Wednesday, October 9, 2024
Home » Σφοδρή επίθεση Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων στην Υπουργό Γεωργίας – Στην Κομισιόν βλέπουν με δυσπιστία την Κύπρο

Σφοδρή επίθεση Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων στην Υπουργό Γεωργίας – Στην Κομισιόν βλέπουν με δυσπιστία την Κύπρο

0 comments

Απρόσμενη επίθεση δέχθηκε κατά τη σημερινή συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας για το χαλλούμι, η Υπουργός Γεωργίας από την Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων. Η Στέλλα Μιχαηλίδου παίρνοντας το λόγο δύο ώρες μετά την έναρξη της συζήτησης, αναφέρθηκε σε ζητήματα που ενόχλησαν την Μαρία Παναγιώτου.

Η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι ουσιαστικά ότι δεν είχε ακούσει καθόλη τη διάρκεια της συζήτησης την πορεία που θα ακολουθηθεί ώστε μέχρι το 2029 που θα εκπνεύσει η παράταση που έλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία για την ποσόστωση του χαλλουμιού να υπερέχει το αιγοπρόβειο του αγελαδινού γάλακτος. «Δεν έχω ακούσει ένα roadmap, τη διαδικασία με την οποία σε πέντε χρόνια θα φέρω εις πέρας και θα είμαι έτοιμος για να έχω αυτό το 51%-49%. Δεν το λέω για να πω κάποιου τι έκανες σωστά και τι δεν έκανες. Δεν είναι αυτή η αρμοδιότητά μου», είπε.

Συνεχίζοντας, σημείωσε, ότι η αρμοδιότητα της είναι να κτίζει εμπιστοσύνη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Τα θέματα που χειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πολλαπλά και πλέον γίνονται ολοένα και πιο δύσπιστοι, ολοένα οι ερωτήσεις προς το γραφείο μας είναι πολύ περισσότερες, οι ερωτήσεις είναι πιο λεπτομερής, και στο τέλος, εντελώς ισοπεδωτικά, μόλις δουν κάτι από την Κύπρο το αμφισβητούν πάρα πολύ».

Η κ. Μιχαηλίδου αναφερόμενη στα όσα είπε προηγουμένως η αρμόδια Υπουργός για την Επιτροπή Παρακολούθησης για την ποσόστωση στο χαλλούμι πρόσθεσε: Βλέπω ένα τραπέζι με πολλούς συνυπεύθυνους όπως μας είπε η Υπουργός, αφού κάθονται και αποφασίζουν όλοι μαζί. Επί της ουσίας, δεν είμαι 100% σίγουρη αν στο τέλος της ημέρας είναι αυτή η οδός που θα φέρει το ποθητό αποτέλεσμα. Κάποιος πρέπει να πάρει την απόφαση. Να ακούσεις τις απόψεις. Να συμβουλευτείς. Ως γραφείο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων σημειώνω ότι σήμερα επί της ουσίας, δεν έχουμε ουσιαστική πρόοδο».

Επιπλέον, η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε ότι θεωρεί ύψιστης σημασίας για την Κύπρο το θέμα του χαλλουμιού ΠΟΠ, τονίζοντας να μην είναι ένας λόγος να χάσουμε την αξιοπιστία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τοποθέτηση που προκάλεσε την παρέμβαση του προέδρου της Επιτροπής Γιαννάκη Γαβριήλ, ο οποίος διερωτήθηκε, τι άλλο θέλετε από τη στιγμή που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποκαλεί την Κύπρο, Μεξικό!

Η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε και στο σημερινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Φ» για τη νέα στρατηγική που περιλαμβάνει 11 δράσεις συνολικού κόστους€110 εκατ. για στήριξη της γεωργοκτηνοτροφίας. Απευθυνόμενη στην Επιτροπή Γεωργίας και στην Υπουργό σημείωσε ότι, αυτά τα οποία διάβασε ενδεχομένως να άπτονται του Γραφείου της, δηλώνοντας έτοιμη να τα εξετάσει και να αξιοποιηθούν σωστά τα εργαλεία που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Έντονη ήταν η αντίδραση της Υπουργού Γεωργίας. «Πραγματικά εκπλήσσομαι διότι παρουσιάζεται το Υπουργείο το οποίο προΐσταμαι ωσάν να μην ακολουθεί κανονισμούς και ωσάν να μη ακολουθεί τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πράγμα για το οποίο οι οδηγίες μου προς τους λειτουργούς μου είναι ξεκάθαρες, να προχωρούν πάντα με το γράμμα του νόμου». Αναφερόμενη στην τοποθέτηση της Εφόρου για το σημερινό δημοσίευμα του «Φ» η απάντηση της Υπουργού είναι ότι δεν είχε προβεί σε δηλώσεις για την Στρατηγική. Στις 10 Οκτωβρίου, σημείωσε, παρουσιάζουμε την Στρατηγική σε δημοσιογραφική διάσκεψη και είμαστε στη διάθεση όποιου ενδιαφέρεται να του εξηγήσουμε αναλυτικά τις δράσεις που περιλαμβάνει.

Σε σχέση με την Επιτροπή Παρακολούθησης για την ποσόστωση η κ. Παναγιώτου είπε χαρακτηριστικά «Φυσικά και έχουμε οδικό χάρτη. Πολύ συγκεκριμένα χρηματοδοτικά σχέδια για αύξηση της παραγωγής αιγοπροβειου που είναι σημαντικό πρόβλημα, αλλά και χρηματοδοτικά εργαλεία για τους αγελαδοτρόφους για να προσαρμόσουν στις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Δίνεται μια εντύπωση πως καθόμαστε στην Επιτροπή και πίνουμε καφέ. Δεν καθόμαστε για να διαπραγματευτούμε. Ξέρουμε που έχουμε ευθύνη και την αναλαμβάνουμε. Καθόμαστε για να δώσουμε λύσεις. Έχουμε καθήκον να κερδηθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκομένους και να στηρίξουμε όλους μέσα από τα σχέδια μας».

Η κ. Μιχαηλίδου επανήλθε για το σημερινό δημοσίευμα του «Φ» και ανέφερε ότι είναι στη διάθεση του Υπουργείου να το συζητήσει, σημειώνοντας ότι αλλάζουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί που διέπουν τις κρατικές ενισχύσεις. Περαιτέρω, πρόσθεσε ότι «ούτε είπα ότι κάθονται στο τραπέζι για να πιουν καφέ. Κατά τη γνώμη μου, την Κυπριακή Δημοκρατία θα τη γνωρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα από την αρμόδια Αρχή».

Στην προσπάθειά της να συνεχίσει τη συζήτηση η κ. Μιχαηλίδου, παρενέβη ο κ. Γαβριήλ συστήνοντας στην Υπουργό και στην Έφορο να βρουν μεταξύ τους.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More