Saturday, October 12, 2024
Home » Ανάλυση CT: Τρεις καρέκλες, τρεις ατζέντες και δύο στόχοι. Το πλαίσιο συζητήσεων στο δείπνο

Ανάλυση CT: Τρεις καρέκλες, τρεις ατζέντες και δύο στόχοι. Το πλαίσιο συζητήσεων στο δείπνο

0 comments

Το βράδυ της Τρίτης τελειώνουν τα ψέματα για το Κυπριακό – Οδηγός για εξελίξεις το δείπνο στη Νέα Υόρκη – Έτοιμος για παν ενδεχόμενο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Επιδιώκει επανέναρξη των συνομιλιών, όπως και ο Αντόνιο Γκουτέρες – Στο ακριβώς αντίθετο στοχεύει ο Ερσίν Τατάρ – Όσα γνωρίζουμε για τις θέσεις και διαθέσεις των τριών πρωταγωνιστών

Η μεγάλη εικόνα θέλει το δείπνο των ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να φέρνει εξελίξεις στο Κυπριακό. Χωρίς να μπορεί κάποιος να πει με σαφήνεια την κατεύθυνση στην οποία θα οδηγηθούν τα πράγματα. Οι ατζέντες, οι στόχοι και οι προθέσεις των τριών πρωταγωνιστών διαφέρουν. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο στοιχείο που θα βρίσκεται στο τραπέζι πριν να σερβιριστεί το ορεκτικό, το βράδυ της Τρίτης (ώρα Νέας Υόρκης).

Advertisement

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πάει στη συνάντηση με διάθεση να φέρει θετικό αποτέλεσμα, δηλαδή να γίνουν βήματα για επανέναρξη των συνομιλιών. Η αδιαπραγμάτευτη θέση του είναι πως η διαδικασία πρέπει να κινηθεί βάσει του συμφωνημένου πλαισίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στόχος πρέπει να είναι η αναζήτηση λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δηλώνει έτοιμη να συζητήσει για νέα μεθοδολογία υπό προϋποθέσεις. Η πιο βασική από αυτές είναι η μη συζήτηση για αλλαγή της μορφής λύσης.

Κάτω από αυτή την ομπρέλα, εξετάστηκαν από την ελληνοκυπριακή πλευρά διάφορα σενάρια. Ανάμεσα τους και μια λίστα με κίνητρα που θα μπορούσαν να δοθούν στην τουρκική πλευρά για να διαπραγματευτεί επί του συμφωνημένου πλαισίου. Σίγουρα μαζί με τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες. Για παράδειγμα υπάρχουν στο συρτάρι ΜΟΕ που απαντούν στις ανησυχίες που εκφράζονται από πλευράς Τουρκοκυπρίων.

Στην άλλη άκρη του τραπεζιού θα κάθεται ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος δηλώνει πως παραμένει προσκολλημένος στην προϋπόθεση για εξασφάλιση της κυριαρχικής ισότητας και λύση δύο κρατών. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί ο κατοχικός ηγέτης ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της Άγκυρας. Για αυτό και αναμένεται ότι θα εμμείνει στην πρόταση των έξι σημείων που κατέθεσε στη Γενεύη τον Απρίλιο του 2021. Χωρίς να είναι τελικά ξεκάθαρο εάν θα μιλήσει για την αξίωση για απευθείας εμπόριο, πτήσεις και επαφές.

Για να υπάρξει μετακίνηση θέσεων, θα πρέπει πρώτα να ληφθεί η ανάλογη απόφαση από πλευράς Ερντογάν. Ο έλεγχος είναι στην Άγκυρα και για αυτό ακριβώς η τουρκική επιδίωξη που υπάρχει σήμερα είναι μια σύνοδος 4+1. Δηλαδή ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, οι δύο κοινότητες στην Κύπρο, μαζί με εκπροσώπους από την Ελλάδα και την Τουρκία.

Στη μέση θα κάθεται ο άνθρωπος που θα επιχειρήσει το δύσκολο εγχείρημα να μειώσει την απόσταση ανάμεσα στα δύο μέρη. Ο Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται να παρουσιάσει στο δείπνο μια νέα φόρμουλα επί της διαδικασίας, βασισμένη στις διαπιστώσεις στις οποίες κατέληξε η Μαρία Άνχελα Ολγκίν. Σύμφωνα με τις ενδείξεις θα πρόκειται για έναν οδικό χάρτη για επανέναρξη συνομιλιών, με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο.

Ο Γενικός Γραμματέας αναμένει βήματα καλής θέλησης και από τις δύο πλευρές, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της επανέναρξης. Υπάρχει ένα σενάριο που τον θέλει να προτείνει ένα διαδικαστικό πλαίσιο με πρώτο στάδιο τις συνομιλίες για τις εγγυήσεις, τα στρατεύματα και το διαμοιρασμό εξουσίων. Εάν υπάρξει πρόοδος τότε η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, με συζήτηση των υπόλοιπων πτυχών όπως το περιουσιακό και το εδαφικό.

Εάν θα μπει κάτι τέτοιο στο τραπέζι, εάν θα γίνει αποδεκτό από τους δύο ηγέτες και θα προκύψουν συγκεκριμένες εξελίξεις θα το μάθουμε τα ξημερώματα της Τετάρτης. Μαζί με όλες τις λεπτομέρειες για την επόμενη σελίδα στο Κυπριακό.

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More