Monday, October 14, 2024
Home » Κλειδώνει  ο διπλασιασμός των προστίμων για αδήλωτη εργασία

Κλειδώνει  ο διπλασιασμός των προστίμων για αδήλωτη εργασία

0 comments

Θέμα κυριολεκτικά μερικών ημερών είναι η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για πάταξη της αδήλωτης εργασίας καθώς τα σχετικά νομοσχέδια για διπλασιασμό των προστίμων αναμένεται να τεθούν προς ψήφιση ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής όχι αυτήν, αλλά την μεθεπόμενη Πέμπτη 24 του μήνα.

Οι έως τώρα ενδείξεις είναι πως τα σχετικά νομοσχέδια όπως διαμορφώθηκαν στο πλαίσιο εξέτασής τους από την Επιτροπή Εργασίας της Βουλής αναμένεται να ψηφιστούν από τα κόμματα χωρίς σοβαρές επιφυλάξεις ή ενστάσεις.

Το πιο πάνω επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στον «Φ» και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Αντρέας Καυκαλιάς αναφέροντας περαιτέρω πως τα μέλη της Επιτροπή θα λάβουν την ερχόμενη Τρίτη τις τελικές τους αποφάσειςγια τα νομοσχέδια μετά τις αλλαγές που επήλθαν σε αυτά, επιβεβαιώνοντας επίσης πως θα βρεθούν στην Ολομέλεια στις 24 του μήνα.

Στόχος του πρώτου νομοσχεδίου είναι η ηλεκτρονική απογραφή του συνόλου των εργαζομένων στον τόπο μέσω του συστήματος Εργάνη.

Στο πλαίσιο αυτό θα καταστεί υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες η ενημέρωση του συστήματος για τους εργαζόμενους και τους όρους εργοδότησης τους.

Αρχικά το νομοσχέδιο προέβλεπε την υποχρέωση αυτή να την καθορίζει με διάταγμα του ο Υπουργός εφόσον το κρίνει αναγκαίο αλλά η Βουλή θα την ενσωματώσει στην κείμενη νομοθεσία προκρίνοντας πως με το διάταγμα που θα εκδίδεται θα καθορίζονται ποιοι συγκεκριμένοι όροι εργοδότησης θα περνούν στο σύστημα.

Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά στην ουσία σε διπλασιασμό των ποινών σε εργοδότες που εντοπίζονται να απασχολούν άτομα χωρίς προηγουμένως να υπάρχουν εγγραφές τους στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Συγκεκριμένα το πρόστιμο που θα επιβάλλεται σε εργοδότη για κάθε περίπτωση αδήλωτης εργασίας μισθωτού προβλέπεται να αυξηθεί από 500 ευρώ που είναι σήμερα σε 1000 ευρώ, με τα εν λόγω πρόστιμα.

Το εν λόγω πρόστιμο θα παραμείνει διοικητικό και όχι εξώδικο όπως αρχικά προτάθηκε προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε νομική εκμετάλλευση και αμφισβήτηση της ύπαρξης δύο ειδών προστίμων για το ίδιο αδίκημα.

Στο πλαίσιο δε αυστηροποίησης των ποινών για το θέμα προκειμένου να καταστεί αποτρεπτικό το αδίκημα από πλευράς εργοδότων στη νομοθεσία προβλέπεται επίσης να ενσωματωθεί πρόνοια για διπλασιασμό των προστίμων εφόσον υπάρξει νέα παράβαση της νομοθεσίας από τον ίδιο εργοδότη.

Συγκεκριμένα προβλέπεται η εισαγωγή νέου εδαφίου στον Περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμο ώστε σε περίπτωση κατά την οποία επιθεωρητής διαπιστώνει επανάληψη του αδικήματος της αδήλωτης εργασίας από τον εργοδότη για δεύτερη ή τρίτη φορά εντός δύο ετών από την επιβολή σε αυτόν του πρώτου προστίμου, η ποινή/πρόστιμο για κάθε αδήλωτο μισθωτό να αυξάνεται σε δύο χιλιάδες ευρώ και σε τρεις χιλιάδες σε περίπτωση επανάληψης του αδικήματος για τρίτη φορά.

Στο 13% η αδήλωτη

Γενικότερα στόχος των αυξημένων προστίμων, όπως ανέφερε και ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου το Σάββατο, είναι οι ποινές να λειτουργούν αποτρεπτικά, με το κόστος της ποινής να έρχεται σε αντιδιαστολή με το όφελος που μπορεί να έχει ο εργοδότης από την αδήλωτη εργασία.

Οι αναφορές του Υπουργού έγιναν στο πλαίσιο των εργασιών της 7ης Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων και συμμετοχής του σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εργασίας των Βουλής των Νέων.

Ο ίδιος κατέγραψε εκ νέου τις αρνητικές συνέπειες που προκύπτουν από το φαινόμενο της αδήλωτης αλλά και της υποδηλωμένης εργασίας που υποσκάπτει και τα δικαιώματα των εργαζομένων και όχι μόνο τον υγιή ανταγωνισμό και τα κοινωνικά ταμεία. Όπως επίσης είπε για το θέμα ο Υπουργός Εργασίας το οριζόντιο ποσοστό της αδήλωτης εργασίας ανέρχεται στο 13% περίπου.

Παρατήρησε, όμως πως υπάρχουν τομείς όπου το ποσοστό είναι χαμηλότερο αλλά και υψηλότερο κάνοντας εκ νέου αναφορά στην οικοδομική βιομηχανία, όπως και όταν παρουσίαζε τα σχετικά νομοσχέδια στη Βουλή.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More