Monday, October 7, 2024
Home » Σταθερός πυλώνας της οικονομίας ο τουρισμός

Σταθερός πυλώνας της οικονομίας ο τουρισμός

0 comments

Οι προσδοκίες επαληθεύονται ότι ο κόσμος επιστρέφει στην κανονικότητα μετά την Covid-19 εποχή και ευκολότερα ταξιδεύει από ό,τι προηγουμένως, για διακοπές ή αποδράσεις για ολιγοήμερη ανάπαυση και αλλαγή από την καθημερινότητα.

Η επιστροφή αυτή ευνοεί την ανάπτυξη και την οικονομία και συνακόλουθα τον τουριστικό τομέα, διατηρώντας ψηλά την Κύπρο ως αξιοπρόσεκτο και προτιμητέο τουριστικό προορισμό.

Τα πλεονεκτήματα που η Κύπρος προσφέρει σφραγίζουν την ικανοποίηση του επισκέπτη, ο οποίος διαπιστώνει συγχρόνως ότι τα χρήματα του έχουν αξία και ότι μπορεί να απολαύσει όλα αυτά με λιγότερο έξοδο.

Στο πεδίο αυτό, συμβάλλει η συνεργασία των ξενοδοχείων με τους διοργανωτές ταξιδιών, ώστε να διατηρούνται χαμηλά οι τιμές και να διασφαλίζεται συνεχώς η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου. Για αυτό και ο τουρισμός αποτελεί σταθερό πυλώνα, που προσφέρει χρήμα στην οικονομία χρόνο με το χρόνο.

Οι ενδείξεις για τη φετινή χρονιά ξεπερνούν κάθε προσδοκία, ιδιαίτερα μετά το μούδιασμα που παρουσίασαν οι δύο πρώτοι μήνες, λόγω και της γειτονικής διένεξης, αφού η συνέχεια τρέχει με πολύ ψηλούς ρυθμούς και αριθμούς διανυκτερεύσεων μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, ακόμη και τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου.

Η ισχυρή στερλίνα, σε σύγκριση με την ισοτιμία με το ευρώ, ενίσχυσε σημαντικά και αύξησε την κάθοδο Άγγλων τουριστών στην Κύπρο, καλύπτοντας τη σχετική μείωση από αγορές που επηρεάστηκαν, όπως το Ισραήλ, λόγω του πολέμου, και της Γερμανίας, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Επίσης, δεν μπορεί να παραγνωριστεί ότι η Κύπρος μπήκε πολύ δυνατά σε αγορές όπως η Πολωνία, η Γαλλία, οι Σκανδιναβικές χώρες και ότι τυγχάνει ενδιαφέροντος και προτίμησης από Ελβετία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία.

Επιμήκυνση τουριστικής περιόδου

Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, με την ένταξη μέρους ή των μηνών Μάρτιος και Νοέμβριος, μπορεί να αποτελέσει πραγματικότητα, αρκεί να συμβάλουν προς την κατεύθυνση αυτή το Υφυπουργείο Τουρισμού, οι τοπικές Αρχές, τα ξενοδοχεία και τα κέντρα αναψυχής.

Το κυριότερο είναι να συζητήσουν και συμφωνήσουν με τους διοργανωτές ταξιδιών και τις αεροπορικές εταιρείες, ώστε να συνεχίσουν τις πτήσεις τους με την ίδια συχνότητα, χωρίς να διακόπτουν τα προγράμματα τους και τη συνδεσιμότητα της Κύπρου για την κάθοδο περιηγητών.

Θα πρέπει όλοι να συμβάλουν στην προσέλκυση επισκεπτών και κάλυψη θέσεων στα αεροπλάνα για ταξίδια στην Κύπρο. Το όφελος θα είναι μεγάλο αφού από την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αυτών των μηνών, αυξάνεται προοδευτικά η ζήτηση κατά τους επόμενους μήνες με στόχο σταδιακά να επεκταθεί και καλύψει όλο το χρόνο.

Στόχοι προς υλοποίηση

Αποτελεί γεγονός αναντίλεκτο ότι η Κύπρος με τις υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, τη βαρύτητα που αποδίδει στη φιλοξενία, πέραν από τον ήλιο, τις πολύ καλές κλιματολογικές συνθήκες, τις καθαρές θάλασσες και τα λοιπά πλεονεκτήματα που προσφέρει, είναι και η διαπίστωση ότι είναι φθηνότερη και καλύτερη από άλλους τουριστικούς προορισμούς.

Οι διαφημιστικές εκστρατείες και η προσοχή θα πρέπει συνεπώς να επικεντρωθούν σε στόχους που να προκαλούν το ενδιαφέρον του ταξιδιώτη να επισκεφθεί την Κύπρο. Εκδηλώσεις που να έχουν αξιόλογο περιεχόμενο και διεθνή εμβέλεια ώστε να καταστούν θεσμός και να προβάλλουν τα διάφορα μέρη της Κύπρου μπορούν να αποτελέσουν ορόσημο του τουριστικού προϊόντος.

Η διοργάνωση και η διεξαγωγή συναυλιών, φεστιβάλ, τοπικών δραστηριοτήτων που να αναδεικνύουν την παραδοσιακή κουλτούρα, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία, οι αθλητικές διοργανώσεις, τουρνουά, η φιλοξενία αθλητών για χειμερινή προετοιμασία και ο συνεδριακός τουρισμός είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες και τις επιδιώξεις που μπορούν να υλοποιηθούν και να αναδείξουν περαιτέρω την Κύπρο ως τουριστικό προορισμό.

Προσδοκίες για τις επόμενες χρονιές

Η εκτίμηση και η προσδοκία από τους διοργανωτές ταξιδιών είναι ότι η Κύπρος μπορεί να συνεχίσει τη δυναμική της πορεία και τις επόμενες χρονιές, αρκεί να διαφυλάξουμε τις χαμηλές τιμές που προσφέρει και την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού της προϊόντος. Ήδη επιδεικνύουν ενδιαφέρον νέοι διοργανωτές ταξιδιών από αγορές κυρίως της κεντρικής Ευρώπης, παράγοντας ο οποίος θα πρέπει να αξιοποιηθεί για να εισπράξει η Κύπρος το ανάλογο όφελος.

Οι τοπικές Αρχές και το Κράτος μέσω του Υφυπουργείου Τουρισμού διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή και οφείλουν να εφαρμόσουν καινοτόμες πρωτοβουλίες και ουσιαστικές παροχές. Το καλά εκπαιδευμένο εργατικό προσωπικό είναι εκ των ουκ άνευ προτεραιότητα και υπευθυνότητα που οφείλουμε να εμπεδώσουμε αναδεικνύοντας την Κύπρο και σε αυτό τον τομέα της παροχής υπηρεσιών.

* Δικηγόρος στη Λάρνακα

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More