Sunday, September 29, 2024
Home » Κεφαλαιαγορά: Κλείστε τ’ αφτιά στους influencers

Κεφαλαιαγορά: Κλείστε τ’ αφτιά στους influencers

0 comments

Το φαινόμενο της παραπληροφόρησης ή της παροχής επενδυτικών συμβουλών μέσω διαδικτύου από άτομα τα οποία δεν είναι καταρτισμένα ή δεν έχουν τις απαραίτητες άδειες για να δίνουν συμβουλές, δεν αποτελεί κάτι για το οποίο πρέπει απλά να είμαστε ενήμεροι. Όπως μας πληροφορεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, επενδυτές έχουν ήδη πέσει θύματα απάτης, καθώς είτε απώλεσαν χρήματα είτε συσσώρευσαν χρέη επειδή έδωσαν πίστη σε ακατάλληλα πρόσωπα.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με δελτίο Τύπου ενημερώνει ότι έχει ξεκινήσει νέα εκστρατεία, μέσω της έκδοσης «Προειδοποίησης» και σημειώνει ότι με στόχο την προστασία του επενδυτικού κοινού θα προχωρήσει στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης επίδρασης των ατόμων επιρροής (των γνωστών «influencers») στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προειδοποιεί ότι άτομα και οντότητες που άμεσα ή έμμεσα παρέχουν επενδυτικές συμβουλές για χρηματοοικονομικά προϊόντα ή υπηρεσίες μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, ενδέχεται να παραβιάζουν τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κατάχρηση της Αγοράς.

Οι περιπτώσεις αυτές αποτελούν σοβαρά αδικήματα και στην Κύπρο, όπως και σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ και επιφέρουν διοικητικές κυρώσεις έως €5 εκατ. για φυσικά πρόσωπα και έως €15 εκατ. για νομικά πρόσωπα ή και ποινικές διώξεις.

Οι εταιρείες που συνεργάζονται με άτομα επιρροής, τους financial influencers ή «finfluencers», όπως είναι ευρύτερα γνωστοί, πρέπει να αναλαμβάνουν μεγαλύτερη ευθύνη στο πώς προωθούν τα χρηματοοικονομικά προϊόντα τους.

Η ΕΚΚ αναμένει ότι οποιεσδήποτε συστάσεις και άλλες πληροφορίες σχετικές με επενδύσεις θα πρέπει να είναι ουδέτερες, σαφείς και να αποκαλύπτουν οποιανδήποτε σύγκρουση συμφέροντος.
Οι finfluencers που χρησιμοποιούν ψηφιακά κανάλια και πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να επηρεάσουν τη χρηματοοικονομική συμπεριφορά και τις επενδυτικές αποφάσεις, έχουν υποχρέωση να συμμορφώνονται με τα κριτήρια για την παροχή επενδυτικών συμβουλών στη βάση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου. Δυστυχώς, τονίζει η Κεφαλαιαγορά, σε αρκετές περιπτώσεις επενδυτές απώλεσαν χρήματα ή συσσώρευσαν χρέη ή/ και έπεσαν θύματα απάτης.

Θεοχαρίδης: Προσοχή!

Μιλώντας στον «Φ», ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γιώργος Θεοχαρίδης επισήμανε πως η αρμόδια εποπτική Αρχή διαθέτει τα εργαλεία, ώστε να ελέγχει τα εποπτευόμενα μέλη της.
Οπότε, σημείωσε, σε περίπτωση κατά την οποία για παράδειγμα μια ΚΕΠΕΥ χρησιμοποιήσει παράνομα έναν influencer στο διαδίκτυο, τότε θα παρέμβουμε και θα προχωρήσουμε στις ανάλογες συστάσεις η και κυρώσεις.

Ωστόσο, σημείωσε, στην περίπτωση που η παρανομία γίνει από κάποιον μη εποπτευόμενο άτομο, τότε θα βασιστούμε σε τυχόν καταγγελίες που θα γίνουν από επενδυτές.
Πέραν αυτών, ο κ. Θεοχαρίδης σε δήλωση του που επισυνάπτεται στο δελτίο Τύπου της Κεφαλαιαγοράς σημειώνει ότι «μέσω αυτής της εκστρατείας, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή του επενδυτικού κοινού να είναι προσεκτικό με τις συμβουλές για επενδυτικές επιλογές ή επενδυτικές πολιτικές που προωθούνται στα ΜΚΔ μέσω finfluencers.

Είναι σημαντικό το κοινό να είναι επιφυλακτικό ως προς τα κίνητρα πίσω από αυτή την προώθηση, καθώς και για το εάν τα άτομα αυτά είναι εξουσιοδοτημένα να προσφέρουν τέτοιου είδους συμβουλές. Ταυτόχρονα, αναμένουμε από τις εποπτευόμενες οντότητες που προβαίνουν σε αυτού του είδους μάρκετινγκ, να διασφαλίζουν ότι συμμορφώνονται πλήρως με το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία του επενδυτικού κοινού».

Finfluencers χωρίς πιστοποίηση

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επισημαίνει ότι οι αδειοδοτημένοι σύμβουλοι: (α) Διαθέτουν πιστοποιημένα προσόντα και ακολουθούν αυστηρούς κανόνες. (β) Προσφέρουν συμβουλές βάση των εξατομικευμένων αναγκών του πελάτη. (γ) Λειτουργούν με διαφάνεια σε θέματα προμηθειών και σύγκρουσης συμφέροντος και υπόκεινται σε νομικό έλεγχο.

Από την άλλη, οι Finfluencers: (α) Δεν εποπτεύονται και συνήθως δεν διαθέτουν πιστοποιημένα προσόντα. (β) Προωθούν απλουστευμένο και γενικό περιεχόμενο που μπορεί να παραπλανήσει το ανυποψίαστο κοινό. (γ) Συχνά ενθαρρύνουν επενδύσεις ψηλού ρίσκου παρουσιάζοντας τις στο κοινό ως ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσει.

Καταληκτικά, η Κεφαλαιαγορά διευκρινίζει ότι οι Finfluencers είναι δημιουργοί περιεχομένου στο διαδίκτυο και στα social media. Παρέχουν συμβουλές για επενδύσεις (κρυπτονομίσματα, μετοχές, προσωπικά οικονομικά) συνήθως χωρίς να διαθέτουν τις απαιτούμενες γνώσεις. Δεν είναι αδειοδοτημένοι, δεν υπόκεινται σε έλεγχο και οι συμβουλές τους μπορεί να οδηγήσουν το κοινό σε ακατάλληλες ή επικίνδυνες επενδύσεις ή σε απάτες.

Πηγή: philenews.com

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise