Friday, September 27, 2024
Home » Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στον ΟΗΕ: Φάρος σε μια ταραχώδη θάλασσα, το «Αμάλθεια»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στον ΟΗΕ: Φάρος σε μια ταραχώδη θάλασσα, το «Αμάλθεια»

0 comments

Άμεση ήταν η αντίδραση της Κύπρου μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Γάζα, θύμισε από τη βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Χαρακτήρισε το σχέδιο«Αμάλθεια», ως φάρο σε μια ταραχώδη θάλασσα και αναλάβαμε είπε «την ηθική μας ευθύνη να βοηθήσουμε τους αθώους πολίτες της Γάζας –άνδρες, γυναίκες, παιδιά– που υποφέρουν σε απεχθείς συνθήκες που κανένας άνθρωπος δεν θα έπρεπε ποτέ να υπομείνει».

Η Κύπρος, επισήμανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, βασίστηκε στους μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας και εμπιστοσύνης με τους γείτονές. «Εκπληρώνοντας το καθήκον μας ως σημείου σταθερότητας σε μια ταραχώδη θάλασσα, ως φάρος της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο, παραδώσαμε τον θαλάσσιο διάδρομο Αμάλθεια στη διεθνή κοινότητα. Μια σανίδα σωτηρίας, ελπίδας και ανθρωπιάς».

Ο ανθρωπιστικός διάδρομος της Κύπρου είπε, ενσαρκώνει το πνεύμα και το γράμμα του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών: Συνεργασία και Πολυμερισμός. Επιδεικνύει εύστοχα τη δύναμη της διπλωματίας, ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία μας.

Επικαλέστηκε τη στενή συνεργασία της Κύπρου με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους –με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις Ηνωμένες Πολιτείες– με τη σταθερή στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Εθνών, γύρω από ένα κοινό όραμα.

Αυτές σημείωσε οι κατευθυντήριες αρχές είναι ο φάρος της δέσμευσής μας στις διεθνείς σχέσεις –η δύναμη της διπλωματίας ως Δύναμης για το Καλό.

Η περιοχή μας μπορεί να γίνει κόμβος σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη δέσμευση, να συνεχίσει να ενεργεί ως περιφερειακός κόμβος, μια ασφαλής γέφυρα, ένα ασφαλές καταφύγιο για τους πολίτες.

Απηύθυνε κάλεσμανα σταματήσει ο πόλεμος στην Γάζα, όπου η κατάσταση όπως είπε είναι μια κραυγή απελπισίας. Πρέπει είπε, να κάνουμε ό,τι είναι στο χέρι μας, πρέπει να δράσουμε –ως ηγέτες, ως κράτη, ως διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί.

«Η χώρα μου έχει τονίσει εμφατικά την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, προστασίας των αμάχων, ταχείας, ασφαλούς και απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων» διευκρίνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αυτός ο πόλεμος είπε, πρέπει να τελειώσει τώρα. “Ο πόνος πρέπει να σταματήσει τώρα”.

Πηγή: Φilenews

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise