Thursday, December 19, 2024
Home » Ευρωπαικό Συνέδριο στην Πάφο από το Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως

Ευρωπαικό Συνέδριο στην Πάφο από το Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως

0 comments

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το περιφερειακό συνέδριο «Protecting Human Rights in the Digital Age and in Social Media», το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον Σύνδεσμο Διαμεσολαβητών της Μεσογείου (Association of Mediterranean Ombudsmen – ΑΟΜ) και την Επιτροπή της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο ξενοδοχείο Almyra, στην Πάφο.

Το θέμα του συνεδρίου ήταν η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διαρκώς μεταβαλλόμενη ψηφιακή εποχή, με έμφαση στο δικαίωμα της ιδιωτικότητας και της προστασίας ενάντια στην κατάχρηση προσωπικών δεδομένων από εταιρείες και κυβερνήσεις και στους κινδύνους που ελλοχεύει η παραπληροφόρηση (fake news).

Η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κα Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη, στην εναρκτήρια δήλωσή της, αναφέρθηκε στην κρίσιμη πρόκληση της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ψηφιακή εποχή, ιδίως στο πεδίο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Όπως επισήμανε η κα Στυλιανού-Λοττίδη, ενώ οι ψηφιακές πλατφόρμες προσφέρουν άνευ προηγουμένου ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση, παρουσιάζουν επίσης σημαντικούς κινδύνους για την ιδιωτική ζωή, τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Σύμφωνα με την κα Στυλιανού-Λοττίδη, στα βασικά ζητήματα περιλαμβάνονται οι παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής, η παραπληροφόρηση (fake news) και η άνοδος της ρητορικής μίσους και της διαδικτυακής παρενόχλησης, που πλήττουν δυσανάλογα τις περιθωριοποιημένες ομάδες.

Η Επίτροπος υπογράμμισε την ανάγκη για μια προσέγγιση με πολλούς εμπλεκόμενους φορείς, στην οποία θα συμμετέχουν κυβερνήσεις, εταιρείες τεχνολογίας και η κοινωνία των πολιτών, για τη δημιουργία ενός ισορροπημένου ψηφιακού περιβάλλοντος που θα προστατεύει τα δικαιώματα και θα προωθεί την ελεύθερη έκφραση. Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των θεσμών του Διαμεσολαβητή, είπε η κα Στυλιανού-Λοττίδη, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και στη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στους ψηφιακούς πόρους. Η Επίτροπος είπε συμπερασματικά πως στόχος είναι να οικοδομηθεί ένα ψηφιακό μέλλον που θα υποστηρίζει την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και τη δικαιοσύνη για όλους.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νικόδημος Δαμιανού, ο οποίος αναφέρθηκε στις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, ιδίως στο Metaverse, την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις ψηφιακές υπηρεσίες, καθώς και στις βαθιές επιπτώσεις τους στην κοινωνία. Ενώ αυτές οι καινοτομίες προσφέρουν ευκαιρίες για καλύτερη πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και τις επιχειρήσεις, δήλωσε ο Υφυπουργός, δημιουργούν επίσης σημαντικές προκλήσεις, όπως παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής, παραπληροφόρηση και διακρίσεις. Ο κ. Δαμιανού υπογράμμισε την ανάγκη οι κυβερνήσεις και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να διασφαλίσουν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ηθικά πρότυπα τηρούνται στο διαδίκτυο, όπως ακριβώς και στις περιπτώσεις εκτός διαδικτύου. Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του ψηφιακού αλφαβητισμού και της συμμετοχικότητας, σημειώνοντας τα βήματα προόδου της Κύπρου, για την επίτευξη καθολικής πρόσβασης στην ψηφιακή συνδεσιμότητα και την προώθηση της υπεύθυνης χρήσης της τεχνολογίας.

Στη δική του εναρκτήρια δήλωση, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαμεσολαβητών της Μεσογείου κ. Peter Svetina ευχαρίστησε την κα Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη για τη διοργάνωση του συνεδρίου και αναφέρθηκε στην ισορροπία μεταξύ των ψηφιακών ευκαιριών και των προκλήσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπογραμμίζοντας θέματα όπως η προστασία της ιδιωτικής ζωής, η παραπληροφόρηση και το ψηφιακό χάσμα. Ο κ. Svetina κάλεσε για μια συνεργατική, πολυμερή προσέγγιση, για να διασφαλιστεί ότι ο ψηφιακός κόσμος προστατεύει την ελευθερία, την ισότητα και την αξιοπρέπεια, ενδυναμώνει τις ευάλωτες ομάδες και προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ακολούθησαν τρεις ενότητες συζήτησης με τα εξής θέματα: τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τους νομικούς, δημοκρατικούς και ηθικούς προβληματισμούς της διακυβέρνησης της τεχνητής νοημοσύνης στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις προκλήσεις των νέων τεχνολογιών στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με έμφαση στην αντιμετώπιση και την καταπολέμηση πιθανών παραβιάσεων.

Πηγή: Philenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00