Saturday, November 23, 2024
Home » Debate ΠαΣοΚ: Ζωντανός διάλογος με κόντρες και φαρμακερά σχόλια εφ’ όλης της ύλης – Ραντεβού τώρα στις κάλπες

Debate ΠαΣοΚ: Ζωντανός διάλογος με κόντρες και φαρμακερά σχόλια εφ’ όλης της ύλης – Ραντεβού τώρα στις κάλπες

0 comments

Table of Contents

Ζωντανός διάλογος, με αντιπαράθεση, καρφιά και φαρμακερές ατάκες. Το debate των υποψηφίων του ΠαΣοΚ, σε μια κρίσιμη καμπή του εκλογικού αγώνα ήταν διαφορετικό από τα προηγούμενα. Ίσως γιατί για πρώτη φορά υπήρχε ένα πιο χαλαρό πλαίσιο, αν και κάπως άναρχο, που επέτρεψε στους υποψηφίους να απευθυνθούν ο ένας στον άλλο. Ξεκάθαρος νικητής δεν υπήρξε, οι υποψήφιοι είχαν τις καλές και τις αμήχανες στιγμές τους. Ο Νίκος Ανδρουλάκης όταν του τέθηκαν τα ζητήματα λειτουργίας και προοπτικής του κόμματος, η Άννα Διαμαντοπούλου όταν της έθεσαν το θέμα της 12χρονης απουσίας της από τα δρώμενα του ΠαΣοΚ, ο Χάρης Δούκας όταν του τέθηκαν τα ζητήματα που θα προκύψουν από τη διπλή ιδιότητα του προέδρου του ΠαΣοΚ και του δημάρχου Αθηναίων.

Θα γείρει η πλάστιγγα υπέρ κάποιου υποψηφίου μετά το debate; Αβέβαιο. Το βέβαιο είναι ότι η αντιπαράθεση κινήθηκε σε γενικές γραμμές στη σφαίρα του πολιτικού πολιτισμού. Αυτό ίσως προσελκύσει κόσμο στις κάλπες που θα στηθούν στις 6 Οκρωβρίου. Το ΠαΣοΚ δείχνει ότι μπορεί, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, να βγει ενισχυμένο από την εσωτερική του διαδικασία. Με την ολοκλήρωση του debate έκλεισε σε μεγάλο βαθμό ο ιδεολογικός πόλεμος των υποψηφίων. Τις μέρες που απομένουν θα παίξουν ρόλο οι οργανωτικές λεπτομέρειες που έχουν τη σημασία τους σε αυτές τις αναμετρήσεις. Ο τελικός απολογισμός, ο πρώτος, θα γίνει έτσι κι αλλιώς μετά το κλείσιμο της κάλπης

Αναλυτικά τα όσα ειπώθηκαν

Πρώτη ενότητα: Οικονομία-Ανάπτυξη

Ανδρουλάκης: Είναι juicy ότι οι 11 βγήκαν απέναντι στον κ. Μητσοτάκης

Ξεκινώντας, σε ερώτηση αναφορικά με τους 11 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι: «Είναι juicy ότι οι 11 βγήκαν απέναντι στο κ. Μητσοτάκη. Όμως το ΠαΣοΚ έχει καταθέσει πρόταση νόμου για τα κόκκινα δάνεια μήνες πριν. Καταθέσαμε σήμερα τροπολογίες, να πιέσουν την κυβέρνηση ώστε να γίνουν νόμος του κράτους».

Ακολούθησε παρέμβαση από τον Παύλο Γερουλάνο για το δανειολόγιο και τα κόκκινα δάνεια, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να απαντάει ότι αυτά που προτείνει είναι ήδη στο πρόγραμμα του ΠαΣοκ.

Γερουλάνος: Το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ άδικο

Ο Παύλος Γερουλάνος ρωτήθηκε για τη φορολογία στη χώρα: «Το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ άδικο γιατί ουσιαστικά φορολογούμε το επάγγελμα και όχι εισόδημα. Αυτό συμβαίνει γιατί το κράτος έχει αποτύχει ξανά και ξανά να θέσει σωστούς ελέγχους και να διασταυρώσει τα στοιχεία τα οποία πλέον υπάρχουν στο διαδίκτυο».

Διαμαντοπούλου: Χρειάζονται αλλαγές στη φορολογία

Στο θέμα της φορολογίας, η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι: «Χρειάζεται μεταρρύθμιση σε ό.τι αφορά τη φορολογία για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η κυβέρνηση οδηγεί επιχειρήσεις στο κλείσιμο, ειδικά στην επαρχία. Το φορολογικό μας σύστημα είναι ένα σύστημα που αλλάζει συνέχεια και διώχνει τους επενδυτές».

Δούκας: Υπάρχει ζούγκλα στο χώρο της Παιδείας

«Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Γερουλάνος ενώ έχει κατατεθεί μία νομοθετική παρέμβαση, συζητάνε για τις επιμέρους διατυπώσεις και τα άρθρα. Θα έπρεπε αυτό να είναι μία συζήτηση στην κοινοβουλευτική ομάδα. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό ακριβώς αυτή η λειτουργία να αλλάξει και να είμαστε μαζί όταν καταθέτουμε μια τόσο σημαντική παρέμβαση για τα funds. Να πω επίσης και για τα πανεπιστήμια γιατί έγινε μια συζήτηση. Μιλάμε σήμερα για εξαγορά ιδιωτικών σχολείων από funds και μιλάμε για εμπόριο τίτλων χωρίς αξία και αυτό είναι κάτι κατακριτέο. Να πούμε και για τα θέματα των μπόνους διότι ανακοίνωσαν 3 δισ. το πρώτο εξάμηνο οι τράπεζες κέρδη, υπερκέρδη και 6 δισ. μέσα στη χρονιά, όταν τις έχουμε ανακεφαλοποιήσει τρεις φορές έχοντας δώσει 40 δισ. Και το μπόνους και το μέρισμα να φορολούνται από 5%, όταν όλοι οι υπόλοιποι έχουμε φόρο 30-40%. Αυτό δείχνει ότι είναι άδικη η φορολογική πολιτική. Δώσαμε μέσα στην πανδημία 50 δισ. για την υγεία και έχουμε επίταξη γιατρών και εξοντωμένο το ΕΣΥ. Αν τα είχαμε αξιοποιήσει αλλιώς, είχε γίνει ανακατανομή δηλαδή των ευρωπαϊκών πόρων η συνθήκη σήμερα θα ήταν τελείως διαφορετική», είπε ο κ. Δούκας.

Ο κ. Δούκας απάντησε στην παρέμβαση της κυρίας Γιαννακοπούλου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια κάνοντας λόγο για ζούγκλα, ενώ ζήτησε να μπουν όροι και κανόνες.

Κατρίνης: Είναι δύσκολη εξίσωση η αγορά κατοικίας

«Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, ένα πρόβλημα που αφορά όλα τα νέα ζευγάρια, τους νέους ανθρώπους, τους πολίτες στη χώρα. Είναι πολύ δύσκολη εξίσωση η εύρεση, η ενοικίαση, η αγορά κατοικίας», είπε ο κ. Κατρίνης

Γιαννακοπούλου: Οραματίζομαι η Ελλάδα να αποτελεί ένα διεθνές κέντρο Παιδείας και πολιτισμού

«Ξέρετε, για εμένα το όραμά μου είναι η χώρα μας να αποκτήσει ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.Και σε αυτό το αναπτυξιακό μοντέλο οραματίζομαι και βλέπω την Ελλάδα να αποτελεί ένα διεθνές κέντρο Παιδείας και πολιτισμού. Για ποιο λόγο μπορεί να το κάνουν άλλες χώρες, όπως είναι η Βουλγαρία, όπως είναι η Κύπρος;», είπε η κ. Γιαννακοπούλου.

Δεύτερη ενότητα: Κοινωνικό κράτος-Νέα γενιά-Δημογραφικό

Ανδρουλάκης: Πρέπει απ’ ότι φαίνεται να υπερασπιστώ το ΠΑΣΟΚ

«Πρέπει απ ότι φαίνεται να υπερασπιστώ το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ έχει στο πρόγραμμά του ζητήματα μετανάστευσης, τα έχει και μάλιστα τα είχε πολύ πριν τα φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση με την άδεια εργασίας. Καθυστερημένα, την οποία ψηφίσαμε. Ήταν στο πρόγραμμά μας πριν τις εκλογές. Δεύτερον, εγώ προσωπικά πήρα πρωτοβουλία ως ευρωβουλευτής και τότε επί της Πρόεδρός μας Φώφης Γεννηματά για τα θέματα της αναθεώρησης του Δουβλίνου που λέγαμε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μείνει μέσα ο κανόνας της πρώτης χώρας όπου μπαίνει μέσα ο μετανάστες αιτούντες άσυλο και πρέπει αν φύγει να γυρίσει πίσω», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Επίθεση Ν. Γιαννακοπούλου σε Ανδρουλάκη

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με ένα σχόλιο γιατί δεν κατάλαβα τι ακριβώς είπε ο κ. Ανδρουλάκης πιο πριν για την ανάγκη να υπερασπιστεί το ΠαΣοΚ, να υπερασπιστεί το ΠαΣοΚ απέναντι σε ποιους, τους υποψήφιους προέδρους του; Θεωρείτε ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι εδώ πέρα, στελέχη με τεράστια εμπειρία δεν υπερασπιζόμαστε το ΠαΣοΚ; Γιατί εγώ προσωπικά δεν αισθάνομαι καθόλου έτσι. Εκτός αν έχετε αυτοανακηρυχθεί από μόνος σας για κάποιο λόγο ότι είστε ο υπερασπιστής του ΠαΣοΚ και όλοι οι άλλοι με την πορεία μας, με τους αγώνες μας δεν είμαστε. Αν είναι έτσι, βγείτε και πείτε το ευθέως ενώπιον όλων των πολιτών που μας βλέπουν αυτή τη στιγμή, γιατί νομίζω ότι δεν πάει άλλο με τα υπονοούμενα, όπως όλο αυτό το χρονικό διάστημα βάζετε» είπε η κα Γιαννακοπούλου.

Δούκας: Να δοθεί το 10% του Ελληνικού για κοινωνική κατοικία

«Νομίζω ότι η επιδοματική προσέγγιση που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία ,ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι στη λάθος κατεύθυνση, διότι στην πραγματικότητα δημιουργεί μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών, όπου περιμένουν ένα επίδομα, ένα pass, ένα voucher, ένα κουπόνι και όταν τους το δίνουν πρέπει και να χειροκροτάμε. Χρειάζεται μια ριζική ανακατεύθυνση στον τρόπο που προσεγγίζουμε συνολικά το παραγωγικό μοντέλο. Και για να το κάνουμε αυτό, θα πρέπει να ενισχύσουμε στην πράξη την καινοτομία, την εξωστρέφεια, με σημαντική κινήτρων. Και θέλω να πω επίσης ότι ένα μεγάλο πρόβλημα των νέων είναι η κοινωνική στέγη, η κοινωνική στέγαση και υπάρχει μια νόρμα στο εξωτερικό που λέει ότι αν φτιάξεις πολύ μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα, το 10% θα πρέπει να ανήκει, να γίνεται κοινωνική κατοικία και να στηρίξει για παράδειγμα τους φοιτητές», τόνισε ο κ. Δούκας.

Διαμαντοπούλου: Τα νέα παιδιά δεν θέλουν την ξύλινη γλώσσα

«Τα νέα παιδιά δεν θέλουν την ξύλινη γλώσσα που έχει σήμερα τα κόμματα. Αυτό είναι σαφές. Και το κόμμα μας πρέπει να αλλάξει και τη ρητορική του και τη γλώσσα του. Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ έχει γίνει τόσο πολύ δουλειά και στη Βουλή είναι αδύνατον να περάσουν στον κόσμο, γιατί η γλώσσα είναι ξύλινη. Είναι λοιπόν πολύ ουσιαστικό να δούμε τους νέους μέσα από τα νέα μεγάλα ζητήματα που είναι η τεχνητή νοημοσύνη που αλλάζει τη ζωή τους, που αλλάζει την εργασία τους. Είναι η αλλαγές που έχουν στον τρόπο που ζούνε, στον τρόπο που ερωτεύονται. Είναι το στεγαστικό που είναι ένα μείζον ζήτημα για το οποίο όλοι έχουμε καταθέσει θέσεις. Είναι οι νέοι άνθρωποι οι οποίοι έχουν φύγει και θέλουν να έρθουν. Οι άνθρωποι που τελειώνουν εδώ και δεν θέλουν να φύγουν και φεύγουν υποχρεωτικά. Αυτά είναι τα ζητήματα που οφείλουμε να θέσουμε και τα οποία η κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης, δεν τα έχει καν αντιμετωπίσει και αγγίξει», υπογράμμισε η κ. Διαμαντοπούλου.

Απαντώντας στη κ. Διαμαντοπούλου, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι «το ΠαΣοΚ έχει μια ολοκληρωμένη άποψη για Εθνικό Απολυτήριο, Ειδική Εκπαίδευση, Πιστοποίηση, Ξένες Γλώσσες κλπ»

Κατρίνης: Να επαναφέρουμε το πρότυπο της δεκαετίας του 80′, του ΠαΣοΚ

«Είναι σαφές ότι το κοινωνικό κράτος, όπως απέκτησε σάρκα και οστά τη δεκαετία του 80 με ένα εθνικό Σύστημα Υγείας προσβάσιμο σε όλους σε όλη την Ελλάδα, με πολίτες οι οποίοι μέχρι πρότινος, μέχρι τότε πλήρωναν για το βασικό αγαθό της υγείας. Είναι επιτακτική την επαναφορά του προτύπου της δεκαετίας του 80, του ΠαΣοΚ», ανέφερε ο κ. Κατρίνης.

