά να παρέχεται με τη δέουσα προσοχή και φειδώ, σταθμιζομένης της αναγκαιότητας της πρόσβασης αυτής και του ρόλου εκάστου δημοσίου λειτουργήματος στο οποίο παρέχεται η δυνατότητα αυτή.

Ως εκ τούτου, είναι σαφές ότι σε πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων δεν είναι σκόπιμο να παρέχεται η αιτούμενη στην επιστολή πρόσβαση στα κτηματολογικά στοιχεία, καθώς δεν συντρέχουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις».

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More