Wednesday, October 2, 2024
Home » Πλήγμα για γονείς με βρέφη η επαναφορά του ΦΠΑ στο 19%

Πλήγμα για γονείς με βρέφη η επαναφορά του ΦΠΑ στο 19%

0 comments

Ανοικτά θα είναι σήμερα τα εμπορικά κέντρα και οι υπεραγορές, παρά την αργία της 1ης Οκτωβρίου, ωστόσο θα υποδεχτούν τους καταναλωτές με αυξημένες τιμές στα προϊόντα τους.
Από σήμερα τερματίζεται ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ, κάτι που συνεπάγεται ότι οι τιμές θα αυξηθούν αυτόματα σε κάποια προϊόντα, καθώς θα επιβληθεί είτε 5% είτε 19% ΦΠΑ.

Ήδη οι υπάλληλοι των υπεραγορών και καταστημάτων εργάζονταν καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αλλά και χθες μέχρι το βράδυ ώστε να είναι έτοιμοι να διαφοροποιήσουν τις τιμές, δεδομένου ότι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή θα προβεί σε ελέγχους εντός της βδομάδας για να εξακριβώσει ότι τηρείται η νομοθεσία. Η Υπηρεσία θα ανακοινώσει πολύ σύντομα τα ευρήματα της, καθώς ήδη διαθέτει τις τιμές οι οποίες ίσχυαν κατά την περίοδο που ίσχυε ο μηδενικός συντελεστής.

Θα κάνει συγκρίσεις

Μιλώντας στον «Φ», ο Κωνσταντίνος Καραγιώργης, Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, σημείωσε πως ένεκα του γεγονότος ότι σήμερα είναι αργία, η Υπηρεσία θα προβεί σε ελέγχους εντός της βδομάδας, για να διαπιστώσει ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες αλλαγές στις τιμές των προϊόντων.
Ήδη, πρόσθεσε, η Υπηρεσία έχει εξασφαλίσει τις τιμές της προηγούμενης βδομάδας, επομένως θα είναι σε θέση να κάνει τις σχετικές συγκρίσεις και τα αποτελέσματα θα τα ανακοινώσει πολύ σύντομα.
Μάλιστα, όσον αφορά στις τιμές κατά την περίοδο του μηδενικού συντελεστή, η Υπηρεσία θεωρεί ότι υπήρξε σημαντικό όφελος για τον καταναλωτή, κάτι που όπως είπε σημαίνει ότι το μέτρο λειτούργησε.

Ενδεικτικά, επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έγιναν, για κάθε ψώνισμα της τάξης των 95 περίπου ευρώ, το όφελος για τον καταναλωτή ανερχόταν στα 7,5 περίπου ευρώ.
Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα των βρεφικών πανών, για το οποίο γίνεται αρκετός λόγος, καθώς από μηδενικό ΦΠΑ θα εκτοξευτεί στο 19%, ανέφερε ότι έχουν γίνει συζητήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο πρόκειται για πολιτική απόφαση κατά πόσο θα αλλάξει κάτι.

Μιλώντας με τη σειρά του στον «Φ», ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΕ), Μάριος Αντωνίου, σημείωσε ότι οι υπεραγορές πραγματοποίησαν αγώνα δρόμου ώστε να είναι έτοιμες την 1η Οκτωβρίου να εφαρμόσουν τις νέες τιμές. Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι και θα είμαστε, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σε σχέση με τις νέες τιμές, ο κ. Αντωνίου σημείωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους καταναλωτές εντοπίζεται στις βρεφικές πάνες, οι οποίες από 0% ΦΠΑ θα υπόκεινται σε μια μέρα σε 19%. Αυτό, όπως είπε, σε πραγματικές τιμές σημαίνει ότι από περίπου 13,5 ευρώ που ήταν μέχρι χθες, σήμερα θα φτάσει περίπου στα 16 ευρώ, άρα για τον καταναλωτή σημαίνει 2,5 με 3 ευρώ αύξηση.

Όπως επισήμανε, πρόκειται για ένα προϊόν το οποίο είναι σχετικά ακριβό και το οποίο καταναλώνεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Επομένως, είπε, για ένα νοικοκυριό με παιδί αντιστοιχεί σε ένα μεγάλο μηνιαίο έξοδο. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι τρόφιμο, θα έπρεπε να θεωρείται είδος πρώτης ανάγκης και επομένως να υπόκειται μόνιμα σε μειωμένο συντελεστή, όπως είπε.
Ήδη εδώ και πολύ καιρό έχουμε υποβάλει εισηγήσεις προς την Κυβέρνηση ώστε οι βρεφικές πάνες και το χαρτί υγείας να μην υπόκεινται στον υψηλό συντελεστή του 19%, ανέφερε, ωστόσο είναι πολιτική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα προϊόντα που υπόκεινται στον μειωμένο συντελεστή 5%, αυτά αφορούν κυρίως στο γάλα τα αυγά, τα κρεατικά, τις βρεφικές κρέμες, τον καφές, τη ζάχαρη και άλλα. Εκεί ο τιμές διαφέρουν ανάλογα με την ποιότητα και την ποσότητα και επομένως η νέα τιμή θα υπολογιστεί ανάλογα με το είδος του εκάστου προϊόντος.

