Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’sαναβάθμισε τις προοπτικές της Ελλάδας σεθετικές από σταθερές, χωρίς ωστόσο να δώσει στη χώρα επενδυτική βαθμίδα, διατηρώντας την στη βαθμίδα πιστοληπτικής αξιολόγησης Ba1.
Η αναβάθμιση των προοπτικών σε θετικές αντανακλά, όπως σημειώνει ο οίκος, την αυξημένη πιθανότητα διαρκούς ενίσχυσης της υγείας του τραπεζικού τομέα, η οποία μειώνει τους κινδύνους ενδεχόμενων υποχρεώσεων κάλυψης ζημιών για το κράτος. Επιπλέον, με την πιθανότητα οικονομικής ανάπτυξης και δημοσιονομικών επιδόσεων που να ξεπερνούν τις προσδοκίες του οίκου, η δημοσιονομική ισχύς της Ελλάδας θα μπορούσε να βελτιωθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο.
Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης Ba1 τηςΕλλάδας αντικατοπτρίζει τις σημαντικές βελτιώσεις των τελευταίων ετών όσον αφορά την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική εξυγίανση, που αντισταθμίζονται ωστόσο από τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε τομείς όπως η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Δικαιοσύνης, η μείωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών και η πολύ υψηλή επιβάρυνση από πλευράς δημόσιου χρέους.
“Αιχμή” της αναβάθμισης των προοπτικών η βελτίωση της “υγείας” του τραπεζικού συστήματος
Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, αιτιολογώντας περαιτέρω την αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, η υγεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έχει ήδη βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον πιο κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ σε πολλούς δείκτες χρηματοοικονομικής ευρωστίας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA) για το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι δείκτες κεφαλαιοποίησης είναι πλέον κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ, με δείκτη CET-1 για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα 15,5% έναντι μέσου όρου 16% για το σύνολο της ΕΕ. Η κερδοφορία είναι ισχυρότερη για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ εμφανίζουν τη χαμηλότερη αναλογία κόστους-εσόδων στην ΕΕ.
Ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) εξακολουθεί να είναι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, οι προοπτικές είναι ευοίωνες ότι θα κινηθούν πιο κοντά στο 1,9% του μέσου όρου όλης της ΕΕ τα επόμενα ένα έως δύο χρόνια. Η πιθανή περαιτέρω μείωση του δείκτη NPL θα ενισχυθεί από την ανακοινωθείσα επέκταση του Ελληνικού Σχεδίου Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων (HAPS) κατά 1 δισ. ευρώ (πέραν των αρχικών 2 δισ. ευρώ).
Σημάδια βελτίωσης της υγείας του τραπεζικού τομέα και συνεπώς μειωμένων κινδύνων ενδεχόμενων υποχρεώσεων για το ελληνικό δημόσιο είναι επίσης ορατά από την πώληση του μεριδίου του ελληνικούΤαμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Τράπεζα Πειραιώς τον Μάρτιο του 2024, ενώ το ΤΧΣ σχεδιάζει να εκχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών του στην Εθνική Τράπεζα πριν το τέλος του 2024.
Η βελτιωμένη χρηματοοικονομική υγεία των τραπεζών, εφόσον διατηρηθεί, θα τις έφερνε σε θέση να αντιμετωπίσουν από καλύτερες θέσεις πιθανούς μελλοντικούς κλυδωνισμούς, χωρίς να εγείρουν κινδύνους ενδεχόμενων υποχρεώσεων για το κράτος.
Capital.gr/Γιώργος Δ. Παυλόπουλος – Μιχάλης Παπαντωνόπουλος
Πηγή: philenews.com