Γερουλάνος: Οι τρεις βόμβες που περιμένουν να σκάσουν

Το δημογραφικό, το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια είναι τρεις βόμβες αυτή τη στιγμή που περιμένουν να σκάσουν στα χέρια μας. Κανένα από τα τρία δεν μπορεί να λυθεί χωρίς να κοιτάξουμε την οικονομία στα μάτια. Και η οικονομία θέλει ανάπτυξη. Το πρόγραμμα, το οποίο έχω παρουσιάσει το πρόγραμμα Αναγέννηση, ουσιαστικά τι λέει; Λέει ότι αν θέλουμε να παράγουμε πλούτο στη χώρα και να τον διανέμουμε δίκαια, θα πρέπει πρώτα απ όλα να συγκεντρώσουμε την εξουσία. Δηλαδή οι τοπικές οικονομίες να έχουν την κατάσταση στα χέρια τους. Εκεί πέρα θα δει κανείς ότι οι ανάγκες για εργατικό δυναμικό, για παράδειγμα, είναι πολύ πιο σωστά καταγεγραμμένες. Δηλαδή αν δείτε σήμερα αν πάτε σήμερα στη Θεσσαλία, για παράδειγμα, στα αγροκτήματα εκεί ή αν πάει κανείς στην Κρήτη με τους με τους ανθρώπους του τουρισμού, εκεί θα σας πουν συγκεκριμένα πράγματα τα οποία χρειάζονται και θα σας πουν κιόλας προτιμήσεις για το τι είναι αυτό το οποίο θέλουν στο εργατικό δυναμικό που μπαίνει στη χώρα», είπε ο κ. Γερουλάνος.

Τρίτη ενότητα: Εξωτερική πολιτική-Άμυνα- Ευρωπαϊκή Ένωση

Γιαννακοπούλου: Το Ισραήλ έχει ξεπεράσει τα εσκαμμένα

«Το ΠαΣοκ από την πρώτη στιγμή και εγώ βεβαίως βγήκαμε να πούμε ότι ναι, ήταν μια αντίδραση. Πήραμε το μέρος του Ισραήλ όταν έγινε η πρώτη επίθεση. Η τρομοκρατική επίθεση από τη Χαμάς. Και βγήκαμε και είπαμε ότι το καταδικάσαμε με κάθε τρόπο. Γιατί ναι, ήταν απαράδεκτο, όμως όλο αυτό το οποίο συνέβη μετά είναι αδιανόητο. Έχει ξεπεράσει τα εσκαμμένα. Χιλιάδες παιδιά, άμαχοι σκοτώνονται κάθε μέρα και αυτή η κατάσταση δεν μπορεί πια να συνεχιστεί. Χρειάζεται λοιπόν να υπάρξει άμεσα ειρηνευτική διαδικασία, γιατί δεν τιμά κανέναν αυτό το οποίο γίνεται με τα μικρά παιδιά, τα οποία σκοτώνονται και είναι μέσα στη Γάζα», είπε η κ. Γιαννακοπούλου.

Διαμαντοπούλου: Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει σοβαρά προβλήματα

«Η Συμφωνία αυτή είχε πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα. Όμως όταν μια συμφωνία γίνεται και έχει διακρατικά χαρακτηριστικά, είναι πολύ δύσκολο και για εμάς αλλά και για την άλλη χώρα να κάνουν πίσω. Η Βόρεια Μακεδονία αυτή τη στιγμή βλέπετε ότι συνεχώς ο πρωθυπουργός της κάνει υποχωρήσεις και θεωρώ ότι έχουμε όλα τα μέσα στα χέρια μας για να περιφρουρήσουμε τουλάχιστον τα βασικά στοιχεία που είχε η συμφωνία αυτή. Όμως μου δίνεται η δυνατότητα αυτή τη στιγμή να αναφερθώ στο πιο σοβαρό θέμα που έγινε σήμερα. Σήμερα ο κ. Ερντογάν στον ΟΗΕ μίλησε για το ψευδοκράτος, για την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Ουσιαστικά έβαλε τον πρωθυπουργό με την πλάτη στον τοίχο, ενώ είχαν μετά από λίγα λεπτά την δική τους συνάντηση».

Δούκας για Κάσο: Ήρθαν τουρκικά και φύγαμε άρον άρον

«Αυτό που έγινε στην Κάσο δεν είναι απλώς ένα κρίσιμο θέμα για τα κυριαρχικά δικαιώματα. Είναι η εθνική κυριαρχία. Διότι στην πραγματικότητα πήγε να γίνει πόντιση καλωδίου για τον εξηλεκτρισμό της Κύπρου και ήρθαν τουρκικά και φύγαμε άρον άρον. Και νομίζω ότι και σαν ΠΑΣΟΚ σταθήκαμε μόνο σε μια ανακοίνωση και αυτό διατύπωσα και στην Κεντρική Επιτροπή ότι θα έπρεπε να σηκώσουμε τον κόσμο ανάποδα, διότι ο Ερντογάν και αυτό συζητάμε και σε όλη αυτή τη συζήτηση που έχουμε στον τελευταίο γύρο, έχει μια αναθεωρητική προσέγγιση και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και πρέπει να έχουμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Διότι θα μου επιτρέψετε να πω και πήγα και στη Μυτιλήνη, αλλά πήγα και πάνω στα σύνορα, στον Έβρο και η συνθήκη είναι ξεριζωμός διότι φεύγουν οι κάτοικοι. Διότι ακόμα και τα σχολεία συγχωνεύονται εκεί και έχουμε ξεχάσει αυτό που έλεγε η Μελίνα Μερκούρη ότι προφανώς τα σύνορα δεν είναι ποινή αλλά τιμή και ότι η Ελλάδα πρέπει να ξεκινάει από τα σύνορά μας. Και γι’ αυτό και λέω ότι πρέπει να έχουμε ξεκάθαρες, απολύτως ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και το θέμα της ΑΟΖ και μόνο αυτό να διευθετηθεί στη Χάγη και τίποτα άλλο. Για να συμβεί βεβαίως αυτό θα πρέπει και η Τουρκία να έχει προσυπογράψει το Δίκαιο της Θαλάσσης, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει», είπε ο κ. Δούκας.

Κατρίνης: Το ΠαΣοΚ να υπερασπιστεί τον πατριωτικό του χαρακτήρα

«Πρέπει το ΠαΣοΚ να υπερασπιστεί τον πατριωτικό του χαρακτήρα. Πρέπει το ΠαΣοΚ να βάλει και πάλι τις κόκκινες γραμμές μιας εθνικής εξωτερικής πολιτικής που υιοθετήθηκε από το 1974 μέχρι σήμερα και έγινε αποδεκτή και από τον Ανδρέα Παπανδρέου και από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και από όλους τους πρωθυπουργούς της μεταπολίτευσης. Δυστυχώς φαίνεται να γκριζάρει την τελευταία 5ετία του κ. Μητσοτάκη. Δεν είναι δυνατόν σήμερα να χαριεντίζεται ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον κύριο Ερντογάν λίγο μετά την εμπρηστική τοποθέτηση του κυρίου Ερντογάν στον ΟΗΕ που ζητάει αναγνώριση ψευδοκράτους της Κύπρου. Και προφανώς δεν είναι μόνο θέμα αντίδρασης της Κύπρου. Εκτός αν συμφωνούμε με τη στρατηγική Μητσοτάκη που έχει βάλει το Κυπριακό στο ράφι. Εδώ είναι ο Ελληνισμός, είναι ενιαίος και αδιαίρετος», είπε ο κ. Κατρίνης.

