Tuesday, October 8, 2024
Home » Αλλοπρόσαλλές πολιτικές και αμπελοφιλοσοφίες

Αλλοπρόσαλλές πολιτικές και αμπελοφιλοσοφίες

0 comments

Περί ακρίβειας και αδιαφορίας ο λόγος

Του Νικόλα Πέτρου Καπαρτή

Πραγματικά τόσο την προηγούμενη κυβέρνηση όσο και την παρούσα δεν ξέρεις από πού να τις πιάσεις. Είναι πλέον ξεκάθαρό πως η ασυνέπεια στην πολιτική είναι κάτι που χαρακτηρίζει αρκετά κόμματα, αλλά το φαινόμενο που παρατηρείται με τα κόμματα που στηρίζουν τη νυν κυβέρνηση όπως και την προηγούμενη δεν έχει προηγούμενο. Από τη μια ο ΔΗΣΥ μας κουνούσε το δάκτυλο επί 10 χρόνια και μας μιλούσε για δημοσιονομική πειθαρχία -αγνοώντας ότι οι τράπεζες πλούτιζαν σε βάρος των πολιτών- και σήμερα που είναι… αντιπολίτευση το παίζει «Ρομπέν των Δασών» και παραθέτει προτάσεις κατά της ακρίβειας. Ήθελα να ήξερα που ήταν ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου όλα αυτά τα χρόνια όταν το ΑΚΕΛ φωνασκούσε για τις δυσοίωνες συνθήκες που βιώνουν οι πολίτες και κυριότερα οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Εκτός και αν δεν ήταν ο κ. Νεοφύτου ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος για 10 συναπτά έτη και ήταν κάποιος άλλος ο οποίος του έμοιαζε.

Advertisement

Από την άλλη δε, βλέπουμε σήμερα τα συγκυβερνώντα κόμματα να «σφυρίζουν αδιάφορα» για την απόφαση της παρούσας κυβέρνησης να τερματίσει την επιδότηση του ηλεκτρισμού και του μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα. Βέβαια, αν στην Προεδρία δεν βρισκόταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης, τον οποίον στήριξαν, να είστε βέβαιοι πως τα συγκυβερνώντα κόμματα θα βρίσκονταν αυτή τη στιγμή στα «σχοινιά» και θα μας μιλούσαν για οικονομικό στραγγαλισμό των πολιτών, όπως έπρατταν τα περασμένα χρόνια.

Είναι για να διερωτάται κανείς, έχετε κατέβει ποτέ όλοι εσείς από τους «θρόνους» σας κάτω στην κοινωνία να δείτε πόσο ασφυκτική έχει γίνει η ζωή για τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι τιμές στα φθαρτά και τα είδη πρώτης ανάγκης έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, συνταξιούχοι δυσκολεύονται να βγάλουν το μήνα, οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος τρομάζουν, ζευγάρια οδηγούνται στα διαζύγια γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά και μεγάλος αριθμός νέων δεν μπορεί ούτε καν να μπει στο ενοίκιο. Όσον αφορά την προοπτική αγοράς πρώτης κατοικίας ούτε λόγος… Ήθελα να ήξερα με ποιο σκεπτικό έρχεται η κυβέρνηση να λάβει μια τέτοια απόφαση, ποια είναι η αιτιολόγηση της; Μπορεί φαινομενικά ο πληθωρισμός να υποχώρησε όμως τα κατάλοιπα του είναι εκεί και οι πολίτες τα νιώθουν στο πετσί τους καθημερινά. Οι τιμές έμειναν στα ύψη και οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι κεφαλαιοκράτες, είτε το παραδέχεστε είτε όχι.

Παρακολουθώντας τη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται καθημερινά από τηλεοράσεως για τα κατάλοιπα της ακρίβειας, διαπιστώνω πως όλοι αυτοί που κατέχουν ή κατείχαν το θώκο της εξουσίας τα τελευταία 11 χρόνια αρκούνται στο να λένε μονάχα αμπελοφιλοσοφίες, αντί να μας παραθέσουν μια σειρά από σοβαρές προτάσεις για ανακούφιση της κοινωνίας από τη μάστιγα της ακρίβειας.

Το μόνο δε κόμμα που παραθέτει δημοσίως σοβαρές λύσεις, είναι αυτό που επέλεξαν οι πολίτες να κατατάξουν στην πλευρά της αντιπολίτευσης για 15 ολόκληρα χρόνια. Ο λόγος για το ΑΚΕΛ, το οποίο εδώ και χρόνια καταθέτει μια σειρά από υπεύθυνες προτάσεις για στήριξη συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού -στην πράξη και όχι στα λόγια, όπως πράττει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης-, όπως για παράδειγμα για τα θέματα στέγασης και της ενέργειας. Την ίδια ώρα, το ΑΚΕΛ είναι το μοναδικό κόμμα το οποίο τονίζει το πιο αυτονόητο από όλα: Να γίνει φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και φορολόγηση των υπερκερδών στον τομέα της ενέργειας, προκειμένου η κυβέρνηση να εξοικονομήσει πόρους ώστε να μπορεί να εφαρμόσει μια πραγματική κοινωνική πολιτική. Πραγματικά δεν κατανοώ γιατί η κυβέρνηση -μάλλον κατανοώ αλλά δεν έχω διάθεση να μπλέξω σε νομικές περιπέτειές για «λίβελο»- δεν έρχεται να φορολογήσει τα υπερκέρδη των τραπεζών την ώρα που οι ίδιες οι τράπεζες ανακοινώνουν «καμαρωτές» τα υπερκέρδη τους, την ώρα που η κοινωνία είναι γονατισμένη οικονομικά. Αγαπητοί μου σας έχω νέα: Η κοινωνία μπούχτισε από ανέξοδα λόγια και κούφιες υποσχέσεις, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και τη κύρια ευθύνη την έχετε εσείς. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται πλήρως την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, όμως αυτό δε σας δίνει σε καμία περίπτωση το δικαίωμα να τους εμπαίζετε με συνθήματα και τίτλους που δεν θα έχουν κανένα πραγματικό αντίκτυπο στη καθημερινότητα τους. Και όχι κύριε Κεραυνέ, τα 100 εκατομμύρια που βάλατε στον προϋπολογισμό του 2025 για τους χαμηλοσυνταξιούχους, δεν θα βοηθήσουν την πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα του πληθυσμού μας. Είμαι βέβαιος πως σε ένα χρόνο από σήμερα θα κάνουμε ακριβώς την ίδια συζήτηση και εσείς θα μας το παίζεται το ίδιο «σοβαρός» και θα μας μιλάτε για δημοσιονομικές πειθαρχίες, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να βγάλουν το μήνα.

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More