Wednesday, October 16, 2024
Home » Λειψυδρία: Το καλοκαίρι τέσσερις νέες κινητές μονάδες αφαλάτωσης – Προγραμματισμός και για δύο μόνιμες

Λειψυδρία: Το καλοκαίρι τέσσερις νέες κινητές μονάδες αφαλάτωσης – Προγραμματισμός και για δύο μόνιμες

0 comments

Με τέσσερις νέες κινητές μονάδες αφαλάτωσης, οι οποίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο του σχεδιασμού, θα αντιμετωπιστεί η υδροδότηση των αναγκών στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου τη νέα καλοκαιρινή περίοδο. Περαιτέρω, προγραμματίζεται η δημιουργία δύο μόνιμων μονάδων σε Λεμεσό και Λάρνακα, καθώς και επέκταση υφιστάμενων μονάδων ώστε ο εφιάλτης των περικοπών που επέστρεψε μετά την ανομβρία των τελευταίων ετών να αντιμετωπιστεί.

Το πλάνο του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίας της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας από τον αναπληρωτή διευθυντή του Τμήματος, Γεώργιο Καζαντζή. Ο σχεδιασμός, όπως είπε, περιλαμβάνει μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις, που έχουν να κάνουν με την αύξηση της παραγωγής νερού μέσω των αφαλατώσεων, καθώς και με αξιοποίηση του ανακτημένου νερού. Περαιτέρω, αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς για μείωση της ζήτησης νερού μέσω αντιμετώπισης των απωλειών και τη βελτίωση υποδομών ύδρευσης.

Ο κ. Καζαντζής ανάφερε ότι ο σχεδιασμός για την επόμενη χρονιά γίνεται με βάση το χειρότερο σενάριο, όπου η εισροή νερού στα φράγματα μέχρι το καλοκαίρι είναι η ίδια με το υδρολογικό έτος που πέρασε. Εξήγησε ότι οι πέντε υφιστάμενες μονάδες αφαλάτωσης δεν καλύπτουν τις ανάγκες ύδρευσης και το πρόγραμμα δράσης είναι να καλυφθούν αυτές χωρίς να ληφθεί υπόψη η βροχόπτωση.

Κραυγή αγωνίας ακούστηκε στην Επιτροπή από τους εκπροσώπους των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ). Ο εκτελών καθήκοντα γενικού διευθυντή ΕΟΑ Λεμεσού, Σωκράτης Μεταξάς, προειδοποίησε ότι με το χείριστο σενάριο και νοουμένου ότιπριν το καλοκαίρι θα εγκατασταθούν οι τρεις κινητές μονάδες θα υπάρχει έλλειψη πόσιμου νερού. «Αν δεν βρέξει θα είμαστε μπροστά σε μία κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΕΟΑ Πάφου Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης έστειλε με τη σειρά του σήμα κινδύνου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, ότι «η νέα μονάδα αφαλάτωσης στην επαρχία Πάφου έπρεπε να γίνει χθες και όχι σήμερα». Αγωνία εξέφρασε και για τον προγραμματισμό φράγματος στην Επισκοπή Πάφου.

Εκ μέρους του ΕΟΑ Λάρνακας αναφέρθηκε ότι εξετάστηκε, χωρίς να ληφθεί απόφαση, η εγκατάσταση κινητής μονάδας αφαλάτωσης στην Λάρνακα.

Από τον ΕΟΑ Αμμοχώστου αναφέρθηκε ότι η προσπάθεια επικεντρώνεται στην μείωση των απωλειών νερού από το δίκτυο. Από πλευράς ΤΑΥ αναφέρθηκε ότι δεν έχει εξευρεθεί περιοχή για τη χωροθέτηση κινητής μονάδας αφαλάτωσης στην επαρχία Αμμοχώστου.

Πηγή: Philenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More