Ανδρουλάκης: Το Ελσίνκι ήταν μια τεράστια εθνική επιτυχία

«Το Ελσίνκι ήταν μια τεράστια εθνική επιτυχία, διότι οδήγησε στη μεγαλύτερη εθνική επιτυχία της μεταπολίτευσης που πιστώνεται στις τότε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση με άλυτο το Κυπριακό. Τώρα όμως είμαστε σε μια άλλη εποχή. Έχουν περάσει πολλά χρόνια, υπάρχουν άλλα δεδομένα, Είναι αλλιώς ο Ερντογάν τώρα, αλλιώς τότε. Επί της ουσίας η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας έχει παγώσει από το 2017. Και βέβαια όχι λόγω των ελληνοτουρκικών ζητημάτων, αλλά λόγω των εσωτερικών ζητημάτων της Τουρκίας και κυρίως λόγω της καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου από τον Ερντογάν στην Τουρκία. Άρα, όσο εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις, θα μας έρθει κολάρο η ειδική σχέση, η οποία θα είναι μια οικονομική σχέση κατά την ταπεινή μου άποψη, μια αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης του 97, άρα μια καθαρά οικονομική συμφωνία.
Τι λέω λοιπόν εγώ; Πρέπει να προετοιμαστούμε, να σχεδιάσουμε, να επηρεάσουμε και όταν θα έρθει στο τραπέζι αυτή η ειδική σχέση που πιστεύω σίγουρα θα έρθει να μην είναι μόνο οικονομικού χαρακτήρα. Να έχουμε κυρώσεις ενσωματωμένες σε περίπτωση που πλήττονται κυριαρχικά μας δικαιώματα, ώστε η Τουρκία με οικονομικούς όρους να μην μπορεί να απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Σε ερώτηση του Μιχάλη Κατρίνη για το βέτο, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε: «Υπάρχουν δύο βέτο. Το ένα βέτο είναι το Ενωσιακό. Αυτό δεν αλλάζει ποτέ, διότι είναι στις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα αυτό που προτείνω δεν έχει καμία σχέση με αυτό που λες Μιχάλη. Αυτό που προτείνω είναι το εξής: για θέματα φορολογικά και κυρώσεων να σταματήσει η ιστορία των φορολογικών παραδείσων και των εκβιασμών του Όρμπαν για να στηρίζουν τον Ερντογάν. Δηλαδή θέλουν να βάλουμε κυρώσεις στην Τουρκία διότι φυλακίζει το Ερμιτάζ, τον πρόεδρο του Κατάρ παράνομα, καταχρηστικά. Δεν μπορούμε να βάλουμε κυρώσεις διότι θέλει 27 ψήφους. Εκβιάζει η Ουγγαρία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα και δεν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις. Άρα άλλο το βέτο, το ενωσιακό που δεν αλλάζει».

Τέταρτη ενότητα: Κράτος-Θεσμοί-Αυτοδιοίκηση

Επίθεση σε Διαμαντοπούλου για Τέμπη και υποκλοπές

Αν υπήρξε ή όχι σκάνδαλο υποκλοπών και αν υπήρξε επιεικής προς την κυβέρνηση για τα Τέμπη, ρωτήθηκε η κ. Διαμαντοπούλου. «Το χαρακτήρισα μείζον θέμα με ανάρτησή μου», λέγοντας ότι «πρέπει να περιμένουμε τη δικαιοσύνη να αποδώσει τις πραγματικές ευθύνες. δεν μπορεί να υπάρχει χειραγώγηση των θεσμών και αυτό ισχύει και στα Τέμπη».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης παρεμβαίνοντας είπε ότι κακώς βάλλεται ο πρωθυπουργός για τις υποκλοπές και ρώτησε αν εξακολουθεί να το πιστεύει. «Οχι», απάντησε εκείνη και επανέλαβε ότι «η σκευωρία έπρεπε να αποκαλυφθεί από τη δικαιοσύνη. Όταν ήρθαν στοιχεία ήμουν κι εγώ απόλυτη», είπε.

Ο Χάρης Δούκας ρώτησε για την τραγωδία των Τεμπών και χαρακτήρισε σωσίβιο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη παλαιότερες δηλώσεις της κυρίας Διαμαντοπούλου. «Οι παθογένειες στον ΟΣΕ είναι γνωστές από χρόνια, και όσο κι αν υπάρχει συνολικά πρόβλημα, υπάρχει», του απάντησε. Ερωτηθείσα από τον κ. Δούκα αν συμφωνεί με την ιδιωτικοποίηση των τρένων, του είπε ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ ήταν απολύτως αποτυχημένη.

Δούκας: Έπρεπε να υπερψηφίσουμε την επιστολική ψήφο

Ο Χάρης Δούκας επέκρινε τη στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠαΣοΚ για την επιστολική ψήφο λέγοντας πως «άλλαξε απόφαση η ΚΟ την τελευταία στιγμή, νομίζω ότι έπρεπε να υπερψηφίσουμε την επιστολική ψήφο». Δεν είπα ποτέ ότι η συνεργασία ήταν ΠαΣοΚ– ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στον δήμο Αθηναίων, είπε ο Χάρης Δούκας απαντώντας στην Άννα Διαμαντοπούλου. «Αυτό είναι βαθύτατα προσβλητικό», υπογράμμισε.

Με βολές ξανά προς την Άννα Διαμαντοπούλου, είπε πως «για τη ΔΕΗ, οι θέσεις μου είναι θέσεις ΠαΣοΚ, ήμουν γραμματέας Ενέργειας, όταν εσύ δεν ήσουν στο ΠαΣοΚ».

Αντιπαράθεση Κατρίνη-Διαμαντοπούλου

Με διαστρεβλώνετε. Δεν έχω μιλήσει μόνο για επιτελικό κράτος αλλά και για πρωθυπουργικό-μοναρχικό κράτος, απάντησε σε ερώτηση του κ. Κατρίνη, η Άννα Διαμαντοπούλου.

Γερουλάνος: Λάθος ο επικοινωνιακός χειρισμός των υποκλοπών

«Θα χειριζόμουν διαφορετικά το ζήτημα των υποκλοπών όσον αφορά το επικοινωνιακό σκέλος», είπε ο κ. Γερουλάνος

Αιχμή Γιαννακοπούλου σε Ανδρουλάκη

«Επί αείμνηστης Φώφης Γεννηματά λειτουργούσαν τα όργανα πολύ περισσότερο», είπε η κ. Γιαννακοπούλου απαντώντας στο Νίκο Ανδρουλάκη.

