Monday, September 23, 2024
Home » Επικράτησε το SPD στις εκλογές του Βρανδεμβούργου – Τα τελικά αποτελέσματα, η ανάλυση από Γερμανικά ΜΜΕ

Επικράτησε το SPD στις εκλογές του Βρανδεμβούργου – Τα τελικά αποτελέσματα, η ανάλυση από Γερμανικά ΜΜΕ

0 comments

Για «πολλή δουλειά» πίσω από την επιτυχία της παράταξής του έκανε λόγο ο πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου (SPD), το κεντρικό σύνθημα του οποίου ήταν «Οποιος θέλει Βόιντκε, ψηφίζει SPD».

Η κρατιδιακή εφορευτική επιτροπή ανακοίνωσε ότι τοΣοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD)κέρδισε τις εκλογές στο Βρανδεμβούργο, με ποσοστό30,9% (+4,7 από το 2019), αφήνοντας στη δεύτερη θέση την ακροδεξιά παράταξη Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 29,2% (+5,7) (στη φωτογραφία του Reuters/Fabrizio Bensch, επάνω, ο επικεφαλής του SPD και πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου, Ντίτμαρ Βόιντκε, με τη συζυγό του).

Advertisement

Η νεοσύστατη «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) κατέλαβε την τρίτη θέση με 13,5%, ενώ το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) ήρθε τέταρτο με 12,1% (-3,5).

Αυτά τα τέσσερα κόμματα εξασφαλίζουν την είσοδό τους στο τοπικό κοινοβούλιο.

Οι Πράσινοι με 4,1% (-6,7) και η Αριστερά με 3% (-7,7) μένουν εκτός βουλής, όπως και οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι μάλιστα προσμετρώνται στα «λοιπά κόμματα».

Ο πρωθυπουργός Ντίτμαρ Βόιντκε (SPD) έκανε λόγο για «πολλή δουλειά» πίσω από την επιτυχία της παράταξής του. Εξαιρετικά δημοφιλής στο Βρανδεμβούργο, είχε δηλώσει προεκλογικά ότι, εάν το SPD έχανε, ο ίδιος θ’ αποχωρούσε.

«Οποιος θέλει Βόιντκε, ψηφίζει SPD», ήταν το σύνθημα της εκστρατείας του και η αντίπαλός του Αλίς Βάιντελ από την AfD υποστήριξε ότι τελικά το SPD έλαβε ψήψους και από υποστηρικτές άλλων κομμάτων, όπως π.χ. των Πρασίνων.

Ως «πρόβλημα» περιέγραψε την «ψήφο στρατηγικής» και η αρχηγός των Πρασίνων Ρικάρντα Λανγκ.

Το ιστορικά χειρότερο για το CDU

Το CDU από την πλευρά του κατέγραψε το ιστορικά χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμά του στην ανατολική Γερμανία.

Ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ο οποίος ψήφισε επιστολικά καθώς βρίσκεται στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, δεν είχε πολλά να κερδίσει από τη νίκη του κόμματός του στο Βρανδεμβούργο, όπου το SPD επικρατεί σε όλες τις εκλογές από το 1990.

Είχε ωστόσο να χάσει πολλά σε περίπτωση ήττας, καθώς υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό του κόμματός του τόσο για τον ίδιο όσο και για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Πώς βλέπουν τα γερμανικά ΜΜΕ τα αποτελέσματα

Στην πλειονότητά τους, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης θεωρούν πως η νίκη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στις εκλογές του Βρανδεμβούργου πιστώνεται στον πρωθυπουργό του κρατιδίου Ντίτμαρ Βόιντκε, προκαλεί ωστόσο προσωρινή ανακούφιση στον Ολαφ Σολτς.

«Το κόμμα του καγκελάριου κέρδισε, ο καγκελάριος έχασε», γράφει το περιοδικό Der Spiegel, αναφερόμενο στο γεγονός ότι ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πρωθυπουργός του κρατιδίου Ντίτμαρ Βόιντκε πήρε πάνω του την προεκλογική εκστρατεία και, απειλώντας να παραιτηθεί αν το SPD δεν τερμάτιζε πρώτο, προκάλεσε πόλωση η οποία τελικά τον ευνόησε.

Ταυτόχρονα, είχε κηρύξει τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς «ανεπιθύμητο» στην προεκλογική του εκστρατεία — παρότι ο καγκελάριος ζει στην περιοχή.

Η Handelsblatt γράφει «με τη νίκη του ο Ντίτμαρ Βόιντκε σταθεροποιεί τον καγκελάριο», επισημαίνοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στο Βρανδεμβούργο δίνει ανάσα στον Ολαφ Σολτς.

«Η στρατηγική του για την προεκλογική εκστρατεία του ν’ αναλάβει πλήρως τα ρίσκα και ν’ απειλήσει να παραιτηθεί, εάν έμενε πίσω από την AfD, είχε τελικά απόλυτη επιτυχία. Επομένως, η νίκη είναι πάνω απ’ όλα εκλογική νίκη για τον Βόιντκε», γράφει η οικονομική εφημερίδα.

Η Tagesspiegel επισημαίνει ότι «το SPD κερδίζει με απόσταση από τον καγκελάριο. «Ο Βόιντκε έχει όλα όσα λείπουν από τον Ολαφ Σολτς», αναφέρει σε σχόλιό της, με το βλέμμα στη μεγάλη δημοτικότητα του πρωθυπουργού του Βρανδεμβούργου.

«Ιστορική ήττα» του CDU

«Οι εκλογές αποκαλύπτουν πόσο αντιφατικοί είναι οι κόσμοι στο Βρανδεμβούργο», γράφει σε σχόλιό της η Süddeutsche Ζeitung αναφερόμενη στην οικονομική και κοινωνική άνθηση που γνωρίζουν οι περιοχές του κρατιδίου που βρίσκονται κοντά στο Βερολίνο, εν αντιθέσει προς τις άλλες περιοχές, οι οποίες πλήττονται περισσότερο από τη μετανάστευση.

Η Welt σχολιάζει το εκλογικό αποτέλεσμα, επισημαίνοντας ότι «το SPD απέχει πολύ από τη διάσωσή του, παρά τη νίκη», και αναφερόμενη στους Πράσινους κάνει λόγο για «υψηλό τίμημα για την άγνοιά τους στο θέμα της μετανάστευσης».

Ειδικά για το CDU, η εφημερίδα μιλάει για «ιστορική ήττα αντί της «επίδρασης Μερτς»» και προβλέπει ότι οι ομοσπονδιακές εκλογές δεν θα είναι για το CDU υπό τον Φρίντριχ Μερτς σίγουρη επιτυχία.

«Μικρές εκλογές, μεγάλη επίδραση»

Με τίτλο «Τα πολλά μηνύματα προς το Βερολίνο» και υπότιτλο «Μικρές εκλογές, μεγάλη επίδραση», η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει ότι «χάρη στον ισχυρό πρωθυπουργό Βόιντκε, ο καγκελάριος είναι πιθανόν σε θέση να αποφύγει μια δυσάρεστη συζήτηση, αλλά το φθινόπωρο των αποφάσεων μόλις ξεκινά» για το Βερολίνο.

Η Bild κάνει λόγο για «θρίαμβο του SPD, ο οποίος όμως δεν αποτελεί επιτυχία του Ολαφ Σολτς» και αναφέρεται στην αποχή του καγκελάριου από την προεκλογική εκστρατεία του Ντίτμαρ Βόιντκε, ο οποίος δεν ήθελε να ταυτιστεί με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και να υποστεί τη φθορά της.

Πηγή: in.gr/ ΑΠΕ

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More