Monday, September 23, 2024
Home » Ιωάννα Φιάκκου: Βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου και προστασία των παικτών

Ιωάννα Φιάκκου: Βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου και προστασία των παικτών

0 comments

ΗΕθνική Αρχή Στοιχημάτων έθεσε ως στόχο και κατάφερε μέσα από τις δράσεις της να κερδίσει την εμπιστοσύνη των παικτών, της κοινής γνώμης, των εποπτευόμενων και της Πολιτείας.

Αυτό αναδεικνύει σε συνέντευξή της στον «Φιλελεύθερο» η πρόεδρος της Αρχής, Ιωάννα Φιάκκου. Η κ. Φιάκκου παρέθεσε τα σημαντικότερα επιτεύγματα του Οργανισμού σε επίπεδο ανάπτυξης του τομέα και προστασίας του κοινού, ενώ προσδιόρισε την παράνομη αγορά ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος.

Έχετε διαγράψει μια πολυετή πορεία στην Εθνική Αρχή Στοιχημάτων. Πόσο έχει αλλάξει ο τομέας εντός της τελευταίας τετραετίας 2020-2023;

Ο τομέας κατάφερε να διαγράψει μια πορεία συνεχούς ανάπτυξης και αναβάθμισης των υπηρεσιών που προσφέρει στους παίκτες, καθώς επίσης να σημειώσει βιώσιμη ανάπτυξη σε βάθος τετραετίας και όχι μόνο.

Ας μην ξεχνάμε ότι το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο είναι αρκετά νεοσύστατο αφού η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων ιδρύθηκε το 2012 και μέχρι το 2015 η λειτουργία της ήταν υποτυπώδης. Έτσι, μέσα από τη σωστή ρύθμιση και εποπτεία από πλευράς της Αρχής αυτά τα χρόνια, ο τομέας της στοιχηματικής δραστηριότητας κατέγραψε σημαντική ανάπτυξη, με τα έσοδα να σημειώνουν αύξηση κατά 79% σε σχέση με το 2020.

Το ποσοστό του ΑΕΠ της Κύπρου που προέρχεται από τη στοιχηματική δραστηριότητα έφτασε το 3,72% το 2023, γεγονός που πιστοποιεί την καθοριστική συμβολή του κλάδου στην οικονομία της χώρας. Το πιο σημαντικό είναι ότι η ανοδική πορεία του τομέα δεν επηρεάστηκε από εξωγενείς παράγοντες. Το γεγονός αυτό δεν προέκυψε τυχαία, αλλά ήταν το αποτέλεσμα στοχευμένων ρυθμιστικών και εποπτικών δράσεων.

Οι εποπτικές μας διαδικασίες βασίζονται σε προσέγγιση εκτίμησης ρίσκου, με τη συχνότητα ελέγχου να καθορίζεται ανά κατηγορία ρίσκου. Υιοθετήσαμε τη πυραμίδα κυρώσεων η οποία περιλαμβάνει έξι στάδια, αυξάνοντας τη σοβαρότητα ανάλογα με τη φύση και τη συχνότητα των παραβάσεων, επιτρέποντας έτσι μια δίκαιη και αναλογική διαχείριση αυτών.

Κατά τη διάρκεια της τετραετίας πραγματοποιήθηκαν πέραν των 22.000 ελέγχων σε αδειούχους και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους €288.100.

Ενισχύσαμε επίσης το ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο της στοιχηματικής δραστηριότητας, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου, τη μείωση της παρανομίας και την περαιτέρω διασφάλιση της προστασίας των παικτών.

Το 2020 τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του νομοθετικού πλαισίου και αναθεωρήθηκαν 14 Οδηγίες, το 2021 εκδόθηκε η πρώτη Οδηγία για την Παρεμπόδιση και Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες και αναθεωρήθηκε ο Κώδικας Διαφήμισης και ο Πρακτικός Οδηγός. Τον Δεκέμβριο του 2022 τέθηκαν σε εφαρμογή οι Κανονισμοί Προστασίας των Παικτών και εκδόθηκε η Οδηγία Προστασίας Παικτών.

Σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον Οργανισμό, στελεχώθηκε επαρκώς με κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, επενδύοντας διαρκώς στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και γνώσεων του, πιστοποιήθηκε ως ο πρώτος οργανισμός του δημόσιου τομέα με το Great Place to Work, καθώς επίσης το 2022 πιστοποιήθηκε με τα ISO/IEC27001-Information Security Management System και ISO37001-Antibribery Management System.

Εννέα χρόνια μετά, η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων έθεσε ως στόχο και μέσα από τις δράσεις της κατάφερε να κερδίσει σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη όλων των εμπλεκομένων μερών, των παικτών, των εποπτευομένων, της κοινής γνώμης και της Πολιτείας, αφού έκανε πολύ σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του οράματός της για την ανάδειξη της Κύπρου ως ενός δίκαιου, διαφανούς και ασφαλούς κέντρου ανάπτυξης και καινοτομίας στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών, χωρίς να κάνει εκπτώσεις σε θέματα προστασίας και ευημερίας του κοινού.

Πώς πετύχατε να συμβάλετε στην προστασία του κοινού, παράλληλα με την ανάπτυξη του τομέα;

Η προστασία της κοινωνίας και των παικτών από τις επιβλαβείς συνέπειες του στοιχήματος είναι κορυφαία προτεραιότητα για την Αρχή. Προς αυτή την κατεύθυνση, προχωρήσαμε στη διαμόρφωση της Στρατηγικής Ασφαλούς Παιχνιδιού 2022-2025, η οποία στηρίζεται στην προσέγγιση της δημόσιας υγείας.

Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για τους παίκτες και την κοινωνία, μειώνοντας τις επιβλαβείς συνέπειες και θέτοντας τις βάσεις για ένα βιώσιμο μέλλον του τομέα των τυχερών παιχνιδιών.

Στο πλαίσιο αυτό διενεργούμε εμπεριστατωμένες έρευνες για να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά των παικτών, τη σχέση τους με τα τυχερά παιχνίδια, καθώς και στοχευμένες έρευνες για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και τη σχέση τους με τυχερά παιχνίδια, όπως οι γυναίκες και οι ανήλικοι.

Εντούτοις, μέσα από την υλοποίηση της Στρατηγικής, τη συνεχή αντιμετώπιση των προκλήσεων και τις κατάλληλες συνέργειες πετύχαμε να αποστιγματιστεί σε μεγάλο βαθμό η προβληματική συμπεριφορά, καθώς οι παίκτες μπορούν πλέον πιο εύκολα να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους και να ζητήσουν υποστήριξη εκεί όπου χρειάζεται χωρίς τον φόβο για στιγματισμό από την κοινωνία.

Προς αυτή την κατεύθυνση αναπτύσσουμε σειρά δράσεων και υλοποιούμε προγράμματα που στοχεύουν σε ένα ευρύ φάσμα ομάδων στόχου όπως το «Young Cities», «Γυναίκες και Τυχερά Παιχνίδια: Γεφυρώνοντας το Χάσμα, Ενδυναμώνουμε τις Γυναίκες» και το «Alliance for Children and Youth». Παράλληλα, πραγματοποιούμε εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού και έχουμε καθιερώσει ως θεσμό την Εβδομάδα Ασφαλούς Παιχνιδιού που φέτος θα πραγματοποιηθεί για έβδομη συνεχή χρονιά μεταξύ 7 – 13 Οκτωβρίου 2024.

Υπενθυμίζω ότι φέτος θέσαμε σε λειτουργία την Εθνική Πλατφόρμα Αυτοαποκλεισμού, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε όποιον παίκτη επιθυμεί να εγγραφεί σε αυτήν και να αυτοαποκλειστεί από όλες τις διαδικτυακές στοιχηματικές εταιρείες επ’ αόριστον ή για ορισμένο χρονικό διάστημα. Ακόμη, με στόχο την προστασία των παικτών τέθηκε σε εφαρμογή ο Κώδικας Διαφήμισης και οι Κανονισμοί Προστασίας Παικτών, Νεαρών Ατόμων και Παθολογικών Παικτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την εφαρμογή των Κανονισμών, συνολικά 36.878 παίκτες έθεσαν όριο κατάθεσης, ενώ το 2023 ο αριθμός αυτός ανήλθε στις 84.564, αριθμός που αντιστοιχεί στο 74% του συνολικού αριθμού των εγγεγραμμένων παικτών.