Πέμπτη ενότητα: Κλιματική κρίση-Πολιτική προστασία-Ενεργειακή μετάβαση

Δούκας: Έχουμε ήδη φυτέψει κοντά στα 2.500 δέντρα

«Ξεκινάω λέγοντας ότι είπα να πέσει αισθητά η θερμοκρασία διότι όλοι όταν περπατάμε και έχει πάρα πολύ ζέστη προσπαθούμε να πάμε δίπλα κάπου που να έχει μια σκιά σε δέντρα. Γι αυτό και έβαλα εμβληματικό στόχο τα 5.000 δένδρα το χρόνο, 25.000 μέσα στην 5ετία. Έχουμε ήδη φυτέψει κοντά στα 2.500 δένδρα. Έχουμε ήδη δρομολογήσει τα επόμενα 2,5 για φέτος. Άρα επιτυγχάνουμε το στόχο μας. Και για του λόγου το αληθές υπάρχει και μια εφαρμογή διαδικτυακή όπου κάθε πολίτης μπορεί να δει τι δέντρο φυτεύεται. Με την προσπάθεια που κάνουμε με τη διπλή ανάπλαση σε ενάμιση χιλιόμετρο από την Ομόνοια, θα γίνει ένα τεράστιο πάρκο 1,5 φορά ο Εθνικός Κήπος. Θέλω όμως να πω και κάτι άλλο που είναι πάρα πολύ σημαντικό και αφορά τη ΔΕΗ. Η θέση του ΠαΣοΚ είναι λοιπόν ότι η ΔΕΗ έχει το Δ. Που λέει δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και δεν πρέπει να το ξεχνάει και δεν πρέπει να σέρνει το χορό της ακρίβειας, αλλά να κρατάει τις τιμές χαμηλά. Και επειδή την έχω ακούσει πάρα πολύ για την έκθεση του Ντράγκι, η μία από τις τρεις πρώτες κορυφαίες προτεραιότητες είναι η φθηνή ενέργεια. Και λέει μάλιστα στη μελέτη ότι κρίσιμο ρόλο εδώ έχουν να παίξουν οι δημόσιες επιχειρήσεις, οι οποίες ακριβώς πρέπει για τα επόμενα δύο χρόνια να έχουν σταθερά τιμολόγια, όχι κυμαινόμενα, έτσι ώστε όποιος έχει επιλέξει το πράσινο τιμολόγιο, του αρέσει το πράσινο, όπως και εμένα, να το πληρώσει πάλι ακριβά, σταθερά για τα επόμενα δύο χρόνια και ας μειωθούν τα υπερκέρδη της ΔΕΗ», είπε ο κ. Δούκας.

Ανδρουλάκης: Τροχονόμος συμφερόντων ο Μητσοτάκης

«Η Τράπεζα της Ελλάδας μιλάει για τα 4 μεγάλα ολιγοπώλια που δυσκολεύουν τη ζωή μας. Οι τράπεζες, η ενέργεια, η υγεία και θέματα που έχουν να κάνουν με την εμπορία τροφίμων. Τώρα στον τομέα της ενέργειας, οι ισχυροί έχουν γίνει πανίσχυροι. Γιατί; Διότι κάναμε μια πολιτική πράσινης μετάβασης που επειδή είχαμε ένα δίκτυο χαμηλής διασυνδεσιμότητας, το εκμεταλλεύτηκαν οι ολιγάρχες και μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού έχουν κάνει τεράστια πάρκα, ενώ σε όλες τις σοβαρές ευρωπαϊκές χώρες κατά προτεραιότητα οι ανανεώσιμες πηγές δίνονται σε συνεταιρισμούς, αγρότες, κτηνοτρόφους, μεταποιητές, δήμους για να έχουν χαμηλό κόστος παραγωγής οι μεν και χαμηλό κόστος ζωής οι δε. Γιατί δεν συνέβη αυτό στην Ελλάδα; Διότι ο κύριος Μητσοτάκης όντως είναι τροχονόμος ισχυρών οικονομικών συμφερόντων. Δεύτερο επιχείρημα είπε ότι θα φορολογήσει τα υπερκέρδη και τα φορολόγησε με τον κατώτατο προτεινόμενο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εμείς είχαμε πει εξαρχής πηγαίνετε στην πηγή και βάλτε πλαφόν στη λιανική που να πληρώσουν οι καταναλωτές, το κράτος αλλά και αυτοί ένα κομμάτι, ένα μερίδιο της ενεργειακής κρίσης. Και κάτι τελευταίο, η εξάρτηση στο φυσικό αέριο και αυτό ήταν καταστροφή τεράστια.

Εμείς λοιπόν, χωρίς κανένα λόγο έχουμε μια τεράστια εξάρτηση από το φυσικό αέριο και είναι ένα λάθος και της κυβέρνησης Τσίπρα και της κυβέρνησης Μητσοτάκη». τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Αποστάσεις Γερουλάνου από Δούκα για τη Βασιλίσσης Όλγας

«Είναι άλλη η προσέγγιση στην πρόληψη και άλλη η προσέγγιση στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Όταν πια έχεις ένα φαινόμενο όπως αυτό που έγινε στη Θεσσαλία, οπότε όταν έχεις κάτι όπως στη Δαδιά κτλ. Προφανώς το κράτος δεν μπορεί να είναι απών. Ούτε μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να καλύψει κάτι τέτοιο. Εκεί που όμως μπορεί να γίνει πολύ σοβαρή δουλειά είναι όπως βλέπουμε στον Υμηττό για παράδειγμα, που ένα δίκτυο δημάρχων παρακολουθούν το βουνό και έτσι έχουν καταφέρει να ουσιαστικά να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πυρκαγιά. Με το ξεκίνημα της με πολύ λιγότερα μέσα από ότι χρησιμοποιεί το κεντρικό κράτος», είπε κατά την τοποθέτησή του ο κ. Γερουλάνος.

Έχουν καταφέρει πολύ καλά να προστατεύσουν το βουνό. Αυτή είναι η διαφορά του τι μπορεί να γίνει στην πρόληψη από την αντιμετώπιση του φαινομένου

«Θα έχουμε τη στήριξή σου για να ανοίξουμε τη Βασιλίσσης Όλγας;» ρώτησε ο Χάρης Δούκας. «Η ιδέα ότι τα δύο πάρκα θα γίνουν ένα, μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο θα με ενδιέφερε πάρα πολύ», απάντησε ο Γερουλάνος.

Κατρίνης: Δεν πρέπει να υποτιμούμε την εξόρυξη των υδρογονανθράκων

«Νομίζω ότι η εξόρυξη των υδρογονανθράκων έχει και γεωπολιτική σημασία και δεν πρέπει να την υποτιμούμε. Είμαστε όλοι υπέρ της ενεργειακής μετάβασης. Αυτό όμως δεν πρέπει να γίνει προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων που είναι σαφές ότι αισχροκερδούν εις βάρος των Ελλήνων πολιτών. Μας είπε η κυβέρνηση ότι με το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα έχουμε ανταγωνισμό στην τιμή της ενέργειας. Ποια είναι σήμερα η αλήθεια; Αυξημένες ανανεώσιμες πηγές και η τιμή του ρεύματος καθορίζεται από το εισαγόμενο φυσικό αέριο. Γιατί; Γιατί 5 εταιρείες όλες κι όλες, παραγωγοί και πάροχοι ενέργειας ρυθμίζουν την τιμή και αισχροκερδούν εις βάρος νοικοκυριών, επιχειρήσεων του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας.

