Thursday, October 10, 2024
Home » Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: «Δεν γίνονται επαναπροωθήσεις μεταναστών» – Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον Λίβανο

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: «Δεν γίνονται επαναπροωθήσεις μεταναστών» – Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον Λίβανο

0 comments

Την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για καταδίκη της Κύπρου σε ότι αφορά υπόθεση επιστροφής Σύριων αιτητών ασύλου στο Λίβανο το 2020, σχολίασε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης είπε ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ που αφορά υπόθεση του 2020 μελετάται, επαναλαμβάνοντας ότι από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της Κυβέρνησης, η αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού είναι πάντοτε εντός του πλαισίου του διεθνούς κι ευρωπαϊκού δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας.

Ερωτηθείς εάν γίνονται επαναπροωθήσεις, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «δεν γίνονται». Αυτό τονίστηκε κατ’ επανάληψη κι έχει απαντηθεί, είπε, «και η αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού από την χώρα μας έχει χαιρετισθεί πολλές φορές από όλους τους αρμόδιους φορείς».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τη ροή μεταναστών λόγω των συνθηκών στην περιοχή ο Εκπρόσωπος είπε ότι παρακολουθούν όλες τις εξελίξεις κι αν παραστεί ανάγκη θα ενεργοποιηθεί και το σχέδιο «Ναυκράτης». Τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ανέφερε, αξιολογούνται συνεχώς, λέγοντας ότι είναι συγκεκριμένες οι δυνατότητες της Κύπρου ν’ ανταπεξέλθει δεδομένου του μεγέθους της και της εγγύτητας στην περιοχή. Προς το παρόν είμαστε σε σημείο που μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση, δήλωσε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αριθμός μεταναστών εξακολουθούν να βρίσκονται στη νεκρή ζώνη και δεν έχουν την δυνατότητα να κάνουν αίτηση πολιτικού ασύλου στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι θα πρέπει να δούμε «τη γενεσιουργό αιτία. Για ποιο λόγο βρίσκονται εκεί». Έχουν έρθει, είπε, από μια χώρα που θεωρείται ασφαλής και θα «πρέπει να δούμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο τις γενεσιουργές αιτίες του μεταναστευτικού».

Την ίδια ώρα αίτημα της Κυβέρνησης του Λιβάνου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως δήλωσε μετά τη συνεδρία ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι το αίτημα έγινε μέσω του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας για παραχώρηση φαρμακευτικής βοήθειας κι αναλωσίμων.

Η βοήθεια θα τροχοδρομηθεί από το Υπουργείο Υγείας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, πρόσθεσε ο κ. Λετυμπιώτης.

«Το Υπουργείο Υγείας έχει μελετήσει αίτημα από την Κυβέρνηση του Λιβάνου, συνοδευόμενο από σχετικούς καταλόγους προϊόντων, για παραχώρηση φαρμακευτικής βοήθειας και αναλωσίμων για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ως επακόλουθο του συνεχιζόμενου πολέμου. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας που θα αποστείλει. Το Υπουργείο Υγείας θα τροχοδρομήσει την αποστολή του ως βοήθεια στον Λίβανο το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στη συνέχεια, ερωτηθείς κατά πόσο αναμένεται να αυξηθούν οι αφίξεις πολιτών από τον Λίβανο, εντός του πλαισίου του Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ», ο κ. Λετυμπιώτης απάντησε: «Ως προς το “ΕΣΤΙΑ” να σας πω ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε όσο μεγάλο αριθμό πολιτών επιθυμήσουν να αξιοποιήσουν το Σχέδιο “ΕΣΤΙΑ”, για να μπορέσουν να επαναπατριστούν. Έχουν ληφθεί μέτρα, για να μπορέσουν να διανυκτερεύσουν μέχρι και 7.000 άτομα το βράδυ, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι περισσότεροι πολίτες παραμένουν στη χώρα μας για κάποιες ώρες ή έστω για μια μόνο διανυκτέρευση. Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι δυνητικά μπορεί να επιτρέψει τη φιλοξενία αρκετών ατόμων για λίγες ώρες στην Κύπρο μέχρι να επιτρέψουν να επιστρέψουν στις χώρες τους. Έχουμε ως χώρα και την εμπειρία του 2006 με πολύ μεγάλους αριθμούς, και ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα. Εδώ και καιρό βρισκόμασταν σε ετοιμότητα, πριν από την ενεργοποίηση του σχεδίου “ΕΣΤΙΑ”, ακριβώς, για να είμαστε σε θέση να αντεπεξέλθουμε, και θα ανταπεξέλθουμε. Και είναι γι’ αυτόν τον λόγο που όλα τα κράτη, τα οποία επιθυμούσαν να επαναπατριστούν οι πολίτες τους έχουν επικοινωνήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία, και σε συνεργασία μας με εμάς έχουν επιστρέψει οι πολίτες τους στις χώρες τους.»

Πηγή: Φilenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More