Sunday, October 6, 2024
Home » Ηλεκτρική διασύνδεση : Αύριο υπογράφουν για το 50-50 οι Ρυθμιστές

Ηλεκτρική διασύνδεση : Αύριο υπογράφουν για το 50-50 οι Ρυθμιστές

0 comments

Αύριο Δευτέρα είναι πολύ πιθανό να κλείσει και η τελευταία εκκρεμότητα για τη αναδιαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου για την ηλεκτρική διασύνδεση, όπως τη ζήτησε εδώ και μήνες ο νέος φορέας υλοποίησης, ΑΔΜΗΕ.

Οι ρυθμιστικές αρχές Κύπρου και Ελλάδας έχουν ήδη κάνει σημαντική προεργασία και αναμένεται τη Δευτέρα να υπογράψουν τα κείμενα για τον νέο διασυνοριακό επιμερισμό εξόδων, ώστε να είναι σαφές ότι σε περίπτωση έκτατων γεγονότων, για τα οποία αποδεδειγμένα δεν θα φέρει ευθύνη ο φορέας υλοποίησης ή οι ανάδοχοι συνεργάτες του, το κόστος των δαπανών που θα έχουν γίνει θα πληρωθούν από τους καταναλωτές Κύπρου και Ελλάδας σε ποσοστό 50%.

Ωστόσο, μετά την έγκριση νομοσχεδίου από τη Βουλή των Ελλήνων την περασμένη Πέμπτη, οι καταναλωτές στην Ελλάδα θα πληρώσουν σε μια τέτοια περίπτωση για το 37% των δαπανών του έργου και το υπόλοιπο 13% θα καταβληθούν από το ελληνικό Δημόσιο, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, ωστόσο δημοσιεύματα στον ελλαδικό Τύπο αναφέρουν πως στο πλαίσιο της αλλαγής που θα κάνουν οι δύο Ρυθμιστές θα αφαιρεθεί από το CBCA και η επίμαχη – πολυσυζητημένη επιφύλαξη «ενδέχεται», για την οποία ο ΑΔΜΗΕ είχε θέση θέμα γεωπολιτικού κινδύνου και ζήτησε την απάλειψή της, ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι αν το έργο διακοπεί ή παρεμποδιστεί ή δεν λειτουργήσει λόγω εξωτερικού παράγοντα δεν θα υποστεί οικονομική ζημιά. Το αίτημα του ΑΔΜΗΕ επί της ουσίας έγινε δεκτό με τη διακρατική συμφωνία Κύπρου – Ελλάδας και θα επισημοποιηθεί αύριο: Ο ΑΔΜΗΕ (ή ο Great Sea Interconnector, στον οποίο θα μεταβιβάσει το έργο προσεχώς ο ΑΔΜΗΕ) δεν θα φέρει ευθύνη για τις όποιες ζημιές από ενδεχόμενο ναυάγιο του έργου, αν η ευθύνη βαραίνει τρίτους.

Οι πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν ότι ΡΑΕΚ και ΡΑΑΕΥ ήταν τις τελευταίες μέρες σε συνεχή επικοινωνία και το πιθανότερο είναι πως αύριο όλα θα τελειώσουν, με την τροποποίηση του CBCA.

Παρ’ ότι ο ΑΔΜΗΕ είχε προειδοποιήσει μερικές φορές για τελεσίγραφο από μέρους της Nexans που έληγαν Αύγουστο ή σε διάφορες φάσεις του Σεπτεμβρίου, τελικά έγινε επίσημα γνωστό πως η προθεσμία που έδωσε η Nexans για να λάβει από τον ΑΔΜΗΕ την τελική – δεσμευτική εντολή για κατασκευή του καλωδίου λήγει αύριο, 30 Σεπτεμβρίου.

Μένει τώρα να φανεί αν αύριο ο ΑΔΜΗΕ θα ανακοινώσει την παραχώρηση του Full Notice to Proceed στη Nexans, ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες. Θυμίζουμε ότι ΡΑΕΚ και ΡΑΑΕΥ έχουν ήδη εγκρίνει στην εβδομάδα που τελειώνει σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των ανακτήσιμων εξόδων που είχε ζητήσει ο φορέας υλοποίησης για εργασίες που έγιναν (από τον ίδιο ή τη EuroAsia) τη διετία 2023-24, αλλά και δαπάνες που θα γίνουν το 2025.

Εγκρίθηκαν συνολικά 572 εκατ., τα οποία θα ανακτηθούν σταδιακά από τους καταναλωτές στην Ελλάδα (σε ποσοστό 37%) και από το κυπριακό κράτος κατά την πενταετία 2025-29 (25 εκατ. τον χρόνο). Το υπόλοιπο ποσό που αφορά την Κύπρο θα πληρωθεί όταν ξεκινήσει η λειτουργία του καλωδίου.

Η επόμενη κίνηση που αναμένουν οι Ρυθμιστές από τον ΑΔΜΗΕείναι η κατάθεση αίτησης για παραχώρηση του έργου στον Great Sea Interconnector. Για την ώρα ο GSI ανήκει 100% στον ΑΔΜΗΕ. Προς το τέλος του 2024 η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται να ανακοινώσει κατά πόσο θα αγοράσει μετοχικό κεφάλαιο στον GSI.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More