Tuesday, October 15, 2024
Home » Κύπρος: κατέλαβε τη 17η θέση στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό κυβερνοασφάλειας 2024

Κύπρος: κατέλαβε τη 17η θέση στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό κυβερνοασφάλειας 2024

0 comments

Η Γερμανία με συνολικό σκορ 5823,82 κατέκτησε για ακόμα μία χρονιά την πρώτη θέση στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό κυβερνοασφάλειας European Cyber Security Challenge 2024 (ECSC24), που ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη 10 Οκτωβρίου στο Τορίνο της Ιταλίας. Στη δεύτερη θέση ακολούθησε η Ιταλία με 5692,95 και στην τρίτη η Πολωνία με 4554,00. Η κυπριακή ομάδα με συνολικό σκορ 1731,82 απέσπασε την 17η θέση, πίσω από την Εσθονία (15η θέση) και την Ιρλανδία (16η θέση) που είχαν συνολικό σκορ 2194,03 και 1888,88 αντίστοιχα.

Διοργανωτές του φετινού European Cyber Security Challenge ήταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Κυβερνοασφάλειας – European Union Agency for Cybersecurity (ENISA), ο ιταλικός οργανισμός για την εθνική κυβερνοασφάλεια – Agenzia per la cybersicurezza nazionale καθώς και ο CINI Cybersecurity National Lab.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 37 ομάδες εκπροσωπώντας, μεταξύ άλλων, κράτη μέλη της Ε.Ε. και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών αλλά και έξι προσκεκλημένες ομάδες, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Κόστα Ρίκα, του Κοσόβου, της Σιγκαπούρης και των ΗΠΑ. Παράλληλα, η Ιαπωνία, η Λιθουανία και το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετείχαν ως παρατηρητές εκφράζοντας το ενδιαφέρον τους να συμμετέχουν μελλοντικά στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Το European Cyber Security Challenge είναι ετήσια διοργάνωση που στοχεύει να ενθαρρύνει τους νέους να ακολουθήσουν μία επαγγελματική σταδιοδρομία στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, δημιουργώντας προκλήσεις για τους συμμετέχοντες και αναπτύσσοντας τις δεξιότητές τους.

Τα βραβεία απονεμήθηκαν στους νικητές από τον κ. Paolo Prinetto και τον κ. Gaspare Feraro, co-chairs του διαγωνισμού και μέλη του Cybersecurity National Lab – CINI, καθώς και από τον κ. Alessandro Armando και τον κ. Luca Nikoletti από την Ιταλική Αρχή Κυβερνοασφάλειας.

διαγωνισμό κυβερνοασφάλειας

Το ECSC περιλαμβάνει προκλήσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια, σε επίπεδο υλικού (hardware), ασφάλειας σε διαδικτυακές υπηρεσίες (web), ασφάλεια κινητών (mobile), κρυπτογραφίας, αντίστροφη μηχανική καθώς και ψηφιακή εγκληματολογία. Ωστόσο, η γνώση σε θέματα τεχνολογίας δεν αρκεί για την επιτυχία σε έναν τόσο απαιτητικό διαγωνισμό. Οι συμμετέχοντες πρέπει να εργαστούν σαν ομάδα σε ένα σύνθετο περιβάλλον, όπου η λήψη αποφάσεων και η εκτέλεση ενεργειών πρέπει να είναι αστραπιαία και ταυτόχρονα αποτελεσματική. Οι ομάδες αντιμετώπισαν διαγωνιστικές ασκήσεις τόσο σε μορφή Jeopardy όσο και σε μορφή Attacks & Defence, δοκιμάζοντας τις ικανότητές τους σε ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων. Όλα τα σενάρια σε μορφή Jeopardy απαιτούσαν ομαδική εργασία και εξειδικευμένες δεξιότητες για την ανάλυση και διαχείριση της πολυπλοκότητας τους και την επιτυχή επίλυσή τους. Στις ασκήσεις Attack & Defense, οι ομάδες καλούνται να προστατεύσουν σε πραγματικό χρόνο ένα αριθμό από διαδικτυακές υπηρεσίες εντός του δικτύου τους, ενώ ταυτόχρονα, να επιτεθούν στις υπηρεσίες των αντιπάλων και να παραβιάσουν τους διακομιστές τους. Σε αυτό το περιβάλλον, οι ομάδες αντιμετωπίζουν σημαντικά περισσότερες προκλήσεις σε σύγκριση με τις παραδοσιακές Jeopardy δοκιμασίες.

Οι οργανωτικές και επικοινωνιακές δεξιότητες είναι επίσης ιδιαιτέρως σημαντικές σε έναν τέτοιο διαγωνισμό, καθώς οι συμμετέχοντες πρέπει να χειριστούν τον ενθουσιασμό και τα υψηλά επίπεδα αδρεναλίνης. Την στιγμή που οι παλμοί είναι στο «κόκκινο», οι συμμετέχοντες πρέπει να επιδείξουν αφοσίωση και στοχοπροσήλωση, ώστε να επινοήσουν μία διαφορετική και έξυπνη προσέγγιση που θα τους δώσει πλεονέκτημα έναντι στον ανταγωνισμό. Οι ομάδες που κρατούν τα «κλειδιά της επιτυχίας» είναι εκείνες που επιδεικνύουν εξαιρετική ευελιξία, ανταποκρίνονται γρήγορα στα εξελισσόμενα σενάρια και μπορούν να αλλάξουν αστραπιαία τη στρατηγική τους.

Διαβάστε επίσης: Δείκτες κυβερνοασφάλειας για επιχειρήσεις και πολίτες δημιούργησε η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας Κύπρου

digitallife.com.cy

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More