«Αποκαλυπτική ήταν πράγματι η ομιλία του κ. Πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ» ισχυρίστηκε σε δήλωσή της η Ρένα Δούρου σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Χωρίς να δώσει καμία ουσιαστική απάντηση στις προκλητικές θέσεις, για το διεθνές δίκαιο και την ειρήνη, του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, από βήμα του ΟΗΕ, ξεδίπλωσε όλες τις πτυχές της Εξωτερικής Πολιτικής που ασκεί εδώ και 5 χρόνια, επιβεβαιώνοντας, δυστυχώς για τον τόπο, τα άκρως επικίνδυνα για τα συμφέροντα της χώρας μας, χαρακτηριστικά της» ανέφερε επίσης.
Αναλύοντας την κριτική της στον Έλληνα πρωθυπουργό η τομεάρχισσα εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε ότι «απέναντι στη συστηματική υποβάθμιση της κλιμακούμενης, σε όλα τα μέτωπα, τουρκικής επιθετικότητας σε βάρος του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, είτε πρόκειται για το Αιγαίο είτε για την Κύπρο, ο κ. Μητσοτάκης, επαναπαυόμενος στη Διακήρυξη των Αθηνών, που η Τουρκία έχει πλήρως εργαλειοποιήσει προς όφελός της, κινήθηκε στο γνωστό πλαίσιο του δόγματος του δεδομένου συμμάχου. Δόγματος με κεντρικό άξονα μια ΙΧ εξωτερική πολιτική που ασκείται, ως επί το πλείστον, με όρους πλήρους αδιαφάνειας.
Το αποτέλεσμα είναι αυτό που διαπιστώνουν καθημερινά οι πολίτες: η αποδυνάμωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας απέναντι στην επικίνδυνη αναθεωρητική ατζέντα της «Γαλάζιας Πατρίδας» της τουρκικής κυβέρνησης».
«Επιβάλλεται μια πραγματικά συγκροτημένη εθνική στρατηγική»
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και της εγκαθίδρυσης της συγκεκριμένης Εξωτερικής Πολιτικής, έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου για τους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται» συνέχισε, επαναλαμβάνοντας τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «ειδικά σήμερα που η χώρα μας θα καταλάβει τη θέση του Μη Μόνιμου Μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ, επιβάλλεται μια πραγματικά συγκροτημένη εθνική στρατηγική που δεν θα αφήνει ανοικτό το δρόμο στην τουρκική κυβέρνηση να αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και να παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης, επαναφέροντας το προκλητικό αφήγημα της «Γαλάζιας πατρίδας». Μια στρατηγική με στόχο την δέσμευση της Τουρκίας σε διάλογο με την Ελλάδα στη βάση του διεθνούς δικαίου».
«Επιβάλλεται επίσης», όπως διεμήνυσε «η Ελληνική κυβέρνηση να θυμίζει διαρκώς παντού, στα διεθνή fora ότι η Κύπρος τελεί εδώ και μισό αιώνα υπό τουρκική κατοχή και ότι απαιτείται η επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση, από εκεί που διεκόπησαν στο Κρανς Μοντανά, στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία και μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα».
Τέλος, επιβάλλεται «η χώρα μας, στο πλαίσιο ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, να λειτουργεί ως γέφυρα και πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης, αναλαμβάνοντας, με άλλες χώρες, πρωτοβουλίες ειρήνης ειδικά σήμερα που η Μέση Ανατολή φλέγεται και ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται».
Πηγή: To Vima