Friday, November 22, 2024
Home » Η πρόταση για κοινό Πάσχα Ορθόδοξων-Καθολικών και τι σημαίνει

Η πρόταση για κοινό Πάσχα Ορθόδοξων-Καθολικών και τι σημαίνει

0 comments

Η πρόταση του Πάπα Φραγκίσκου και η μετέπειτα ευχή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για κοινό εορτασμό του Πάσχα από Ορθόδοξους και Ρωμαιοκαθολικούς έφερε αντιδράσεις αλλά και τον φόβο κάποιων πιστών για ένωση των Εκκλησιών.

Κάτι τέτοιο ωστόσο δε μπορεί να συμβεί όπως εξήγησε στη Cyprus Times η Θεολόγος και Κανονολόγος Δρ. Αρετή Δημοσθένους λέγοντας μάλιστα ότι εάν γίνει μία τέτοια συμφωνία αυτοί που θα μετακινήσουν την ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα είναι οι Ρωμαιοκαθολικοί και όχι οι Ορθόδοξοι.

Advertisement

«Ο καθορισμός του Πάσχα για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς γίνεται με βάση το ιουδαϊκό ημερολόγιο και είναι συνυφασμένο με το πότε γιορτάζουν οι Εβραίοι το Ιουδαϊκό Πάσχα, το οποίο είναι πάντα μετά την εαρινή πανσέληνο. Η σταύρωση του Ιησού Χριστού συνέπεσε με το Πάσχα τους και επειδή δε γινόταν με βάση την παράδοση τους να υπάρχει νεκρός επάνω στο σταυρό τέτοια ημέρα, έδωσαν άδεια στον Ιωσήφ τον από Αριμαθαίας, τον τότε βουλευτή, να κατεβάσει τον Χριστό γρήγορα και να τον ενταφιάσει.

Οι Χριστιανοί αποφάσισαν να το εορτάζουν μία εβδομάδα μετά ωστόσο όταν έγινε το νέο ημερολόγιο οι Ορθόδοξοι αποφάσισαν να το γιορτάζουν με τους παλαιοημερολογίτες, δηλαδή 13 ημέρες μετά, ώστε να γίνεται την ίδια ημέρα για όλους μας η τελετή αφίξεως του Αγίου Φωτός», ανέφερε ο Δρ. Δημοσθένους.

Γιατί φέτος γιόρτασαν πρώτοι οι Ρωμαιοκαθολικοί;

Ως εκ τούτου με βάση τον μέχρι τώρα καθορισμό, το Πάσχα εορτάζεται πρώτα από τους Εβραίους, μετά από τους Ρωμαιοκαθολικούς με βάση το γρηγοριανό ημερολόγιο και λίγο αργότερα από τους Ορθόδοξους Χριστιανούς με βάση το παλιό ημερολόγιο. Ωστόσο φέτος οι Ρωμαιοκαθολικοί το γιόρτασαν ένα μήνα νωρίτερα από τους Εβραίους.

«Αυτό έγινε από λάθος, καθώς φέτος το Πάσχα των Εβραίων γιορτάστηκε Απρίλη και όχι μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας όπως είθισται να εορτάζεται. Αιτία ήταν το γεγονός ότι στο ιουδαϊκό ημερολόγιο ο μήνας έχει 29,5 μέρες και έτσι κάθε μερικά χρόνια περισσεύει ένας μήνας και προστίθεται σε κάποιο έτος. Έτσι φέτος ήταν η χρονιά που προστέθηκε ένας μήνας και το Πάσχα των Εβραίων πήγε ένα μήνα μετά. Οι Ορθόδοξοι συνεπείς το εορτάσαμε κανονικά μία εβδομάδα μετά από αυτούς, ωστόσο οι Ρωμαιοκαθολικοί φαίνεται να μην το είχαν συνειδητοποιήσει και έτσι γιόρτασαν ένα μήνα νωρίτερα. Δηλαδή μετά την εαρινή πανσέληνο όπως γίνεται συνήθως. Με αυτό τον τρόπο όμως εκτέθηκαν στους πιστούς τους οι οποίοι αντέδρασαν γνωρίζοντας ότι ο εορτασμός έρχεται μετά απ’ αυτόν των Ιουδαίων όταν και εφόσον ο Χριστός κατέβηκε από τον σταυρό».

Αποτέλεσμα αυτού, όπως ανέφερε η Δρ. Δημοσθένους, ο Πάπας ζήτησε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη όπως καθοριστεί μία κοινή ημερομηνία που να εορτάζεται το Πάσχα απ’ όλα τα χριστιανικά δόγματα. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει πιθανότητα το Πάσχα των Ορθόδοξων Χριστιανών να μετακινηθεί και να εορτάζεται μαζί με τους Καθολικούς καθώς ο καθορισμός του είναι συνυφασμένος με αυτό των Ιουδαίων. «Αν είναι να γίνει μία τέτοια συμφωνία τότε αυτοί που θα μετακινήσουν την ημερομηνία τους είναι οι Ρωμαιοκαθολικοί».

Δεν υπάρχει θέμα ένωσης των Εκκλησιών

Κληθείσα να σχολιάσει εάν γίνει μία τέτοια συμφωνία κατά πόσον αυτή θα μεταφράζεται ως ένα βήμα προς ένωση των Εκκλησιών η Δρ. Δημοσθένους τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υφίσταται.

«Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Δεν αποκλείεται όμως κάποιοι να προσπαθήσουν να κάνουν ένωση των Εκκλησιών αλλά αυτό δε θα γίνει με τον ορισμό κοινής ημερομηνίας για το Πάσχα. Είναι άλλο θέμα ο καθορισμός της ημερομηνίας του εορτασμού του Πάσχα στους Χριστιανούς καθώς όπως προείπαμε είναι συνυφασμένο με τον εορτασμό του ιουδαϊκού Πάσχα και το ιουδαϊκό ημερολόγιο».

Η προφητεία για ένωση των Εκκλησιών και το πολυπόθητο γεγονός

Όλες αυτές οι σκέψεις, ευχές και προτάσεις των θρησκευτικών ηγετών βάζουν μερικούς πιστούς να συνδέουν γεγονότα αλλά και προφητείες.

Πολλοί ακούγοντας για κοινό Πάσχα και μεταφράζοντας το με ένωση εκκλησιών σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εκτιμούν ότι πιθανόν να πρόκειται για την προφητεία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Κληθείσα να σχολιάσει, η Δρ. Δημοσθένους ανέφερε πως όντως υπάρχει η προφητεία του Άγιου Κοσμά του Αιτωλού που λέει πως όταν θα γιορτάσουν μαζί το Πάσχα θα γίνει το ποθούμενο. «Τι εννοούμε με το ποθούμενο; Ότι δηλαδή η Κωνσταντινούπολη θα επιστρέψει στα χέρια των Χριστιανών Ρωμιών ενώ θα έχει προηγηθεί ο Γ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ωστόσο και πάλι αυτό κανείς δε ξέρει πότε θα γίνει. Απλά τώρα το συνδέουν με τις εξελίξεις στην περιοχή μας και το ενδεχόμενο μίας γενικευμένης σύρραξης και του φόβου ενός Γ Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλά και πάλι να τονίσουμε ότι ένας κοινός εορτασμούς του Πάσχα δε σημαίνει ένωση Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών».

Εξήγησε δε ότι στην προφητεία ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός λέει «όταν θα γιορτάσουν μαζί το Πάσχα» χωρίς όμως να εξηγεί τον λόγο που θα γίνει αυτό. «Όταν υπάρχει ένας εορτασμός, δε ξέρουμε πότε αλλά και το πώς θα γίνει αυτό. Δηλαδή ο Άγιος Κοσμάς δεν αναφέρει αν θα μας ακολουθήσουν οι Ρωμαιοκαθολικοί η εάν θα τους ακολουθήσουμε εμείς! Ασφαλώς το είπε για να προσέξουμε να μην πάμε μαζί τους. Εκείνοι να έρθουν. Ας μην ξεχνάμε ότι από το 2000 ως και το 2100 θα υπάρξουν αρκετές φορές που Ορθόδοξοι και Ρωμαιοκαθολικοί θα έχουν κοινή ημερομηνία εορτασμού όπως θα συμβεί ημερολογιακά και το 2025. Όσο περνάνε τα χρόνια θα βλέπουμε να συμπίπτουν όλο και πιο πολύ».

Η ευχή του Πατριάρχη και ο εορτασμός στη Νίκαια

Πάντως όλα αυτά ξεκίνησαν με αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην οποία αναφέρονταν τα πιο κάτω:

«Εν τω πνεύματι τούτω, εκφράζεται ομοθυμαδόν η ευχή ο κοινός εορτασμός του Πάσχα κατά το επόμενον έτος υπό της Ανατολικής και Δυτικής Χριστιανοσύνης, να μη αποτελέση μίαν ευτυχή απλώς σύμπτωσιν, αλλά την απαρχήν της καθιερώσεως κοινής ημερομηνίας διά τον εορτασμόν του κατ᾽ έτος, συμφώνως προς το Πασχάλιον της καθ᾽ ημάς Ορθοδόξου Εκκλησίας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη λήξη των εργασιών της Σύναξης της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Tο εφετινό Πάσχα, στις 20 Απριλίου 2025, συμπίπτει ημερολογιακά για τις δύο Εκκλησίες.

Στην καταληκτήρια ομιλία του, στη Σύναξη της Ιεραρχίας του Θρόνου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπενθύμισε στους Ιεράρχες ότι στα τέλη Μαΐου 2025 θα πραγματοποιηθεί στη Νίκαια της Βιθυνίας ο επίσημος εορτασμός για τη συμπλήρωση 1.700 ετών από τη σύγκληση της Α’ Οικουμενικής Συνόδου.

Στη Νίκαια θα παρευρεθεί αυτοπροσώπως και ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος τον περασμένο Δεκέμβριο εξέφρασε για πρώτη φορά την επιθυμία του για κοινό εορτασμό του Πάσχα.

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More