Έμειναν την τελευταία στιγμή

Ο εκτελεστικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών Ανδρέας Χατζηαδάμου εξέφρασε στον «Φ» το έντονο παράπονο του Συνδέσμου για την έλλειψη επικοινωνίας και της έγκαιρης ενημέρωσης από την πλευρά της Κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη πολιτική ως απαράδεκτη.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι αρμόδιοι μας ενημέρωσαν την τελευταία στιγμή και αναγκαστήκαμε να πραγματοποιήσουμε αγώνα δρόμου ώστε να είμαστε έτοιμοι την 1η Οκτωβρίου να έχουμε τις νέες τιμές στα ράφια.

Μάλιστα, όπως είπε, είχε δημιουργηθεί μια σύγχυση με το θέμα της επιβολής ΦΠΑ στα τρόφιμα, ωστόσο ευτυχώς διευκρινίστηκε έγκαιρα, χάρη στους λειτουργούς του ΦΠΑ και έτσι οι νέες τιμές θα είναι κανονικά στα ράφια των υπεραγορών.
Ο κ. Χατζηαδάμου κάλεσε για ακόμη μια φορά τους αρμοδίους να επανεξετάσουν το θέμα του ΦΠΑ στις βρεφικές πάνες και στις πάνες ενηλίκων, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα ακριβό προϊόν με ευρεία κατανάλωση και είναι λάθος, όπως είπε, να υπόκειται σε συντελεστή 19%. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα του συνδέσμου, συμπλήρωσε και απηύθυνε έκκληση προς την Πολιτεία να επανεξετάσει το θέμα ώστε να πάρουν ανάσα και οι καταναλωτές.

Καταναλωτές: Δώστε τα λεφτά πίσω

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ, ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης σημείωσε ότι είναι ξεκάθαρο πως οι τιμές θα ανεβούν. Ωστόσο, πρόσθεσε, η θεωρία του ιδίου – αν και δεν μπορεί να εξακριβωθεί – είναι ότι μετά τον μηδενισμό του ΦΠΑ, για περίοδο περίπου τριών μηνών, οι τιμές όντως μειώθηκαν, αλλά για τη συνέχεια δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι τιμές παρέμειναν μειωμένες και δεν υπήρξε αύξηση, παρόλο τον μηδενισμό του ΦΠΑ.
Ερωτηθείς κατά πόσο η θέση του συνδέσμου είναι ότι ο συντελεστής ΦΠΑ θα έπρεπε να συνεχίσει να είναι μηδενικός ή να υπάρξει πιο στοχευμένη πολιτική στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Δρουσιώτης σημείωσε ότι δεν είναι κακό ότι καταργήθηκε η επιδότηση. Όμως, πρόσθεσε, τα λεφτά που θα εξοικονομήσει η Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να παραμείνουν στα ταμεία του κράτους. Θα πρέπει να διοχετευτούν στις ομάδες εκείνες που τα έχουν πραγματικά ανάγκη, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι χαμηλοεισοδηματίες, καθώς επίσης και οι λήπτες επιδομάτων.

  • Εξάλλου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το συγκεκριμένο θέμα, το ΑΚΕΛ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Κυβέρνηση, αποφασίζοντας να τερματίσει τα μοναδικά μέτρα που υπήρχαν για αντιμετώπιση της ακρίβειας, επιβεβαίωσε ότι δεν έχει αντίληψη για τις δυσκολίες που περνά η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Δεν έχει αντίληψη ότι η ακρίβεια, τα δάνεια, τα ενοίκια, το ρεύμα, τα καύσιμα, οι χαμηλοί μισθοί και συντάξεις είναι το μείγμα που καθιστά το κόστος ζωής στην Κύπρο δυσβάστακτο για τους περισσότερους Κύπριους.
    Για τους εργαζόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, για τη μεσαία τάξη, για τις νέες οικογένειες. Δυστυχώς, συμπληρώνει, έχουμε μια κυβέρνηση που ούτε θέλει, ούτε μπορεί αλλά τελικά ούτε και αντιλαμβάνεται γιατί πρέπει να δράσει για την ακρίβεια.

Πηγή: philenews.com

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise