Tuesday, September 24, 2024
Home » Θέλουν να εγκρίνεται από τη Βουλή ο προϋπολογισμός του ΤΚΑ- Θα εκδοθεί εγκύκλιος

Θέλουν να εγκρίνεται από τη Βουλή ο προϋπολογισμός του ΤΚΑ- Θα εκδοθεί εγκύκλιος

0 comments

Η Βουλή επανέλαβε σήμερα, μέσω της συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών, το αίτημά της για την ετοιμασία προϋπολογισμού του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) από την εκτελεστική εξουσία και την κατάθεσή του στη Βουλή, έτσι ώστε αυτή να δίνει την έγκρισή της.

Προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της βούλησης της Βουλής, θα προωθηθεί το επόμενο διάστημα σχετική εγκύκλιος από το Υπουργείο Οικονομικών.

Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί η αρμόδια αρχή και το 2025 δεν καταθέσει στη Βουλή τον προϋπολογισμό του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το 2026, τότε η Επιτροπή Οικονομικών ενημέρωσε ότι θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η συναφής πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ.

Η πρόταση νόμου προβλέπει την ετοιμασία και κατάθεση από την εκτελεστική εξουσία στη Βουλή, προς έγκριση, ετήσιου προϋπολογισμού του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στη βάση όσων ισχύουν και για τις άλλες οντότητες της Γενικής Κυβέρνησης.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, δήλωσε ότι ο νόμος ομπρέλα πιθανόν να κάλυπτε και το ΤΚΑ εδώ και 10 χρόνια, αλλά η πρακτική το έχει διαψεύσει. «Τα τελευταία χρόνια μεγάλο μέρος δημόσιων δαπανών αφορά τη γενική κυβέρνηση και όχι την κεντρική, αυτό το γεγονός καθιστά διπλά αναγκαίο τον έλεγχο και τη διαφάνεια» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου δήλωσε πως είναι προς το δημόσιο συμφέρον, τη χρηστή διοίκηση και τη διαφάνεια να κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός του ΤΚΑ.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας Κώστας Χατζηπαναγιώτου, δήλωσε πως είναι υπέρ της συγκεκριμένης διαφοροποίησης, προσθέτοντας πως ήταν στις άμεσες προθέσεις του υπουργείου να υλοποιήσει την πρόθεση αυτή, λόγω της μεταρρύθμιση συνταξιοδοτικού. Εισηγήθηκε όπως η συγκεκριμένη ρύθμιση τεθεί σε ισχύ το 2027, καθώς τότε θα εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Όπως είπε, η συζήτηση για τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση θα αρχίσει το 2025.

Οι εισηγητές της πρότασης νόμου διαφώνησαν και ανάφεραν πως η συγκεκριμένη ρύθμιση θα μπορούσε να εφαρμοστεί για τον προϋπολογισμό του 2026.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών Μάριος Χατζηδαμιανού, δήλωσε πως συμφωνεί με την πρόταση νόμου, επισημαίνοντας πως το ΤΚΑ εμπίπτει στις οντότητες της γενικής κυβέρνησης και καλύπτονται από τις πρόνοιες της νομοθεσίας. Όπως είπε, ο προϋπολογισμός υποβάλλεται στον ΥΠΟΙΚ, ο οποίος τον εγκρίνει, προσθέτοντας πως αυτή δεν είναι σωστή πρακτική και θα πρέπει να ρυθμιστεί άμεσα.

Σημείωσε πως υπάρχει κάποιος προβληματισμός, καθώς ο νόμος καλύπτει το ΤΚΑ και μια ρύθμιση θα δημιουργήσει στρέβλωση, γιατί μπορεί να χρειαστεί να καταθέσουν τους προϋπολογισμούς τους στη Βουλή και άλλα ταμεία.

Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας είπε πως εάν περιληφθεί στον νόμο ομπρέλα το ΤΚΑ, θα πρέπει να περιληφθούν και άλλα ταμεία. «Θα πρέπει ρητά και για τα άλλα ταμεία που είναι στην κεντρική κυβέρνηση να θεσπίσετε την ίδια υποχρέωση» αναφέρθηκε Προφανώς εννοούσε τους προϋπολογισμούς του ΓΕΣΥ και των Ταμείων Προνοίας, Ανεργίας, Αδειών, καθώς και το Ταμείο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ωρομίσθιου προσωπικού.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More