Tuesday, October 15, 2024
Home » Τσιμεντώθηκε το μπόνους για τουρισμό

Τσιμεντώθηκε το μπόνους για τουρισμό

0 comments

Με την πρώτη ματιά στις προβλεπόμενες δαπάνες που καταγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2025 θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως μάλλον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αθέτησε τη δέσμευσή του για αύξηση του προϋπολογισμού του Υφυπουργείου Τουρισμού κατά 10 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ενισχυθεί η τουριστική προβολή της χώρας.

Στο ίδιο συμπέρασμα μπορεί να οδηγηθεί και όποιος κοιτάξει και τους σχετικούς πίνακες που συνοδεύουν τον νέο προϋπολογισμό του κράτους, που εδώ και λίγες μέρες βρίσκεται ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Και αυτό γιατί αναγράφεται πως ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του Υφυπουργείου Τουρισμού για το 2024 ανερχόταν σε 64,6 εκατ. ευρώ και αυτός που κατατέθηκε για το 2025 έχει προϋπολογιζόμενες δαπάνες για τη νέα χρονιά 65,5 εκατ. ευρώ.

Εντούτοις, στις δαπάνες του Υφυπουργείου για το 2024 περιλαμβανόταν και κονδύλι 12,3 εκατ. ευρώ για φιλοξενία προσφύγων, το οποίο δεν υπάρχει στον νέο προϋπολογισμό του.

Από τα 12,3 εκατ. ευρώ που καταγράφονταν στον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου Τουρισμού για το ’24, τα 8,4 εκατ. ευρώ αφορούσαν τη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων και τα υπόλοιπα το κόστος φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανήλικων αιτητών διεθνούς προστασίας από τρίτες χώρες.

Έτσι, διασφαλίζεται πως τα επιπρόσθετα 10 εκατ. ευρώ για τουριστική προβολή το 2025 που υποσχέθηκε ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΠΑΣΥΞΕ τον περασμένο Ιούλιο δεν ξεχάστηκαν. Στην ουσία το έξτρα μπόνους των 10 εκατ. για τον τουρισμό τσιμεντώθηκε με τα όσα προωθήθηκαν στη Βουλή.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα αναλυτικά στοιχεία για τις προβλεπόμενες δαπάνες στο νέο προϋπολογισμό του Υφυπουργείου Τουρισμού.

Συγκεκριμένα, στην υποομάδα δαπανών του Υφυπουργείου Τουρισμού «για Εκστρατείες Διαφώτισης» περιλαμβάνονται πιστώσεις για το 2025 ύψους 27,6 εκατ. ευρώ (€27.677.000) ενώ οι αντίστοιχες πιστώσεις στον προϋπολογισμό του 2024 ανέρχονταν στα 16,4 εκατ. ευρώ ( €16.420.000). Η αύξηση των δαπανών για τουριστική προβολή ήταν πάγιο αίτημα όλων των εταίρων της τουριστικής βιομηχανίας λόγω και της σημαντικής συμβολής του τομέα στην κυπριακή οικονομία.

Διαφήμιση και συνεργασίες

Τα 27,6 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν τη νέα χρονιά για διάφορες εκστρατείες και διαφώτιση, σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό, προορίζονται για να καλύψουν μεταξύ άλλων και τα εξής:

  • Συνεργασία με τουριστικούς εταίρους στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων και των αεροπορικών εταιρειών.
  • Διενέργεια διαφημιστικών εκστρατειών σε αγορές προτεραιότητας, όπως αυτές καθορίζονται στο επιχειρησιακό πλάνο και περιλαμβάνει διαφημιστικές ενέργειες σε διάφορα ηλεκτρονικά ή και άλλα διαφημιστικά μέσα, όπως διενέργεια διαφημιστικών ενεργειών σε Online Travel Agencies (Διαδικτυακά Ταξιδιωτικά Γραφεία – OTA) και σε άλλα μέσα, όπως εξωτερική διαφήμιση και έντυπα, καθώς και παραγωγή υλικού.
  • Ενέργειες τουριστικής προβολής και ενημέρωσης: α) Αναφορικά με τον τουριστικό προορισμό της Κύπρου, που διενεργούνται, είτε μέσω των Γραφείων Εξωτερικού, είτε μέσω δράσεων της διοίκησης, όπως διοργάνωση εκδηλώσεων δημοσίων σχέσεων, ενημέρωσης και προβολής, που απευθύνονται σε φορείς της τουριστικής βιομηχανίας και στο κοινό. β) Αναφορικά με τις ειδικές μορφές τουρισμού, όπως ο συνεδριακός / γαμήλιος / γκόλφ / θρησκευτικός / τουρισμός υπαίθρου / καταδυτικός, συμπεριλαμβανομένων κοινών διαφημιστικών ενεργειών με Οργανωτές Ταξιδίων, καθώς και συνεργασίες με διάφορους φορείς / συνδέσμους και άλλους εταίρους. γ) Εκδηλώσεις γενικής τουριστικής προβολής, περιλαμβανομένων εκδηλώσεων, που αφορούν σχέδια και προγράμματα του Υφυπουργείου.
  • Παραγωγή κατάλληλου υλικού προβολής, σε κάθε δυνατή διαθέσιμη μορφή, που να καλύπτει ευρύτερα το φάσμα του τουρισμού, για την υλοποίηση ηλεκτρονικών και άλλων διαφημιστικών εκστρατειών, δημιουργία προτύπων δημιουργικών υλικών, δημιουργία / προσαρμογή τεχνικού υλικού, συγγραφή κειμένων κ.λ.π. και περιλαμβάνει υλικό που σχετίζεται με θέματα φιλοξενίας, τουριστικής συνείδησης και τουριστικών επαγγελμάτων. Περιλαμβάνει επίσης, την κάλυψη του κόστους του «Search Engine Optimization», με στόχο την αύξηση της ορατότητας των ψηφιακών μέσων του Υφυπουργείου, στις μηχανές αναζήτησης.
  • Ανάπτυξη και προβολή του προγράμματος «Αυθεντικές Διαδρομές-Heartland of Legends» (προωθητικά φιλμάκια, φωτογραφήσεις, banners, flags, posters, δώρα για διαγωνισμούς, ετοιμασία/επιμέλεια προωθητικών κειμένων/άρθρων για την ιστοσελίδα, προβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες διαφημιστικές εκστρατείες).
  • Πολιτιστική Διαδρομή «Αφροδίτη», που περιλαμβάνει, τον επανασχεδιασμό και κατασκευή πινακίδων, audio guides, φωτογραφίσεις, φύτευση λουλουδιών, διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λ.π..
  • Δράσεις ενημέρωσης, που σχετίζονται με τον τομέα απασχόλησης στην τουριστική βιομηχανία, καθώς για τις εκδηλώσεις που σχετίζονται με βράβευση επιχειρήσεων/ επαγγελματιών, που διακρίνονται σε συγκεκριμένους κλάδους του τουριστικού τομέα.
  • Προβολή / διαφήμιση των σχεδίων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ).
  • Διαφημιστικές συνεργασίες με εταίρους, που έχουν απόλυτη σχέση με το τουριστικό προϊόν, μέσω κοινών ενεργειών, με διαφημιστικά κυρίως ανταλλάγματα.
  • Ξεναγήσεις με αδειούχο ξεναγό, μετά από αιτήματα από Κρατικές Υπηρεσίες, Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σχολικές μονάδες, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τουριστικά γραφεία, επαγγελματικούς συνδέσμους, αεροπορικές εταιρείες, πρεσβείες ξένων χωρών στην Κύπρο κ.λ.π..

Βάσει των προϋπολογιζόμενων δαπανών του Υφυπουργείου Τουρισμού ένα σημαντικό κονδύλι ύψους 3,4 εκατ. ευρώ εξάλλου θα καλύψει τη συμμετοχή του Υφυπουργείου σε τουριστικές εκθέσεις, κυρίως στο εξωτερικό, γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος.

Αρκετά και για επιχορηγήσεις

Το Υφυπουργείο Τουρισμού προβλέπει και για το 2025 σημαντικές δαπάνες για τα διάφορα σχέδια επιχορηγήσεων για ανάπτυξη και εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, στον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου Τουρισμού για το 2025 προβλέπονται πιστώσεις 10,7 εκατ. ευρώ για διάφορα σχέδια προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού, αρκετά εκ των οποίων εμπίπτουν κάτω από τον κανονισμό κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (De Minimis):

Στα σχέδια αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

  • Σχέδιο Επιχορήγησης ξένων αθλητικών ομάδων, ομίλων, συνδέσμων, και ομοσπονδιών για προπόνηση και προετοιμασία στην Κύπρο – De Minimis.
  • Σχέδιο Επιχορήγησης για τη διοργάνωση διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων στην Κύπρο – De Minimis.
  • Σχέδια Κινήτρων συνεδριακού τουρισμού για την προσέλκυση συνεδριακού τουρισμού με τη στήριξη των προωθητικών ενεργειών της συνεδριακής βιομηχανίας της Κύπρου – De Minimis.
  • Σχέδιο Επιχορήγησης για ενθάρρυνση έργων για την ποιοτική και αισθητική αναβάθμιση των παραλιών.
  • Σχέδιο Χορηγιών για επενδύσεις εμπλουτισμού και εκσυγχρονισμού του τουριστικού προϊόντος για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
  • Σχέδιο Επιχορήγησης για βελτίωση υποδομών προσβασιμότητας, περιβαλλοντικής συνείδησης και δημιουργίας / αναβάθμισης υποδομών ειδικών ενδιαφερόντων – De Minimis.
  • Σχέδιο Κινήτρων για τη φιλοξενία κρουαζιερόπλοιων στη Κύπρο – De Minimis.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More