Monday, October 7, 2024
Home » Νεανική Επιχειρηματικότητα: Οδηγώντας την Καινοτομία και την Ανάπτυξη

Νεανική Επιχειρηματικότητα: Οδηγώντας την Καινοτομία και την Ανάπτυξη

0 comments

Η Νεανική Επιχειρηματικότητα αποτελεί έναν ιδιαίτερα ζωτικό και ελπιδοφόρο τομέα της σύγχρονης οικονομίας, καθώς επίσης και ακρογωνιαίο λίθο για την ανάπτυξη και την καινοτομία στην οικονομία του τόπου μας.

Οι νέοι επιχειρηματίες, μέσα από την εξοικείωσή τους με τις νέες τεχνολογίες, φέρνουν νέα ενέργεια, πρωτοποριακές ιδέες και καινοτόμες λύσεις, που μπορούν να αποτελέσουν τα θεμέλια για τη δημιουργία βιώσιμων και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό προστιθέμενη αξία στην οικονομία της χώρας μας.

Ένας σημαντικός παράγοντας που διαφοροποιεί τους νέους επιχειρηματίες, είναι η αυξημένη ευαισθησία τους προς την κοινωνική ευθύνη και την αειφορία. Πολλές νέες επιχειρήσεις ακολουθούν πρακτικές που προωθούν την περιβαλλοντική προστασία και την κοινωνική ευημερία, δημιουργώντας ένα πιο βιώσιμο και δίκαιο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ο ρόλος των νέων επιχειρηματιών επεκτείνεται σε θέματα που αφορούν την καινοτομία και τεχνολογία, λόγω της εξοικείωσης τους με τις νέες τεχνολογίες και τάσεις της αγοράς, την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, διαφοροποιώντας με τον τρόπο αυτό την κυπριακή οικονομία και καθιστώντας την πιο ανταγωνιστική.

Οι νέοι επιχειρηματίες έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται γρήγορα σε μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς, γεγονός που τους επιτρέπει να ανταποκρίνονται άμεσα σε νέες ευκαιρίες και προκλήσεις.

Πρόσθετα, η ίδρυση νέων επιχειρήσεων συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ενισχύει την ανταγωνιστικότητά μας, με την προσέλκυση νέων επενδύσεων, την προώθηση των κυπριακών προϊόντων σε διεθνείς αγορές, ενισχύοντας την εξαγωγική ικανότητα της χώρας μας.

Τα θέματα που αφορούν την αειφόρο και κοινωνική ευθύνη αποτελούν σημεία ευαισθησία για τους νέους επιχειρηματίες, ενσωματώνοντας με τον τρόπο αυτό πρακτικές που προωθούν την περιβαλλοντική προστασία και την κοινωνική ευημερία.

Στην επιτυχία της προσπάθειας αυτής των νέων επιχειρηματιών, η κυβερνητική πολιτική και οργανισμοί, όπως είναι το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), μπορούν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στην παροχή των απαραίτητων εργαλείων και πόρων.

Η υποστήριξη του κράτους, με συγκεκριμένα σχέδια ανάπτυξης της επιχειρηματικότητάς τους, καθώς και με άλλες πρακτικές, όπως είναι η σωστή καθοδήγηση, η εκπαίδευση και η ενθάρρυνση στη δημιουργία των δικών τους επιχειρήσεων, αποτελούν ζωτικής σημασίας παράγοντες για την ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Το ΚΕΒΕ, αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο της νεανικής επιχειρηματικότητας στηρίζει και ενθαρρύνει τους νέους με την ανάληψη ποικιλόμορφων πρωτοβουλιών στην προσπάθειά τους να δραστηριοποιηθούν στον τομέα των επιχειρήσεων με προγράμματα εκπαίδευσης, δικτύωσης και υποστήριξης για να τους βοηθήσει να πέτυχουν τους στόχους τους.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος αυτού είναι η ίδρυση και λειτουργία του Επιμελητήριου Νέων (JCI) στη δύναμη του ΚΕΒΕ, το οποίο στοχεύει στην προώθηση και δημιουργία ενός ιδανικού περιβάλλοντος επιχειρηματικότητας.

«Γε’ νέο Επιχειρείν»

Στα ίδια πλαίσια, το ΚΕΒΕ ανέλαβε την προώθηση και διοργάνωση του θεσμού βράβευσης νέων επιχειρηματιών με την επωνυμία «Γε’ νέο Επιχειρείν» ενός θεσμού που στοχεύει στη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου Ελλήνων και Κυπρίων νέων επιχειρηματιών, οι οποίοι συγκαταλέγονται μεταξύ των ηγετών στο χώρο τους, λειτουργώντας ως πρότυπα για χιλιάδες άλλους νέους.

Στόχος και όραμα είναι η ενεργός εμπλοκή των νέων στην επιχειρηματικότητα η οποία αποτελεί το μέλλον και το μοχλό μετάβασης προς την ανάπτυξη, αλλά και τη δημιουργία νέων συνθηκών που θα δώσουν πρόσθετη ώθηση και νέες προοπτικές για όλους τους τομείς της οικονομία της χώρας μας.

Η νεανική επιχειρηματικότητα είναι ένας σημαντικός μοχλός για την οικονομική ανάπτυξη και την καινοτομία στην Κύπρο. Οι νέοι επιχειρηματίες, με την ενέργεια και την ευρηματικότητά τους, έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν την οικονομία σε νέες εποχές ανάπτυξης και ευημερίας.

Η υποστήριξη από την πολιτεία και τους επιχειρηματικούς φορείς, όπως είναι το ΚΕΒΕ, είναι ζωτικής σημασίας για την αξιοποίηση του δυναμικού αυτού και την εξασφάλιση ενός ευοίωνου μέλλοντος για την κυπριακή οικονομία.

* Διευθυντής Υπηρεσιών, Εμπορίου και Ψηφιοποίησης του ΚΕΒΕ

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More