Saturday, October 5, 2024
Home » Άλλο οι αριθμοί που ευημερούν και άλλο τα πραγματικά δεδομένα

Άλλο οι αριθμοί που ευημερούν και άλλο τα πραγματικά δεδομένα

0 comments

Προ ημερών, το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε άρον- άρον ανακοίνωση πως τερματίζονται τα δύο μέτρα κατά της ακριβείας, που αφορούν την επιδότηση της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και την εφαρμογή του μηδενικού ΦΠΑ σε έντεκα κατηγορίες προϊόντων, αφού ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γιώργος Παντελή, μιλώντας στον Άλφα, είχε ήδη αποκαλύψει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Κάτι που ενόχλησε ιδιαίτερα την Κυβέρνηση, η οποία ως γνωστό «παίζει» ιδιαίτερα με την εικόνα της και δεν επιθυμεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δημόσια κατακραυγή.

Ο κ. Παντελή, ως τεχνοκράτης, όταν ερωτήθηκε από τη συνάδερφο Κάτια Σάββα εάν θα συνεχιστούν τα μέτρα, αμέσως απάντησε πως αυτά θα τερματιστούν, παραθέτοντας και τα πραγματικά γεγονότα. Εάν δεν το ανακοίνωνε εκείνη την ημέρα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, θα το έπραττε τα επόμενα 24 ώρα η κυβερνητική πλευρά, καθώς τέλος του μήνα εκπνέει η εφαρμογή του μηδενικού ΦΠΑ.

Εκείνο όμως που προκάλεσε εντύπωση είναι το γεγονός ότι μέχρι την υστάτη γίνονταν σχεδιασμοί από τους τεχνοκράτες υπουργείων για τη συνέχιση των μέτρων. Όπως φαίνεται, η αλλαγή της στάσης της Κυβέρνησης οφείλεται στη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, στην αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης και στη μείωση (του ρυθμού της αύξησης) του πληθωρισμού, στοιχεία τα οποία, όπως επιχειρηματολόγησε ο αρμόδιος για την οικονομία υπουργός, δεν επιτρέπουν τη συνέχιση των μέτρων.

Από την άλλη, όμως, όταν ο Μάκης Κεραυνός, μετά από σχετική ερώτηση, παραδέχθηκε ότι, όπως είναι τα δεδομένα, δύσκολα τα βγάζει πέρα μια μέση οικογένεια. Μάλιστα, επιχειρηματολογώντας παράθεσε τα άλλα μέτρα για στήριξη των οικογενειών, μέτρα τα οποία στην πράξη δεν τα επωφελούνται όλοι, αλλά ένα μέρος της κοινωνίας.

Παράλληλα, ο κ. Κεραυνός ανέφερε πως θα πρέπει να βρεθούν τρόποι ενίσχυσης της μεσαίας τάξης, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τη δυσαρέσκεια του για την κριτική που δέχεται όταν προωθούνται μέτρα για την συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών.

Συνεπώς, με τις συγκεκριμένες τοποθετήσεις φαίνεται ξεκάθαρα πως είναι άλλο τι δείχνουν οι αριθμοί και άλλο τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Η πλειοψηφία των νοικοκυριών, ακόμη και αν αυτά βρίσκονται στη μεσαία τάξη, δυσκολεύονται να καλύψουν τα μηναία τους έξοδα. Κάθε φορά που πηγαίνουν στην υπεραγορά βλέπουν τις τιμές να ανεβαίνουν περαιτέρω. Αναγκάζονται να αγοράζουν λιγότερα για να πληρώνουν λιγότερα, έτσι ώστε να έχουν κάποια χρήματα για να βγάλουν το μήνα, ενώ μείωσαν στο ελάχιστο τις εξόδους τους.

Και να ήταν μόνο τα έξοδα στις υπεραγορές θα ήταν καλά, σε αυτά προστίθενται καύσιμα, δόσεις δανείων, οι οποίες αυξήθηκαν λόγω των ψηλών επιτοκίων, φροντιστήρια, σχολεία, διάφοροι άλλοι λογαριασμοί κλπ.

Φανταστείτε λοιπόν πόσο πιο δύσκολη θα είναι η κατάσταση για όλους, από την 1η Οκτώβριου, καθώς κάποια προϊόντα που είχαν μηδενικό ΦΠΑ η τιμή τους θα αυξηθεί είτε 5% ή 19%, καθώς θα επανέλθει σε αυτά η συγκεκριμένη φορολογία.

Σημειώνεται πως στην τελευταία έρευνα της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή διαπιστώθηκε πως σε 18 κατηγορίες προϊόντων υπήρξε μεγάλη αύξηση μέσα σε ένα μήνα. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα προϊόντα τις επόμενες ημέρες θα αυξηθούν περισσότερο, καθώς θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ.

Επίσης, θα πρέπει να αναμένουμε όλοι πως οι επόμενοι λογαριασμοί της ΑΗΚ θα είναι φουσκωμένοι, ωστόσο κάποιοι τεχνοκράτες υποστηρίζουν πως λόγω της αλλαγής του καιρού θα υπάρξει μείωση στην κατανάλωση.

Πάντως, την επόμενη ημέρα των ανακοινώσεων, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την παραχώρηση αυξήσεων στους εργαζόμενους της κρατικής μηχανής, οι οποίες θα ανέλθουν το 2024 και το 2025 στα €41 εκατ. Αυτά τα χρήματα, αντί να δίνονταν μόνο στους εργαζόμενους του Δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, θα ήταν καλύτερα να προωθούνταν σε άλλες δράσεις για αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Ως γνωστό, ο ιδιωτικός τομέας δεν θα λάβει ούτε σεντ αύξηση στους μισθούς τους και δεν λαμβάνουν ΑΤΑ, ωστόσο ο οικογενειακός τους προϋπολογισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται, χωρίς να έχουν δεκανίκια από πουθενά.

Αντιλαμβάνομαι ότι τα μέτρα δεν μπορούν να εφαρμόζονται στο διηνεκές αλλά δεν θα ήταν καλό να καλυφθούν μέσω κάποιων άλλων τρόπων, όπως είναι για παράδειγμα η παραχώρηση φορολογικών εκπτώσεων και άλλων μέτρων, τα οποία θα επικεντρώνονται στη μεσαία τάξη, καθώς έτσι και αλλιώς οι ευάλωτες ομάδες λαμβάνουν στήριξη από το κράτος.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More