Τι κάνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας; Ελάχιστα. Τι έκανε η κυβέρνηση, η οποία έλεγε ότι θα γίνω πρωτοπόρα στην απολιγνιτοποίηση; Άρον άρον ξανάνοιξε κάποιες μονάδες και ανασκεύασε το αρχικό της σχέδιο, γιατί ο λογαριασμός ήρθε στους πολίτες. Άρα ναι στη ενεργειακή μετάβαση, όχι όμως η οποία θα κοστίζει στους πολίτες», τόνισε ο κ. Κατρίνης.

Διαμαντοπούλου: Αίτημα στην ΕΕ για μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα

Δεν υπάρχει συνολική πολιτική για το θέμα της αντιμετώπισης των πλημμυρών. Αντιπλημμυρικά έργα στην Ελλάδα υπάρχουν παντού. Μικρά αντιπλημμυρικά έργα εδώ κι εκεί. Πρέπει να γίνει τώρα ένα αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να κάνουμε τουλάχιστον στον Έβρο, στην Εύβοια και στη Θεσσαλία με fast track διαδικασίες τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα.

Για το ψηφιακό κομμάτι για το οποίο έχω γράψει και έχω μιλήσει εδώ και πολλά χρόνια. Έχει αλλάξει η προσέγγιση στην Πολιτική προστασία. Μπορείς με εφαρμογές να προλάβεις τις πυρκαγιές. Υπάρχουν ειδικά drones, όχι αυτά που πήρε η κυβέρνηση, γιατί είναι πάρα πολύ συνηθισμένα, και υπάρχουν νέα ρομπότ που αφορούν τις περιπολίες.

Έκτη ενότητα: ΠαΣοΚ: Επόμενη μέρα

Αιχμή Ανδρουλάκη σε Δούκα: Είσαι ο πιο ευνοημένος

«Χάραξα μια στρατηγική που είχε χαραχθεί εκ των προτέρων από την Φώφη Γεννηματά για πολιτική αυτονομία. Επένδυσα στην ανανέωση, το ΠΑΣΟΚ ήταν γηρασμένο κόμμα και μου κάνει εντύπωση πώς ρωτάς εσύ ο πιο ευνοημένος, που αν δεν σου είχα κάνει πρόταση δεν θα είχες εκλεγεί δήμαρχος», είπε ο κ. Ανδρουλάκης στον Χάρη Δούκα.

Γιαννακοπούλου σε Ανδρουλάκη: Πώς θα πείσεις όσους ψήφισαν αποχή;

Σε ερώτηση της Νάντιας Γιαννακοπούλου προς τον Νίκο Ανδρουλάκη για το πώς θα πείσει τους ψηφοφόρους που επέλεξαν αποχή στις εκλογές είπε: « Το ΠαΣοΚ πριν από λίγα χρόνια δεν μπορούσε να μοιράσει φυλλάδιο σε λαϊκή των Εξαρχείων, τώρα μας ακούει η κοινωνία. Διορθώνοντας λάθη και με πιο επιθετική επικοινωνιακή πολιτική μπορούμε να αναμετρηθούμε με τη ΝΔ. Η παράταξη επέστρεψε περήφανα».

Γιαννακοπούλου: Θα παραμείνω στη πρώτη γραμμή

Στην ερώτηση αν επανεκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης τι θα κάνει και αν είναι δεδομένη η ενότητα του ΠαΣοΚ, απάντησε ότι έχει υπηρετήσει την παράταξή της και θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή.

Κατρίνης: Έχω ιδρώσει τη φανέλα του ΠαΣοΚ

«Έχω υπηρετήσει στο ΠαΣοΚ από το 2005 έως σήμερα σε όλες τις θέσεις κοινοβουλευτικής και πολιτικής ευθύνης. Δεν έχω απεμπολήσει ποτέ τα ιδανικά και τις αρχές της παράταξης. Δεν κρύφτηκα, δεν ψήφισα, δεν απείχα. Στηρίζω το ΠαΣοΚ γιατί σέβομαι και αγαπώ και τους πολίτες που το στήριξαν και βεβαίως τους ανθρώπους που το πίστεψαν και είδαν τις αλλαγές στη ζωή τους μέσα από εφαρμοσμένες πολιτικές.

Και είμαι αυτός που λέω σήμερα ότι το ΠαΣοΚ και το λέω ανοιχτά χωρίς να φοβάμαι, γιατί έχω ιδρώσει τη φανέλα του ΠαΣοΚ και το ξέρουν πολύ καλά και οι σύντροφοί μου στο ΠαΣοΚ και αυτοί που βρέθηκα ως αντίπαλοι κοινοβουλευτικά και πολιτικά τα προηγούμενα χρόνια, με παρρησία, μεθοδικότητα και πάντα με πίστη στις αρχές της παράταξης. Είμαι ο μόνος που λέει ανοιχτά ότι το ΠαΣοΚ πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία και να κάνει μια μεγάλη παράταξη από τη βάση. Να ενώσει και να συνθέσει ευρύτερες δυνάμεις ακριβώς για να υπάρχει μια παράταξη η οποία θα είναι πραγματική απειλή για τη Νέα Δημοκρατία. Μια παράταξη που θα μπορεί να κερδίσει τον κύριο Μητσοτάκη με λογική ΠαΣοΚ, με πρωτοβουλίες ΠαΣοΚ, με φιλοσοφία ΠαΣοΚ ευρύτερη του ΠαΣοΚ», υποστήριξε ο κ. Κατρίνης.

Γερουλάνος: Να εκλέξουμε αρχηγό που θα είναι μέσα στη Βουλή

«Είδαμε τα ποσοστά του ΠαΣοΚ να εξατμίζονται γιατί στις μεγάλες μάχες στη Βουλή ο κ. Ανδρουλάκης ήταν δια του αντιπροσώπου του Μιχάλη Κατρίνη. Να εκλέξουμε αρχηγό που θα είναι μέσα στη Βουλή και θα δίνει τις μάχες στο Κοινοβούλιο, στην κοινωνία το κόμμα», υπογράμμισε ο Παύλος Γερουλάνος.

Διαμαντοπούλου: Μπορούμε να είμαστε πρώτο κόμμα

«Δουλεύω συστηματικά για το αύριο, τις νέες πολιτικές, τη νέα γενιά, αυτά πρέπει να φέρουμε στην επιφάνεια, ώστε να μπορούμε να είμαστε πρώτο κόμμα και αυτοδύναμο. Το ΠαΣοΚ πρέπει να μιλήσει για τη νεά εποχή. θα είμαστε πρώτο κόμμα».

Γερουλάνος σε Διαμαντοπούλου: Λείπεις 12 χρόνια Άννα

«Λείπεις 12 χρόνια Αννα από τις μάχες», τόνισε ο Παύλος Γερουλάνος και ρώτησε: Πώς ελπίζεις να γυρίσεις πίσω και να εμπνεύσεις εμάς;»

Η κ. Διαμαντοπούλου απάντησε: «Εγώ είμαι στην παράταξη σταθερά».

Επίθεση Ανδρουλάκη σε Δούκα – Η απάντηση του Δημάρχου

«Κατέβηκες πρόεδρος της ΚΕΔΕ και λίγους μήνες μετά κατέβηκες πρόεδρος στο ΠαΣοΚ» είπε ο κ. Ανδρουλάκης στον κ. Δούκα και πρόσθεσε «Ευτυχώς δεν είσαι ούτε Μιτεράν ούτε Ερντογάν».

«Αυτό που κάνεις είναι απρέπεια», ανταπάντησε ο κ. Δούκας

Οι τελικές τοποθετήσεις των υποψηφίων

Γερουλάνος: Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου να κάνουμε επιλογή νίκης

«Από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. κρίνεται κατά πόσον θα ηττηθεί η Νέα Δημοκρατία και τα κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα στα οποία έχει φέρει τη χώρα. Κρίνεται αν θα κυβερνήσει το ΠαΣοΚ. Άρα το δίλημμα για τις 6 Οκτωβρίου είναι πολύ απλό. Θα κάνουμε μια επιλογή νίκης ή θα κάνουμε μια επιλογή ήττας; Μια επιλογή νίκης θέλει ηγεσία η οποία έχει πείρα, η οποία έχει σχέδιο, η οποία θα παλέψει για την ενότητα, δίνοντας τις μεγάλες μάχες μπροστά παντού και στη Βουλή και στην κοινωνία και στο κόμμα. Σημαίνει μια ηγεσία που θα κάνει τη μεγάλη διεύρυνση από τα από την Αριστερά και το Κέντρο μέχρι τις παρυφές της Δεξιάς και τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του κ. Μητσοτάκη. Αυτή η ηγεσία, αυτή η επιλογή είναι που θα κρίνει τις επόμενες εκλογές. Εγώ, η υποψηφιότητά μου φέρνει και την πείρα και το σχέδιο και την ενότητα την οποία την έχω υπηρετήσει όλη μου τη ζωή. Προφανώς και γι’ αυτό πιστεύω ότι μόνο έτσι, με ενότητα, με διεύρυνση, θα μπορέσουμε να οδηγήσουμε το ΠΑΣΟΚ σε μια μεγάλη νίκη. Άρα το δίλημμα είναι επιλογή νίκης ή επιλογή ήττας; Και εγώ θέλω να παροτρύνω όλους να πούμε ευθαρσώς ότι την Κυριακή στις 6 Οκτωβρίου θα κάνουμε επιλογή νίκης. Σας ευχαριστώ».

Δούκας: Η ιστορία γράφεται με δημοκρατικές τομές και ανατροπές

«Στέκομαι μπροστά σας γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων να ζει μέσα στην ανασφάλεια και αυτό πρέπει να αλλάξει. Στέκομαι μπροστά σας γιατί ο κόσμος δεν αισθάνεται το κράτος δίπλα του και αυτό πρέπει να αλλάξει. Δεν συμβιβάζομαι όταν οι καλές μέρες είναι μόνο στις αφηγήσεις των μεγαλυτέρων και απουσιάζουν από το μέλλον των νεότερων. Πιστεύω βαθιά στις δυνατότητες αυτού του τόπου, στην αξιοσύνη των Ελλήνων, στη δημιουργική δύναμη της παράταξής μας. Η ιστορία γράφεται με δημοκρατικές τομές και ανατροπές που αλλάζουν το ρου των εξελίξεων. Και μια τέτοια είναι και αυτή. Τώρα κρίνεται αν θα δοθεί μια νέα σημαντική ευκαιρία για μία νέα ορμή, για μία έφοδο στο μέλλον. Απέναντί μας δεν έχουμε ένα πρόσωπο. Έχουμε ένα σκληρό και κυνικό σύστημα εξουσίας. Και για να το αντιμετωπίσουμε χρειαζόμαστε συμμετοχή, συλλογικότητα και ενότητα. Πρέπει να δημιουργήσουμε ξανά ένα ισχυρό πλειοψηφικό κίνημα. Στις 6 του Οκτώβρη πρέπει να απαντήσουμε σε ένα δίλημμα: Θέλουμε να κάνουμε την υπέρβαση; Θέλουμε ένα ΠαΣοΚ, μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα νικήσει; Ή θέλουμε ένα κλειστό, φοβικό ΠαΣοΚ βούτυρο στο ψωμί του συστήματος του Κ. Μητσοτάκη. Η επιλογή είναι στο χέρι μας. Στις 6 του Οκτώβρη σηκώνουμε ανάστημα. Ενώνουμε δυνάμεις, κερδίζουμε την ελπίδα. Και θα νικήσουμε».

Διαμαντοπούλου: Να ψηφίσουμε πρωθυπουργό και όχι απλά Πρόεδρο

«Θα ήθελα να απευθυνθώ στα 2,5 εκατομμύρια πολίτες που έφυγαν από το ΠαΣοΚ από το 2012 και μετά. Σήμερα η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε καθίζηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται στις οθόνες μας. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα μικρό αλλά συγκροτημένο κόμμα. Ο κόσμος μπορεί να κοιτάξει προς αυτό. Δεν είναι σίγουρο ότι θα το ψηφίσει. Αυτό είναι στα χέρια μας και γι αυτό πρέπει να μιλήσουμε για τις πραγματικές ζωές των ανθρώπων, για τα πραγματικά προβλήματα και για τη νέα εποχή. Την εποχή της κλιματικής αλλαγής, την εποχή της ψηφιακής αλλαγής, την εποχή του μεταναστευτικού ζητήματος, των γεωπολιτικών αλλαγών. Αυτά θέλει να ακούσει από εμάς ο κόσμος. Αυτό λοιπόν είναι το πρώτο και σημαντικό Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει το κόμμα μας να γίνει συμμετοχικό και αυτοδύναμο. Και το τρίτο βεβαίως είναι η ηγεσία. Η ηγεσία πρέπει να είναι διεθνής. Η ηγεσία πρέπει να έχει διεθνή εμπειρία. Η ηγεσία πρέπει να έχει επάρκεια και στην τοπική αυτοδιοίκηση και στη Βουλή και στην κυβέρνηση. Αυτό είναι το χαρτοφυλάκιο που καταθέτω και ζητώ από όλους την επόμενη μέρα να είμαστε ενωμένοι. Ελάτε να ψηφίσουμε, να περάσουμε τις 400.000, να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα. Ψηφίστε όποιον υποψήφιο θέλετε, αλλά σε όλη αυτή τη διαδικασία. Υπερασπιστείτε με πάθος τον υποψήφιο που θέλετε. Μην κατηγορείτε τους άλλους ώστε την άλλη μέρα να είμαστε όλοι ενωμένοι και να μπορούμε να συνθέσουμε και να δώσουμε την ελπίδα για μια νέα Ελλάδα, για να ψηφίσουμε πρωθυπουργό και όχι απλά Πρόεδρο».

