Saturday, October 12, 2024
Home » Μια προσαύξηση σε υπάλληλο της ΑΗΚ από το 2013

Μια προσαύξηση σε υπάλληλο της ΑΗΚ από το 2013

0 comments

Μια προσαύξηση αναδρομικά από το 2013 θα πληρώσει η ΑΗΚ σε υπάλληλό της, μετά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου να κρίνει ότι ο Κανονισμός υπερισχύει της εγκυκλίου ιεραρχικά στους κανόνες δικαίου.

Το θέμα έφτασε στο Δικαστήριο, όταν υπάλληλος της ΑΗΚ ευθύς μετά που πήρε πτυχίο μηχανολόγου μηχανικού από το ΤΕΠΑΚ το 2013, αιτήθηκε δυνάμει του Κανονισμού 19 των περί της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (Όροι Υπηρεσίας) Κανονισμών του 1986, μια ετήσια προσαύξηση. Η ΑΗΚ με επιστολή της απέρριψε το αίτημα αυτό και τον πληροφόρησε ότι, με βάση τον Κανονισμό 19(ΙV) της Κ.Δ.Π. 291/1986, οι αναγνωρισμένες εξετάσεις, για τις οποίες η Αρχήπαραχωρεί επίδομα, καθορίζονται ανάλογα με τις εκάστοτε αποφάσεις της.

Όπως προκύπτει από την περιεχόμενη στην επιστολή ημερομηνίας 6.12.2013 επίδικη απόφαση, το αίτημα του αιτητή απορρίφθηκε επειδή διαπιστώθηκε ότι η περίπτωσή του δεν εμπίπτει στις διατάξεις της Εγκυκλίου, στην τελευταία παράγραφο της οποίας προβλέπεται ότι υπάλληλοι που έχουν κερδίσει οποιεσδήποτε προσαυξήσεις, δεν δικαιούνται περαιτέρω παραχώρησης επιπρόσθετης προσαύξησης. Ο αιτητής, σύμφωνα με τα γραφόμενα στην επιστολή, είχε ήδη επωφεληθεί τριών προσαυξήσεων, είχε τοποθετηθεί στην 9η βαθμίδα της κλίμακας Α2 με την πρόσληψή του στη θέση χειριστή μηχανών την 1.1.2004, ενώ του παραχωρήθηκε και μια πρόσθετη προσαύξηση την 1.6.2006 λόγω κατοχής διπλώματος ΑΤΙ. Με αποτέλεσμα, σύμφωνα πάντα με την επίδικη απόφαση, αυτός να μη δικαιούται επιπρόσθετων προσαυξήσεων.

Μετά από επιχειρηματολογία των δύο πλευρών το Διοικητικό Δικαστήριο αποδέχθηκε τη θέση του δικηγόρου του αιτητή, Δημοσθένη Στεφανίδη ότι ο Κανονισμός 19 υπερισχύει της εγκυκλίου. «Είναι σαφές ότι η υπό του Κανονισμού 19 προβλεπόμενη ευχέρεια της Αρχής, αφορούσε μόνον στον υπ’ αυτής καθορισμό των εξετάσεων ως τελικών και, συνακόλουθα, ως αναγνωρισμένων. Όμως, ως προς το ζήτημα της απόκτησης πτυχίου Πανεπιστημίου ή Ανώτατης Σχολής από υπάλληλο της Αρχής, όπως συνέβη με τον αιτητή που απέκτησε πτυχίο μηχανολόγου μηχανικού από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου(ΤΕΠΑΚ) στις 20.6.2013, ο ίδιος Κανονισμός είναι σαφής και δεν επιδέχεται πολλαπλής ερμηνείας: σε αυτές τις περιπτώσεις, η Αρχή οφείλει να παραχωρήσει στον υπάλληλο μια πρόσθετη ετήσια προσαύξηση.

Τονίζεται ότι οι πιο πάνω διαπιστώσεις βρίσκονται σε πλήρη συμβατότητα με την απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, ημερομηνίας 6.3.2024, το οποίο παρέσχε πολύτιμη καθοδήγηση και επί του έτερου ζητήματος που αναφύεται στην παρούσα, ήτοι αυτό της ιεραρχίας των κανόνων δικαίου, τονίζοντας τη φύση της Εγκυκλίου ως εσωτερικού ερμηνευτικού κανονιστικού νομοθετήματος, έπεται σε ιεραρχία της Κανονιστικής Διοικητικής Πράξης».

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More