Τι ανταπόκριση είχε μέχρι στιγμής η Πλατφόρμα;

Η ανταπόκριση ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας. Αναμέναμε κατά μέσο όρο 100 εγγραφές για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της πλατφόρμας.

Σε διάστημα οκτώ μηνών είχαμε 150 εγγραφές και 54 αυτοαποκλεισμούς επ’ αόριστον. Όπως γνωρίζετε έχουμε προτείνει την ένταξή στην πλατφόρμα συγκεκριμένων ομάδων όπως είναι οι αθλητές, σε συνεργασία πάντα με τις αντίστοιχες ομοσπονδίες και κρατικούς φορείς. Είναι πεποίθησή μας ότι, μία τέτοια εξέλιξη θα συμβάλει στην ενίσχυση της διαφάνειας του αθλητισμού.

Αφαίρεση αγώνων από το στοίχημα

Με ποιο τρόπο συμβάλλει η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων στην αντιμετώπιση του φαινομένου της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων;

Η συστηματική παρακολούθηση της στοιχηματικής δραστηριότητας και η ανάλυση δεδομένων, καθώς και η αξιολόγηση παραγόντων που μπορεί να υποδεικνύουν χειραγώγηση, αποτελούν αρμοδιότητα της Αρχής. Σε συνεργασία με τον ΚΟΑ, την Αστυνομία και την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού (ΕΔΠΑ), η Αρχή λαμβάνει προειδοποιήσεις για αγώνες που ενδέχεται να ενέχουν πιθανή ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα. Ακολούθως, αξιολογούνται με βάση εσωτερικές διαδικασίες και εάν κριθεί απαραίτητο, καλεί τις αδειοδοτημένες εταιρεία να αφαιρέσουν τους σχετιζόμενους αγώνες, είτε πριν από την έναρξη είτε κατά τη διάρκειά τους. Το 2023 λάβαμε 29 προειδοποιήσεις για πιθανή ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα και κρίθηκε απαραίτητο να αφαιρεθούν 14 αγώνες από το στοίχημα.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο τομέας;

Αναμφίβολα, η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς είναι η αντιμετώπιση της παράνομης αγοράς. Είναι πεποίθησή μου ότι χρειάζεται να μιλήσουμε με ειλικρίνεια για την ανάγκη να υπάρξει μια πλήρως ρυθμιζόμενη αγορά, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε καταθέσει νομοσχέδιο ενώπιον του Υπουργείου Οικονομικών που στοχεύει στη διασφάλιση της παροχής αδειοδοτημένων υπηρεσιών με δίκαιο και διαφανή τρόπο, να πάψει να αποτελεί μέρος των τυχερών παιχνιδιών πηγή εγκληματικότητας ή μαύρης αγοράς, να παρεμποδίσουμε τη σύνδεση με εγκληματικά στοιχεία και τη στήριξη της παρανομίας και να διασφαλίσουμε την επαρκή προστασία των παικτών και ειδικά των ευάλωτων ομάδων.

Μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η εισαγωγή νέων προϊόντων, η εισαγωγή αδειών B2b, η περαιτέρω δέσμευση των αδειούχων επί θεμάτων ασφαλούς παιχνιδιού, η εισαγωγή του financial blocking, ώστε να αποκλείονται πελάτες που συμμετέχουν σε παράνομες υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών. Η εφαρμογή ενός αναθεωρημένου νομικού πλαισίου θα έχει πολλαπλά και οριζόντια οφέλη για τον τομέα και την κοινωνία ευρύτερα.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More