Ανδρουλάκης: Να ανανεώσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης που υπογράψαμε τον Δεκέμβριο του ’21

«Πολλοί μιλούν για μια ευκαιρία που είναι πάνω στο τραπέζι για το ΠαΣοΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη. Αυτή την ευκαιρία δεν την έφερε ούτε ο πελαργός, ούτε έπεσε από την Ακρόπολη. Είναι προϊόν αγώνα, προσπάθειας και κόπου όχι μόνο από μένα, από χιλιάδες ανθρώπους που έμειναν στα δύσκολα του ΠαΣοΚ και πίστεψαν ότι το κουστούμι που μας είχαν ράψει οι αντίπαλοί μας για να είμαστε ένα κυβερνητικό συμπλήρωμα, θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε και να πάμε σε μια άλλη εποχή. Αυτή η εποχή είναι σήμερα. Γιατί; Γιατί τα δύσκολα είναι πίσω. Τρεις φορές, πενήντα χρόνια μεταπολίτευσης, κατάφερε ένα κόμμα να φύγει από τις μυλόπετρες του δικομματισμού: Μία φορά το 1977 το ΠαΣοΚ, μία δεύτερη φορά το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ξανά το ΠΑΣΟΚ. Γι αυτό πιστεύω ότι μπορούμε να ανανεώσουμε τη σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης που υπογράψαμε τον Δεκέμβρη του 2021 και να συνεχίσουμε με πολιτικό ήθος, με συνέπεια, με συγκεκριμένο προγραμματικό λόγο, για να αγκαλιάσουμε όλο το λαϊκό δημοκρατικό κόσμο της χώρας και από την προοδευτική Αριστερά και από τον προοδευτικό κέντρο. Και πιστεύω ότι αυτό δεν γίνεται για να επιστρέψουν κάποιοι παλιοί πρωταγωνιστές ή απλά να μεγαλώσουν οι έδρες του ΠαΣοΚ. Είναι για να υπηρετήσουμε το λαό και την πατρίδα απέναντι στις ανισότητες, απέναντι στην κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και ιδιαίτερα της υγείας, απέναντι σε μια γενιά που συνεχίζει να μεταναστεύει στο εξωτερικό και πρέπει να μείνει εδώ με αξιοπρέπεια, προοπτική και ελπίδα».

Κατρίνης: Απευθύνομαι σε όλους εσάς που πιστέψατε και είδατε τις ζωές σας να αλλάζουν από το ΠΑΣΟΚ

«Όταν το 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου χαρακτήρισε το ΠαΣοΚ κίνημα και όχι κόμμα, απέδειξε στην πράξη ότι οι μεγάλες αλλαγές γίνονται με ρήξεις και ανατροπές. Αυτό χρειάζεται και σήμερα. Απευθύνομαι σε όλους εσάς που κρατήσατε την παράταξη όρθια στα δύσκολα. Γνωριζόμαστε καλά γιατί τον αγώνα αυτό τον δώσαμε μαζί. Απευθύνομαι σε όλους εσάς που πιστέψατε στο ΠαΣοΚ. Είδατε τη ζωή σας να αλλάζει από το ΠαΣοΚ . Κλάψατε στις νίκες και στις ήττες της παράταξης. Όμως πικραθήκαμε και απογοητευτήκαμε, απομακρυνθήκαμε. Ξέρω πολύ καλά ότι μας ακούτε και περιμένετε κάτι από εμάς. Απευθύνομαι σε όλους εσάς που θέλει να αλλάξει η ζωή σας, ανεξάρτητα το τι ψηφίσατε στις τελευταίες εκλογές. Σας συναντώ καθημερινά, συνομιλώ μαζί σας, ακούω τι λέτε, είμαι εδώ με δύναμη και πίστη για μια μεγάλη παράταξη που θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Θα είμαι πάντα εδώ γιατί με το ΠαΣοΚ έχω μια σχέση ζωής. Γιατί δεν έφυγα ποτέ από το ΠαΣοΚ. Απευθύνομαι σε όλους εσάς. Σας ζητώ να στηρίξετε ένα καθαρό πρόσωπο. Σας ζητώ να στηρίξετε μια πεντακάθαρη πρόταση για να είναι η συμμετοχή σας στις 6 Οκτωβρίου η νέα αρχή για μια μεγάλη αλλαγή για την παράταξη και για τη χώρα».

Γιαννακοπούλου: Το ΠαΣοΚ πρέπει να αλλάξει

«Σήμερα βρισκόμαστε εδώ πέρα γιατί εγώ τόλμησα το βράδυ των ευρωεκλογών να πω αυτό το οποίο σκεφτόντουσαν όλοι. Ότι δηλαδή δεν καταφέραμε να εκφράσουμε την κοινωνία.Γιατί για εμένα η πολιτική είναι η αλήθεια, όχι η ωραιοποίηση ή η ασφάλεια. Γιατί θέλω να είμαι χρήσιμη, όχι ευχάριστη. Και ξέρετε, βγήκα κόντρα στη λογική που έχουν πολλοί, «κάτσε στα αυγά σου». Ειδικά αν είσαι γυναίκα ή αν είσαι νέος. Και βγήκα και τόλμησα. Όπως έκανα πάντα. Γιατί αυτό το οποίο πιστεύω είναι ότι η χώρα σήμερα περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται μια ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στον κύριο Μητσοτάκη που έχει αποτύχει, που είναι πλαστογράφος, μεταρρυθμιστής και χρειάζεται μια ισχυρή και άξια κυβέρνηση μετά από τρία χρόνια ή όταν γίνουν εκλογές.

Γι΄ αυτό λέω ότι το ΠαΣοΚ πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να αλλάξει πρώτα το ίδιο για να πείσει ότι μπορεί να αλλάξει τη χώρα. Και δεν μπορεί να βολεύεται με μικρά φοβικά βήματα, ούτε με διαχειριστικές λογικές, σαν ένας άλλος Μητσοτάκης, ούτε με λαϊκισμούς και να κάνει σκέψεις για συμμετοχή σε θολά σχήματα. Το ΠαΣοΚ πρέπει να εκφράσει ξανά την κοινωνία και να κάνει τις τολμηρές επαναστατικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο λαός. Γι’ αυτό σε αυτές τις εκλογές κρίνεται το μέλλον του. Και σας λέω πάρτε το ΠαΣοΚ στα χέρια σας. Σπάστε τους μηχανισμούς. Μπείτε μέσα και ανατρέψετε τις δημοσκοπήσεις. Γιατί ναι, κάποιοι τολμήσαμε στις πιο δύσκολες ώρες, αλλά σπείραμε θέληση και τώρα δρέπει τους καρπούς».

Δείτε ολόκληρο το debate

Πηγή: To Vima

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More